• Pregleda: 1950

Sve spremno za 25. Međunarodni festival pozorišta za decu

Poljska predstava „Tiha“ otvoriće u nedelju na sceni „Jadran“ 25. Međunarodni festival pozorišta za decu.
Sve spremno za 25. Međunarodni festival pozorišta za decu

Tokom šest dana, smotra teatra za najmlađe, koja obeležava četvrt veka postojanja, doneće 14 predstava iz 12 zemalja, koje su u takmičarskom delu programa, kao i brojne propratne sadržaje -  izložbe, promocije knjiga, radionice za decu... Ovogodišnji festival posvećen je kineskom stvaralaštvu.

Na ceremoniji otvaranja biće dodeljene nagrade „Mali princ“ Vjeslavu Hejnu iz Poljske i Dušanu Pop Đurđevu iz Srbije. O najboljim predstavama odlučivaće Henrik Koler, dugogodišnji direktor Centra za negovanje pozorišta za decu i mlade u Kopenhagenu, mađarski reditelj Đula Urban i Marijana Prpa Fink, glumica i teatrolog iz Novog Sada.

- Program je izuzetno bogat, podjednako su zastupljene i dramska i lutkarska forma teatra i verujem da žiriju neće biti lako kada bude odlučivao o nagradama - najavio je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu. -  S obzirom da je jubilarni imaće i raznovrstan propratni program, a u fokusu festivala biće kinesko stvaralaštvo. Imaće izložbu muzeja iz Čindua, što je retka prilika da se vidi u ovom delu sveta, a tu je i gostovanje Nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga kje će odigrati svoju predstavu „Tri monaha“, dok će Šangajska pozorišna akademija predstaviti lutkarsku formu – teatar senki po kojoj je prepoznatljiva.

Ovogodišnji budžet festivala je pet miliona dinara, od čega je četiri dao Grad Subotica a milion dinara Pokrajina.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
drapo Odgovori
Ko je bre taj ilija tatić da može 'ladno, bez ikakvog razloga i obrazloženja da skine LEGENDE Slobodana Markovića i Ljubivija Ršumovića sa festivala??? Mora da je opet neki toletov kadar... UŽAS KO NAM VEĆ GODINAMA KROJI SUDBINU GRADA !!!
MAZANJE OCIJU Odgovori
"S obzirom da je jubilarni imaće i raznovrstan propratni program..." Hahaha! Pa ovo je smehotresno! To može da se priča samo onima koji nisu pratili festival do sada. Raznovrsniji je program bio svih prethodnih godina! Kakvo zamazivanje očiju! Nadam se da ste spremili ukusne sendviče!!! )))
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.