Komentara: 7
Pregleda: 6842
Foto

Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

31.03.2015. u 02:18h
Izvor: Subotica.com
Juče je počela tradicionalna manifestacija Nedelja pravoslavlja u Srpskom kulturnom centru  “Sveti Sava”, odnosno u zadužbini Dušana Radića. Poštovaoci kulture moći će da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu do 5. aprila
Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

“Kao što je običaj godinama unazad Nedelja Pravoslavlja se održava uvek u vreme Velikog (Časnog) posta, u susret prazniku nad praznicima Vaskrsu. Nadam se da će i ove godine kao i prethodnih godina poseta ove manifestacije biti na zavidnom nivou”, ovim rečima se prisutnima obratio namesnik subotički Miodrag Šipka.

Nedelja Pravoslavlja je otvorena izložbom umetničkih radova Gorana Jovića pod nazivom “Omilije u boji”. Njegovi radovi su na daskama, na drvetu, rađene su u temperi, ojačane sa jajima. Izlagao je više puta samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. Autor je zidnih slika, ikonostasa i mozaičkih kompozicija u osamnaest hramova i sakralnih objekata u zemlji i regionu.

“Izlagao sam na puno mesta, u zemlji i inostranstvu, ali ovo je jedan zaista sjajan, reprezentativan prostor. Radovi koji su večeras izloženi ovde pred vama su ikone, ali ima i deo sakralnih slika, odnosno one su motivisane ikonografijom kao umetnošću. Same ikone predstavljaju sintezu i dijalog između bogatog nasleđa vizantijske umetnosti i iskustava slikarstva savremene umetnosti , slikarstva koje se razvilo tokom moderne i posle moderne. Tako da one predstavljaju na neki način lični susret u kolektivitetu sakralne umetnosti. Neposredni lični susret sa Bogom i sa Svetiteljem na samoj dasci, prilikom samog čina. Svaka slika predstavlja trenutak u višesatnom radu”, rekao je slikar Goran Jović.

Pored slika Gorana Jovića prisutni su mogli da uživaju u pojanju Mešovitog hora SKC “Sveti Sava”, kojim je dirigovao Veselin Jeftić.

Danas u 19:00 časova u SKC “Sveti  Sava” održaće se Književna tribina, na kojoj će biti predstavljena knjiga Rajka Petrova Nogoa „S mene na uštap“. Pored autora, gost će biti i prof. dr Jovan Delić.

Izvor: Subotica.com
Nedelja pravoslavlja (ponedeljak) Nedelja pravoslavlja (ponedeljak) Nedelja pravoslavlja (ponedeljak) Nedelja pravoslavlja (ponedeljak) Nedelja pravoslavlja (ponedeljak) Nedelja pravoslavlja (ponedeljak) Nedelja pravoslavlja (ponedeljak) Nedelja pravoslavlja (ponedeljak)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 6842

Povezane vesti

Povezane teme

skc sveti sava

nedelja pravoslavlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.