Komentara: 8
Pregleda: 5229

Subotičani oru drumove i trgove

12.01.2016. u 14:43h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine na teritoriji Subotice ima 18 hiljada hektara oranica u državnom vlasništvu, a po njima u poljoprivredno zemljište spadaju trg oko Gradske kuće, centar Palića, Gradski stadion, seoski domovi kulture, groblja, kao i parcele i okućnice građana.
Subotičani oru drumove i trgove

Kao i svake godine prilikom pripreme godišnjeg programa korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u Gradsku kuću su stigli su podaci iz resornog ministarstsva na osnovu kojih se program priprema.

- Svake godine tražimo podatke od Republičkog geodetskog zavoda, koji nam budu poslati putem Ministarstva poljoprivrede i na osnovu njih radimo godišnji program – objašnjava Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu. - Postoji uži i širi set podataka i ove godine su nam poslali širi set i umesto dosadašnjih 12-13 hiljada hektara u zakup moramo dati 18 hiljada hektara zemlje. U te površine su uključeni trg u centru grada, centar Palića, groblja, seoski domovi kulture, fudbalski tereni i privatna dvorišta, odnosno svi koji na vreme nisu odradili konverziju zemljišta sada se vode kao poljoprivredno zemljište.

Po novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu svaka lokalna samouprava mora da izdvoji 30 odsto površina za investitore i nije svejedno koliko se površina računa. Ukoliko se bude baratalo cifrom od 18 hiljada, trećina je šest hiljada hektara, što je ustvari polovina realnih površina.

- Do sada smo dobijali podatke o oko devet hiljada parcela državne zemlje, što je bio veliki posao, a sada imamo 25.000 parcela – dodaje Ostrogonac. - U katastru na ovom predmetu već mesec dana radi dvoje ljudi, koji svaku parcelu moraju da provere i ako utvrde da nije zemljište, da napišu u napomeni da je privatno vlasnitvo ili javna površina. Za mesec dana su uspeli da odrade dve katastarske opštine a ima ih jedanaest, a rok za formiranje programa ustiče prvog aprila. Ovim tempom teško da ćemo stići, a ako probijemo rok, po zakonu nam se ukidaju transferna sredstva što grad vodi u dubiozu, pa i bankrot.

Lokalna samouprava zatražila je od resornog ministarstva pomoć i smernice za rešavanje ovog kompleksnog problema, ali odgovora još nema.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 5229

Povezane vesti

Povezane teme

šimon ostrogonac

poljoprivredno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.