• Pregleda: 4871

Subotičani oru drumove i trgove

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine na teritoriji Subotice ima 18 hiljada hektara oranica u državnom vlasništvu, a po njima u poljoprivredno zemljište spadaju trg oko Gradske kuće, centar Palića, Gradski stadion, seoski domovi kulture, groblja, kao i parcele i okućnice građana.
Subotičani oru drumove i trgove

Kao i svake godine prilikom pripreme godišnjeg programa korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u Gradsku kuću su stigli su podaci iz resornog ministarstsva na osnovu kojih se program priprema.

- Svake godine tražimo podatke od Republičkog geodetskog zavoda, koji nam budu poslati putem Ministarstva poljoprivrede i na osnovu njih radimo godišnji program – objašnjava Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu. - Postoji uži i širi set podataka i ove godine su nam poslali širi set i umesto dosadašnjih 12-13 hiljada hektara u zakup moramo dati 18 hiljada hektara zemlje. U te površine su uključeni trg u centru grada, centar Palića, groblja, seoski domovi kulture, fudbalski tereni i privatna dvorišta, odnosno svi koji na vreme nisu odradili konverziju zemljišta sada se vode kao poljoprivredno zemljište.

Po novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu svaka lokalna samouprava mora da izdvoji 30 odsto površina za investitore i nije svejedno koliko se površina računa. Ukoliko se bude baratalo cifrom od 18 hiljada, trećina je šest hiljada hektara, što je ustvari polovina realnih površina.

- Do sada smo dobijali podatke o oko devet hiljada parcela državne zemlje, što je bio veliki posao, a sada imamo 25.000 parcela – dodaje Ostrogonac. - U katastru na ovom predmetu već mesec dana radi dvoje ljudi, koji svaku parcelu moraju da provere i ako utvrde da nije zemljište, da napišu u napomeni da je privatno vlasnitvo ili javna površina. Za mesec dana su uspeli da odrade dve katastarske opštine a ima ih jedanaest, a rok za formiranje programa ustiče prvog aprila. Ovim tempom teško da ćemo stići, a ako probijemo rok, po zakonu nam se ukidaju transferna sredstva što grad vodi u dubiozu, pa i bankrot.

Lokalna samouprava zatražila je od resornog ministarstva pomoć i smernice za rešavanje ovog kompleksnog problema, ali odgovora još nema.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Vesko Odgovori
Izgleda da su i kompjuteri zatajali. Za vreme Marije Terezije cini mi se da je bolje stimalo,
sa katastarskim podacima. Sad ispada da ne stima negde oko 10.000 hektera zemljista, i
to godinama unazad.
Salamander Odgovori
To što neko nije radio svoj posao u prošlosti sada izbija na videlo kao i gluposti oko poreskih rešenja koje građani dobijaju gde je predstavljeni deo građevinskog zemljišta kao poljoprivredno zemljište koje u stvari ne postoji. Živela birokratija gde važi ono staro pravilo da samo svemir i ljudska glupost nema granica.
moti Odgovori
Kao da zivimo na marsu, a ne na planeti zemlji,a ta direktiva iz beograda moze da se okaci macku o rep.Kakve smernice??? Boli njih uvo za jedan mali grad na severu.
forest gamp Odgovori
Hehehe , Odavno se vec Mangalice muvaju u i oko gradske kuce.
student Odgovori
Sa gospođom ministarkom poljoprivrede I ovakvim gradskim ministrom mogu samo u bankrot I grad I država.
Sudokraja Odgovori
Lako je pljuvati po Beogradu. I uvek je Beograd kriv. A zasto vi gospodo nemate pravo stanje poljoprivrednog zemljista u opstini pa da ste im ga lepo poslali, a ne da ovako čivijate šta je šta. Na kraju krajeva, ako se ne varam vi naplaćujete i uzimate porez na imovinu, ne Beograd?????
Ako mi kao opština ne znamo sta je sta u ataru i Subotici, kako to da zna Beograd. Vaša sramota...
Uvek su svi krivi, samo ne mi...
sms Odgovori
"Lokalna samouprava zatražila je od resornog ministarstva pomoć i smernice za rešavanje ovog kompleksnog problema, ali odgovora još nema"

A od kada to robovlasnici svojim robovima polazu racune ? Tako je i ovaj put. I sto pre to Vojvodjanski robovi shvate tim pre ce se i sva ova guzva stisati.
easy58 Odgovori
gici ne dozvoliti ni prolazak kroz grad izgleda da ume da odmeri gde ce da uradi harakiri za izdvajanja financija iz republickog budzeta i da otera obespravi i osiromasi gradkesamouprave i da oprevda onu krilaticu njezinog vodje "nedam vam para" al cu vam uzeti sve. inace ovo je rezultat usvojenih zakona pod hitno karakteristican za agresivnu nametljivu politiku naprednjackih diktatora
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.