Komentara: 11
Pregleda: 9056

Subvencije za zamenu stolarije sredinom juna

26.05.2021. u 14:18h
Izvor: RTS
Od ove godine, država i građanima subvencioniše zamenu zastarele stolarije i prelazak na grejanje čistijim energentima. U prvoj fazi koja počinje, pomoć dobijaju lokalne samouprave za šta je konkurs završen. Javni poziv za kompanije koje će vršiti zamenu stolarije biće raspisan za 10-15 dana, a poziv za građane očekuje se sredinom juna.
Subvencije za zamenu stolarije sredinom juna

U ponedeljak je počela prva faza procesa poboljšanja energetske efikasnosti i završen je konkurs za gradove i opštine. Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, navela je da će taj proces trajati nekoliko godina.

- Lokalne samouprave koje su imale novca u svom budžetu za energetsku efikasnost su se javile na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike. Govorimo o 88 opština, a one koje zaista imaju svu dokumentaciju, negde 74. Sada je sve na jedinici lokalne samouprave - rekla je Mihajlović gostujući u jutranjem programu RTS-a.

Subvencije za zamenu stolarije sredinom junaDodala je da će jedinice lokalne samouprave u narednih nekoliko dana raspisati dva javna poziva.

- Jedan javni poziv je za firme, kompanije koje će da se bave zamenom stolarije. Mi pričamo ne samo o zameni stolarije, vrata, prozora, mi pričamo o izolaciji celih zgrada, porodičnih kuća, zameni krovova, zameni individualnih ložišta. Sve je to nešto što može i što ulazi u ovaj projekat - istakla je Mihajlović. - Opštine i gradovi će raspisati javni poziv građanima ili stambenim zajednicama da se jave i učestvuju u ovom procesu u kojem država i grad subvencionišu 50 odsto. Očekujem da će konkurs za kompanije biti raspisan za nekih 10-15 dana, a konkurs za građane sredinom juna, dok se očekuje da prvi ugovori budu potpisani u julu.

Subvencije za zamenu stolarije sredinom junaMinistarka Mihajlović je istakla da ove godine nema novca za sve, ali da veruje da će sledeće godine biti na raspolaganju 100 miliona evra.

- Ovo je projekat koji traje nekoliko godina. Ovo ne može da se završi za 365 dana. Građani treba da znaju, tu smo, hoćemo da pomognemo, hoćemo da se završi energetska efikasnost u stanovima, u porodičnim kućama - kazala je Mihajlovićeva.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 9056

Povezana vest

Povezane teme

unapređenje energetske efikasnosti

energetska efikasnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.