• Pregleda: 1708

Objavljen Takmičarski program 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održati od 16. do 21. septembra u Subotici, predstaviće u okviru Takmičarskog programa 14 inspirativnih, maštovitih i uzbudljivih predstava za decu iz 12 zemalja sveta.
Objavljen Takmičarski program 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Zanimljiva predstava "Džumbus" bečkog pozorišta Werk89, prikazuje dečaka neobičnog karaktera, koji ne komunicira rečima već zvukovima i muzikom. Kad bi svaka stvar imala svoj zvuk, on bi sviranjem mogao objasniti ceo svet i sebe.

Iz dalekog Sao Paula dolazi Endi Rubinštajn sa predstavom "Tajni život pelena", u kojoj majka, dok pere i pegla pelene, na kratko izlazi iz realnosti, zamišljajući neki drugi svet gde se ove pelene pretvaraju u živa bića i žive svoj život.

Publika će zasigurno uživati u uličnom kabareu raznobojnih marioneta pozorišne kuće SoulMade iz Plovdiva ,koji spaja moderne i tradicionalne bugarske plesove. U "Kabareu na koncima" srešćete se sa poznatim likovima kao što su Elvis Prisli, Kan-Kan i Pinokio, trbušnim plesačicama i još mnogim drugim.

Gradsko pozorište Podgorica, subotičku publiku obradovaće predstavom "Prodavnica igračaka". Junakinja predstave, mala Dina, u metafizičkoj prodavnici igračaka nalazi se pred odlukom koja može da joj promeni život. Ta prodavnica igračaka je čarobna i u njoj se samo naizgled biraju igračak.

Iz Hrvatske dolaze dve predstave, odnosno Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu sa komadom "Jaje" i "Majstori" trupe Teatar To Go iz Osijeka. U prvoj, dečak Joja poželi petla koji će da ga budi. On zapravo želi kućnog ljubimca i prijatelja, pa nestrpljiv i uzbuđen očekuje svog Franju iz gomile svakojakih jaja koja je prikupio. Predstava "Majstori" govori o dvojici majstora koji su dobili radni zadatak da izrade i postave semafor za regulisanje saobraćaja ispred škole. Zahvaljujući svojim karakternim osobinama, majstori upadaju u naizgled bezizlazne situacije i nevolje.

Lutkarsko pozorište Vaškakaš iz mađarskog grada Đer, ulepšaće dan mnogim mališanima predstavom "Doživljaji veverice Majka". Sve veverice iz Zemlje Crvenih Veverica imaju raščupan crveni rep sem Majka. On je jedini rođen crnog repa i zbog toga ga ostale veverice izbegavaju. Jednog dana, veverice povere Majku važan zadatak, nadgledanje zimskih zaliha, ali neko uspeva da ukrade sve orahe, lešnike i kestenje.

Postoji nešto, pogotovo među mladima, što se čini kao nepremostiva prepreka, da nikako niste zadovoljni sopstvenim izgledom. Međutim, ako imate, kao jazavičar Tobi, prijateljicu kao što je gospođa Flora, brzo ćete prevazići ovaj besmisleni problem. Ovu divnu priču doneće Pozorište za decu i mlade iz Skoplja u predstavi "Tobi".

Poljska predstava "Tiha", Pozorišta za decu Jan Dorman (Bedzin) po originalnom tekstu Maline Prześluge, inspirisana slovenskom mitologijom, dovodi do shvatanja važnosti pričanja priča i velike potrebe za fantastikom i bajkama, dok turska predstava "Otogargara" Akademije umetnosti "Ragip Savas" prikazuje osam različitih priča, koje se sa tragikomične tačke gledišta bave čudnim, ali istinitim događajima na autobuskoj stanici.

Trupa Proon Produkcija (Tidington, Stratford na Ejvonu, Engleska) izvešće predstavu "Huk Sova, majstor prerušavanja" po, za mnoge, najduhovitijoj engleskoj slikovnici. Oni su na sceni oživeli sovu Huka, uz nove pesme, lutke, animacije, dovoljno smeha i mnogobrojnih prerušavanja.

Zanimljivo viđenje poznatog komada "Mačak u čizmama" predstaviće Dečije pozorište Republike Srpske iz Banja Luke, a takođe će biti izvedene i dve domaće predstave "Kuća brojeva" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, koja eklektičnim pristupom pozorišnom izrazu na zabavan način, kroz igru i pesmu, podstiče učenje brojeva, i "Devojčica koja je svakog volela" Dečjeg pozorišta Subotica, priča o jednoj velikoj šumi i jednoj maloj devojčici. O jednom tigru, jednom medvedu, jednoj strašnoj Pakuk ptici sa tri točka, jednom potoku i jednom lovcu. I o nama. Najviše o nama samima.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri, sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i stručnjaka, među kojima su danski glumac Henrik Kohler, upravnik Teatercentruma - razvojnog centra dramskih umetnosti za decu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade, Đula Urban, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac, kao i srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink.

Predstave će se igrati u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu "Deže Kostolanji" i Narodnom pozorištu na sceni "Jadran", a svi programi festivala biće besplatni za posetioce.

Jubilarno, 25. izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu, održaće se od 16. do 21. septembra u Subotici, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Od pratećih programa publika će imati priliku da uživa i u baletu "Pinokio" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, izložbi "Pet gradova – pet pozorišta", dramsko-plesnom programu na centralnom gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade "Mali princ".

Specijalan program, povodom obeležavanja jubileja, biće posvećen kineskom pozorištu za decu i u okviru njega će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja. U galeriji Otvorenog univerziteta biće postavljena izložba "Živopisne senke i lutke" Muzeja kineskih senki i lutaka iz Čengdua, najveće svetske riznice ove vrste pozorišnog stvaralaštva.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.