Komentara: 36
Pregleda: 7315

Slobodan Marković i Ljubivoje Ršumović podneli ostavke na funkcije Međunarodnog festivala pozorišta za decu

29.08.2018. u 15:55h > 17:34
Izvor: Subotica.com
Jubilarni, 25. Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 16. do 21. septembra u našem gradu. Samo tri nedelje pred početak, umesto da se uveliko govori o programu, javnost ovih dana bruji o neopozivoj ostavci idejnog tvorca, direktora i selektora Festivala Slobodana Markovića. Pre njega ostavke su podneli i predsednik Savet Ljubivoje Ršumović i članovi tetrolog Miroslav Radonjić, novinar Gordana Đurđević i teatrolog Zoran Maksimović.
Slobodan Marković i Ljubivoje Ršumović podneli ostavke na funkcije Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Kako je Slobodan Marković naveo u otvorenom pismu gradonačelniku Bogdanu Labanu i predsedniku Saveta Ljubivoju Ršumoviću, primoran je na ovu odluku jer se Festival organizuje mimo njega.

- Formalno sam još uvek direktor i selektor Festivala, budući da me Savet, koji po Odluci Osnivača upravlja Festivalom i u čijoj je nadležnosti imenovanje direktora i selektora, nije razrešio, a u stvarnosti se sve aktivnosti u vezi s pripremom 25. festivala mesecima unazad, a pogotovo od juna ove godine obavljaju u potpunosti mimo mene – tvrdi Slobodan Marković. - Moja namera je bila da na najbolji mogući način realizujemo predstojeći jubilarni Festival i da tako zaokružim i svojih četvrt veka uspešnog rada o čemu svedoče i brojna visoka gradska, državna i međunarodna priznanja. Potom da se povučem, ostavljajući Festival na čvrstim nogama, ubeđen da će se on i dalje razvijati na temeljima uspostavljenih estetskih i etičkih vrednosti.

Do toga, po njegovim rečima je došlo zbog narušenog poverenja, loše komunikacije i odnosa Izvršnog producenta prema Festivalu.

- Kulminacija je ukidanje radnog mesta izvršnog direktora Festivala, što je, između ostalog, ugrozilo dalje funkcionisanje manifestacije. Došlo je do zastoja u priremama i program koji je Savet usvojio novembra 2017 nije mogao biti realizovan u septembru kako je prvobitno bilo planirano. Međutim, odluka Saveta da se Festival pomeri za kraj oktobra ili početak novembra, kako bi se makar deo tog planiranog programa realizovao, ignorisana je od strane Izvršnog producenta – dodaje Marković. - Festival je postao predmet nekih drugih interesa, dok su zanemarena sva načela i svi ciljevi postavljeni još prilikom osnivanja 1994. godine, kojima smo se mi u našem radu vodili. Naglašavam još jednom da mesecima nisam ni na koji način uključen u realizaciju ovogodišnjeg Festivala i da svojim imenom i delom ne stojim iza onoga što će publici biti ponuđeno na ovogodišnjem, jubilarnom Festivalu.

Slobodan Marković i Ljubivoje Ršumović podneli ostavke na funkcije Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Iako je ostao bez rukovodstva, održavanje Festivala ove godine nije upitno i uskoro će biti objavljen glavni i prateći program.

- Izražavamo žaljenje što je došlo do ostavke gospodina Markovića i četvoro članova Saveta Festivala. Neosporno je da su u proteklom periodu oni značajno doprineli afirmaciji Festivala, na čemu smo im posle dugogodišnje uspešne saradnje veoma zahvalni. Sa druge strane, očekivali smo da će isti doprinos dati i jubilarnom 25. izdanju Festivala ali moramo da razumemo njihovu odluku – kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu, dodajući ni predstavnik producenta nije bio pozivan na sastanke Saveta. - Poslednja sednica Saveta Festivala kojoj je prisustvovao predstavnik izvršnog producenta održana je u novembru 2017. i od tada izvršni producent nije pozvan da prisustvuje niti jednom sastanku. Takođe, niti jedna odluka koja je proistekla sa tih sastanaka nije zvanično dostavljena izvršnom producentu Festivala koji je po dobijanju rezultata konkursa nastavio da priprema program za septembar, kako je i definisano u prijavama za konkurse koje je izvršni producent pripremio zajedno sa gospodinom Markovićem.

Slobodan Marković i Ljubivoje Ršumović podneli ostavke na funkcije Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Tatić se slaže sa Markovićem u tome da su tekuću godinu obeležili narušeni odnosi i brojni problemi.

- To je posledica inicijative gospodina Markovića da osnuje udruženje građana sa ciljem preuzimanja organizacije ovog i narednih Festivala. Takva incijativa, pokrenuta bez povoda i argumenata, nije prihvaćena od osnivača Grada Subotice nakon čega počinju prethodno pomenuti problemi – naglašava Tatić.

I pored toga što je budžet izuzetno mali, svega pet miliona dinara, ljubitelje teatra za decu očekuje bogat i sadržajan program.

- Iz nerazumljivih razloga, nakon višedecenijske podrške, ove godine smo uskraćeni za istu od strane Ministarstva kulture, a naša je obaveza da manifestaciju realizujemo u skladu sa dugogodišnjom programskom orijentacijom i stečenom reputacijom. Imaćemo vrlo reprezentativan takmičarski program sa predstavama sa tri kontinenta, specijalan program posvećen kineskom pozorištu za decu uz gostovanje pozorišta iz Pekinga i Šangaja, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice i niz nastupa profesionalnih i amaterskih trupa u okviru pratećeg programa. Najkraće rečeno, mnogo sadržajniji Festival nego što se u ovom finansijskom okviru može očekivati – najavljuje Tatić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 7315

Povezane vesti

Povezane teme

Slobodan Marković

međunarodni festival dečjih pozorišta

međunarodni festival pozorišta za decu

ilija tatić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.