Komentara: 7
Pregleda: 7465

Prikupljeno više od pola miliona dinara i 1.400 evra za Pribilovce

05.10.2014. u 14:56h
Izvor: Subotica.com
Na donatorskoj večeri, koju je sinoć u hotelu „Patria“ organizovalo Zavičajno udruženje „Hercegovina“ iz Bačkog Dušanova, prikupljeno je više od 500.000 dinara i 1.400 evra namenjenih obnovi hrama u Prebilovcima u Hercegovini.
Prikupljeno više od pola miliona dinara i 1.400 evra za Pribilovce

Veče je okupilo više od dve stotine građana iz Subotice i okoline, a uveličali su ga i Rajko Škrbić, ambasador BiH u Srbiji, vladika zahumskohercegovački i primorski Grigorije, književnici Gojko Đoko i Đorđo Sladoje. U svečanom programu nastupili su dečji hor „Iskončići“, solista Violeta Radić, guslar Veljko Đuranović a emitovan je i dokumenatrni film o Prebilovcima Branka Stankovića, autora emisije „Kvadratura kruga“.

- Nije potrebno ponovo govoriti šta se desilo u Prebilovcima  1941. i 1992. godine, i zbog toga smo zadovoljni što se veliki broj ljudi odazvao i od srca dao prilog za obnovu hrama – ističe Sreten Pištalo, predsednik Zavičajnog udruženja „Hercegovina“. - Ovo je drugo donatorsko veče koje organizujemo, prvo je bilo namenjeno poplavljenim područjima u Srbiji i Republici Srpskoj, a i ubuduće ćemo nastaviti sa ovakvim aktivnostima.

Prikupljeno više od pola miliona dinara i 1.400 evra za Pribilovce

Podsetimo, Prebilovci u južnoj Hercegovini su malo srpsko selo iz  koga je 1941. godine stradalo 820 ljudi, od kojih je više od šest stotina bačeno u Šurmaničku jamu. Početkom devedesetih godina narod je otvorio jamu i kosti svojih predaka položio u kriptu hrama, koji je 1992. godine sravnjen sa zemljom.

Izvor: Subotica.com
Dobrotvorno veče Zavičajnog udruženja "Hercegovina" Dobrotvorno veče Zavičajnog udruženja "Hercegovina" Dobrotvorno veče Zavičajnog udruženja "Hercegovina" Dobrotvorno veče Zavičajnog udruženja "Hercegovina" Dobrotvorno veče Zavičajnog udruženja "Hercegovina" Dobrotvorno veče Zavičajnog udruženja "Hercegovina" Dobrotvorno veče Zavičajnog udruženja "Hercegovina" Dobrotvorno veče Zavičajnog udruženja "Hercegovina"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 7465

Povezana vest

Povezane teme

udruženje hercegovina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.