Komentara: 78
Pregleda: 13683
Foto

Subotičani i migranti za istom trpezom

10.02.2017. u 11:52h
Izvor: Subotica.com
Za istim stolom u restoranu „Spartak“ sinoć su sedeli naši sugrađani i migranti koji borave u Prihvatnom centru u Subotici i degustirali specijalitete iz Srbije i njihovih zemalja.
Subotičani i migranti za istom trpezom

Akciju koja se upravo tako i zove, „Za istim stolom“ organizovao je Centar za omladinski rad (CZOR) iz Novog Sada, u saradnji sa „Omladinom JAZAS-a“ Novi Sad, Udruženjem „Mali princ 2010“ iz Šida i Kancelarijom za mlade grada Subotice.

- Jedna od najpoznatijih osobina Subotice je njena gostoljubivost i to smo hteli da pokažemo i ljudima koji su Prihvatnom centru – ističe Ivana Novaković iz CZOR-a. - Subotičani i migranti sedeli su za istim stolom i razgovarali o svojim kulturama i običajima. Na trpezi su se našli lokalni specijaliteti kao i jela koja se kuvaju u kućama Pakistana, Avganistana i drugih država Bliskog Istoka, čije recepte su sa nama podelili žene i muškarci stacionirani u Prihvatno-tranzitnom centru u Subotici.

Subotičani i migranti za istom trpezom

Zahvaljujući umešnosti učenika Ekonomske škole „Bosa Milićević”, pod nadzorom profesora kuvarstva Nikole Milenkovića, naši sugrađani su mogli da probaju avganistanski pirinač, pileće birjane, specifične uštipke - pakoru i slatkiš gulab jamun. Sa druge strane, na meniju je bilo nekoliko vrsta domaćih pita.

- Jako mi se sviđa ova ideja. Probao sam pitu i sviđa mi se, a piletina sa rižom, moje omiljeno jelo, vratilo me je u moju zemlju – kaže Ramij iz Avganistana, koji je već više od godinu dana u Srbiji, a mesec dana u Subotici.

Subotičani i migranti za istom trpezom

Subotičani i migranti za istom trpezom

Kako je vreme odmicalo razgovori za stolom su bili sve življi i veseliji. Kako su uglavnom svi bili mladi, tema nije manjkalo.

 - Uglavnom pričamo o nekim opštim, mladalčkim temama, ne pitamo ih škakljive stvari ili nešto što može da ih potrese. Želimo da bar na kratko zaborave muke kroz koje su prošli – kažu dve mlade volonterke iz Novog Sada.

Krajem večeri došla je na red i pesma. Totalno spontano mikrofona su se uhvatili i neki smeliji pa su se tako mogle čuti muzičke numere kako sa Bliskog istoka tako i iz naših krajeva, među njima i Užičko kolo uz kojeg u su svi zajedno zaplesali.

Subotičani i migranti za istom trpezom

Izvor: Subotica.com
"Za istim stolom" "Za istim stolom" "Za istim stolom" "Za istim stolom" "Za istim stolom" "Za istim stolom" "Za istim stolom" "Za istim stolom"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 78
Pregleda: 13683

Povezana vest

Povezane teme

migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.