Komentara: 41
Pregleda: 9399

Subotički Hercegovci organizuju donatorsko veče za pomoć u izgradnju hrama u Prebilovcima

27.09.2014. u 23:07h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Zavičajnog udruženja „Hercegovina“, u subotu, 04. oktobra, od 20 časova, u restoranu hotela „Patria“ biće održano donatorsko veče sa kojeg će sav prihod biti usmeren na obnovu Hrama srpskih mučenika u hercegovačkom selu Prebilovci.
Subotički Hercegovci organizuju donatorsko veče za pomoć u izgradnju hrama u Prebilovcima

Među učesnicima i gostima naći će se, između ostalih, i predstavnici Eparhije Zahumsko-hercegovačke, među kojima i vladika zahumsko-hercegovači i primorski, Grigorije, Branko Stanković, autor emisije „Kvadratura kruga“ i dokumentarnog filma „Prebilovci“, koji govori o stravičnom stradanju meštana ovog hercegovačkog sela u Drugom svetskom ratu, ministar Aleksandar Vulin, ambasador BIH Ranko Škrbić, najavljeno je prisustvo i Dragana Bjelogrlića, Emira Kusturice i Dejana Bodiroge kao i drugih poznatih ličnosti iz društvenog života i sveta kulture iz Srbije i Republike Srpske. Takođe, na donatorskoj večeri biće prisutni guslari, pevačka i folklorna društva i dr.

Cena ulaznice (rezervacije) je 1.200 dinara, a svi prisutni će moći i dodatno da pomognu koliko im to materijalne mogućnosti dozvoljavaju. Ulaznice se mogu kupiti do četvrtka, 2. oktobra, u prostorijama kluba „Oldtajmer“ u ulici Petefi Šandora 9, od 17 do 20 časova. Informacije se mogu dobiti na telefone: 063/804-00-57 i 063/566-096.

Mesto Prebilovci, u dolini Neretve, je poznato po stradanju tamošnjeg srpskog življa u Nezavisnoj državni Hrvatskoj, a poznati japanski dnevnik „The Asahi Shimbun“, je ovo selo stavio na listu četiri sela koja su najviše stradala u Drugom svetskom ratu. Samo u jednom danu, šestog avgusta 1941. godine, ubijeno je 550 žena i dece, a interesantno je da su nešto više od 15 godina kasnije odgovorni za taj zločin uhapšeni u Subotici i streljani 1957. godine u Mostaru. Gradnja Hrama, u čiju je kriptu položeno više hiljada posmrtnih ostataka Srba ubijenih u dolini Neretve u toku Drugog svetskog rata, počela je 1991. godine, ali su podignuti delovi sravnjeni sa zemljom u ratu u Bosni i Hercegovini. Sada je pokrenuta inicijativa da se sagradi novi hram, po projektu arhitekte Predraga Ristića, po čijim je projektima izgrađen veliki broj hramova Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 41
Pregleda: 9399

Povezana vest

Povezane teme

udruženje hercegovina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.