Komentara: 31
Pregleda: 7145

Subotičani (za sada) bez subvencija za zamenu stolarije

23.06.2021. u 12:31h
Izvor: Subotica.com
Nakon sprovedenog Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave, Grad Subotica se nije našao na listi odobrenih, ali ni na listi odbijenih prijava, čime je jasno da naš grad u ovom krugu nije ni konkurisao za sredstva. Proverili smo zašto nije.
Subotičani (za sada) bez subvencija za zamenu stolarije

U okviru realizacije Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2021. godini, koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike, 22. aprila je raspisan Javni poziv radi dodeljivanja sredstava podsticaja za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koje sprovode jedinice lokalne samouprave, a u cilju ostvarivanja uštede energije i njenog racionalnog korišćenja, te smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

SREDSTVA NAKNADNO VIŠESTRUKO POVEĆANA - Resorno ministarstvo je prvobitno predvidelo budžet za ovu namenu od 54 miliona dinara, ali zbog izuzetno velikog interesovanja, ta cifra je višestruko uvećana, te je tako 67 opština dobilo ukupno 224 miliona dinara.

Javni poziv je trajao do 21. maja, a prijave je podnelo ukupno 89 lokalnih samouprava. Na listi odobrenih prijava našlo se 67 lokalnih samouprava, kojima je ukupno odobreno nešto više od 224 miliona dinara za ovu namenu, dok su se na listi odbijenih prijava našle preostale 22 lokalne samouprave, navedeno je u obrazloženju rezultata Javnog poziva. Međutim, ni na jednoj listi nije se našao Grad Subotica, čime je jasno da lokalna samouprava nije aplicirala.

Iz Gradske uprave jutros su za naš sajt kratko objasnili da, usled ograničenog, odnosno takozvanog "kovid" budžeta, lokalna samouprava na ovaj Javni poziv nije bila u prilici da se prijavi, ali je istaknuto da želja postoji i da će se Grad Subotica sigurno odazvati na naredni Javni poziv, nakon rebalansa budžeta na jesen ili kroz sredstva u budžetu za 2022. godinu. Ove godine su, kažu, sredstva opredeljena za podizanje energetske efikasnosti za javne ustanove.

To znači da građani Subotice, koji su želeli da dobiju subvencije od države u visini od 50 odsto za zamenu stolarije, ovog leta neće moći da računaju na tu vrstu pomoći. Kada ta mogućnost bude izvesnija, javnost će biti obaveštena.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 7145

Povezane vesti

Povezane teme

subvencije

pvc stolarija

zamena stolarije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.