• Pregleda: 5901

Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

Juče je počela tradicionalna manifestacija Nedelja pravoslavlja u Srpskom kulturnom centru  “Sveti Sava”, odnosno u zadužbini Dušana Radića. Poštovaoci kulture moći će da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu do 5. aprila
Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

“Kao što je običaj godinama unazad Nedelja Pravoslavlja se održava uvek u vreme Velikog (Časnog) posta, u susret prazniku nad praznicima Vaskrsu. Nadam se da će i ove godine kao i prethodnih godina poseta ove manifestacije biti na zavidnom nivou”, ovim rečima se prisutnima obratio namesnik subotički Miodrag Šipka.

Nedelja Pravoslavlja je otvorena izložbom umetničkih radova Gorana Jovića pod nazivom “Omilije u boji”. Njegovi radovi su na daskama, na drvetu, rađene su u temperi, ojačane sa jajima. Izlagao je više puta samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. Autor je zidnih slika, ikonostasa i mozaičkih kompozicija u osamnaest hramova i sakralnih objekata u zemlji i regionu.

“Izlagao sam na puno mesta, u zemlji i inostranstvu, ali ovo je jedan zaista sjajan, reprezentativan prostor. Radovi koji su večeras izloženi ovde pred vama su ikone, ali ima i deo sakralnih slika, odnosno one su motivisane ikonografijom kao umetnošću. Same ikone predstavljaju sintezu i dijalog između bogatog nasleđa vizantijske umetnosti i iskustava slikarstva savremene umetnosti , slikarstva koje se razvilo tokom moderne i posle moderne. Tako da one predstavljaju na neki način lični susret u kolektivitetu sakralne umetnosti. Neposredni lični susret sa Bogom i sa Svetiteljem na samoj dasci, prilikom samog čina. Svaka slika predstavlja trenutak u višesatnom radu”, rekao je slikar Goran Jović.

Pored slika Gorana Jovića prisutni su mogli da uživaju u pojanju Mešovitog hora SKC “Sveti Sava”, kojim je dirigovao Veselin Jeftić.

Danas u 19:00 časova u SKC “Sveti  Sava” održaće se Književna tribina, na kojoj će biti predstavljena knjiga Rajka Petrova Nogoa „S mene na uštap“. Pored autora, gost će biti i prof. dr Jovan Delić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Daddy Odgovori
Sretni praznici nasim pravoslavnim sugradjanima!
shsshshshs Odgovori
Lepo
sofi Odgovori
@Daddy
Sretan praznik i katolicima.
N. Odgovori
Reklo bi se da je i Subotica getoizovana po etničkog i verskoj liniji, iako nema ratne ožiljke. Tužno.
Dadilja Šljivka Odgovori
Srećne praznike želim svima!!!!
Daddy Odgovori
@sofi
"""@Daddy
Sretan praznik i katolicima."""


Tacno, al vest je samo o pravoslavcima, sto se moz ispravit.


Sretan Uskrs i puno zeka i sareni jaja svima koji vole Uskrs!!!
Nebitno (Neša Glodur) Odgovori
@N.

"Reklo bi se da je i Subotica getoizovana po etničkog i verskoj liniji, iako nema ratne ožiljke. Tužno."

U pravu ste. Glavni krivci su "veliki Srbi" komunističkog podrepaškog poniznog soja. Kad god je neko hteo da organizuje naku manifestaciju u čast pravoslavlja, Srba i Srbije, uvek je bio sputan, ismejan, ponižen pa čak i fizički sprečen. Uvek su druge nacije i vere bile "ravnopravnije" i nije bilo "podobno" isticati svoje. Sve je to plaćeno da nas samouništava!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.