Komentara: 10
Pregleda: 1944

SSSS: Povezivanje radnog staža radnicima "Solida" najveći je uspeh sindikata u 2023. godini

29.12.2023. u 13:03h > 14:23
Izvor: Subotica.com
Činjenica da je, nakon isplate zaostalih zarada, bivšim radnicima "Solida" povezan i radni staž, najveći je uspeh Saveza samostalnih sindikata Subotice, ocenio je predsednik Ištvan Huđi sumirajući godinu na izmaku.
SSSS: Povezivanje radnog staža radnicima "Solida" najveći je uspeh sindikata u 2023. godini

Iz sindikata navode da su ove godine ostvareni pomaci kada su u pitanju prava radnika u komunalnim delatnostima, kulturi  i zdravstvu, te dodaju da visina minimalne cene rada nije zadovoljavajuća.

Što se tiče komunalaca, njima je produžen kolektivni ugovor. Sva javna preduzeća su potpisala kolektivne ugovore i od Nove godine će biti povećanje zarada, a to neće uticati na cenu komunalnih usluga u gradu. Kolektivni ugovor produžen je i radnicima u oblasti kulture, a radimo na tome da formiramo solidarnu pomoć. Već smo podneli molbu i sada čekamo da vidimo hoće li biti rezultata - kazao je Huđi i dodao da nikako nisu zadovoljni minimalnom cenom radnog časa koja iznosi 270 dinara - Nismo uspeli da se dogovorimo sa poslodavcima, a onda je Vlada Srbije donela odluku da cena radnog časa iznosi 270 dinara, što znači da mesečna neto zarada sa punim fondom iznosi oko 47 hiljada dinara. Po podacima koji su dostupni vidimo da strane kompanije u Subotici ostvaruju sve veći profit i mislim da taj kapital koji ostvare ne prenose prema radnicima kako bi trebalo. Prosečna zarada u našem gradu je 76 hiljada dinara, a naš stav je da radnici zaslužuju da prosek plate u gradu bude izjednačen sa republičkim prosekom.

SSSS: Povezivanje radnog staža radnicima "Solida" najveći je uspeh sindikata u 2023. godini

Najveći pomaci, čini se, postignuti su u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Povećanje plata za određene grupe zdravstvenih radnika i određene grupe radnika u socijalnoj zaštiti je svakako nešto što bih izdvojio. Povećanje broja medicinskih sestara i tehničara za 10 odsto je takođe značajan uspeh, a 2024. godine uslediće povećanje zarada za sve grupe radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Predstoji nam da nastavimo da se zalažemo za sukcesivno povećanje plata i u narednoj godini, ono što bi nas zadovoljilo je sukcesivno povećanje od 30 odsto u toku jedne kalendarske godine - kazao je Nikola Pavković predstavnik zdravstvenih radnika i radnika u oblasti socijalne zaštite u SSSS - Uspeli smo i da se izborimo za prijem u stalni radni odnos onih koji su radili tokom pandemije i u Opštoj bolnici primljeno je 59 ljudi, odnosno 100 ljudi u Severnobačkom okrugu. Radnici u socijalnoj zaštiti konačno će dobijati jubilarnu nagradu za 40 godina rada.

SSSS: Povezivanje radnog staža radnicima "Solida" najveći je uspeh sindikata u 2023. godiniIz SSSS zaključuju da je jedan od prioriteta za narednu godinu uključivanje što više mladih u aktivnosti sindikata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 4 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 1944

Povezana vest

Povezane teme

ištvan huđi

savez samostalnih sindikata subotice

fabrika solid

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.