Komentara: 0
Pregleda: 3648

Nedelja pravoslavlja: Održana promocija knjige Rajka Petrova Noga "S mene na uštap"

01.04.2015. u 10:12h
Izvor: Subotica.com
Sinoć je u zadužbini Dušana Radića predstavljena nova knjiga Rajka Petrova Noga “S mene na uštap”. Pisac je čitao odlomke iz svoje nove knjige, dok je nešto više o knjizi govorio prof. dr Jovan Delić.
Nedelja pravoslavlja: Održana promocija knjige Rajka Petrova Noga "S mene na uštap"

“Ova knjiga koja opisuje dane pred bombardovanje, dane  bombardovanja i posle bombardovanja jeste neka vrsta žanrovskog hibrida, mešavine proze, memoarske proze i romana sećanja raznih reminensencija. U tome je čar ove knjige.To što isijava životnom stvarnošću, što je prožeto vremenom nastanka, to jednostavno ne može biti zamenjeno nekom formom, nekom  literarizacijom posebnom, jer težiti da se to esetetizuje, da dobije neki žanrovski kalup, značilo bi izdati stvarnost. Ta knjiga je pravo malo čudo, u njoj imate svega. Ima jedan naslov u ovoj knjizi, „Ona je znala ko je“.  Ta samosvest, da znaš ko si, to je karakterisalo i Dučića i Desanku Maksimović i Njegoša, to su pisci na koje se Nogo oslanjao, to karakteriše i Rajka Petrova Noga. Da znaš ko si u najboljim vremenima, u vremenima beznađa, znači natpevati to beznađe, probuditi nadu i reći:  „Nije sve propalo, kada propalo je““, rekao je prof. dr Jovan Delić.

Knjiga se sastoji od dnevnika-eseja, biografskih i autopoetičkih reminiscencija i beseda. “S mene na uštap” pisao je Nogo ovu hibridnu prozu, najpre kao povremeni dnevnik od 1998. do 2002, potom “šta sanjam i šta mi se događa”- hroniku ličnih dana i naših godina. Tako je nastala zgusnuta književna materija, analogna njegovoj zgusnutoj poeziji – puna “žestokih” trenutaka, imena, tema, predela, doživljaja, svedočenja.

Pisac je učinio i jedan presedan, pa je prisutnima pročitao i  prvi put svoje dve nove pesme koje bi trebalo da izađu u novoj zbirci poezije u Pravoslavnoj reči u Novom Sadu. Ove godine se navršava 70 godina od rođenja Rajka Petrova Noga, pa je ova godina za njega jubilarna.

Sutra u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ biće predstavljena knjiga Dragomira Dujmova „Vreme mesečarenja“. Pored pisca gost će biti i David Kecman Dako.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3648
Povezane vesti
Povezane teme
srpski kulturni centar nedelja pravoslavlja zadužbina dušana radića srpski kulturni centar sveti sava
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.