Komentara: 33
Pregleda: 10450

Subotičani mogu da računaju na 15 miliona dinara subvencije za energetsku efikasnost

24.01.2022. u 08:22h
Izvor: Subotica.com
Subotičani mogu da računaju na 15 miliona dinara subvencije za energetsku efikasnost

Letos su bile burne reakcije kada se saznalo da naš grad nije konkurisao za državne subvencije koje su građanima trebale da pomognu u cilju podizanja energetske efikasnosti, pre svega nabavke i ugradnje stolarije i solarnih panela. Tada je to bilo pravdano "kovid budžetom".

U tom prvom konkursnom roku iz maja sredstva je dobilo 67 lokalnih samouprava, kojima je ukupno odobreno nešto više od 224 miliona dinara za ovu namenu. Grad Subotica nije ni aplicirao. U kratkom objašnjenju za naš sajt navedeno je da je za 2021. godinu fokus bio na javne  ustanove, odnosno podizanje njihove energetske efikasnosti.

Kroz sredstva predviđena u budžetu za 2022. godinu Subotičani će moći da računaju da će biti u prilici da konkurišu, a ukupna raspoloživa sredstva za naše sugrađane će biti 15 miliona dinara.

U petak je održan sastanak kojim je predsedavala ministarka rudarstva i energetike, a na kojem je centralna tema bila "projekti unapređenja energetske efiksanosti". Tom prilkom ministarka je poručila da je za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, a da će krajem januara i početkom februara biti raspisani novi javni pozivi za oba projekta. Sastanku je prisustvovao i načelnik Severnobačkog okruga, Bojan Šoralov.

Šoralov je tom prilikom izložio planove jedinica lokalne samouprave u okviru SBO i izneo uveravanja da su iste, za razliku od prošle godine kada su se suočavale sa kovid budžetom, u potpunosti spremne da uzmu učešće u sprovođenju programa energetske sanacije.

- Za potrebe sprovođenja programa Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš kroz svoje budžete ukupno će izdvojiti 25 miliona dinara - precizirao je Šoralov. - Grad Subotica je za ovu namenu izdvojio 15 miliona.

Kao je saopšteno, novi javni poziv biće raspisan krajem januara, a već u februaru novi javni poziv i za dodelu subvencija za solarne panele. Prvo za državne subvencije konkuriše lokalna samouprava, a vrlo brzo se raspisuje konkurs za građane, odnosno pravna lica. U međuvremenu grad će izabrati partnere-izvođače i dobavljače za realizaciju ovog programa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 33
Pregleda: 10450

Povezane vesti

Povezane teme

unapređenje energetske efikasnosti

energetska efikasnost

solarni paneli

bojan šoralov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.