Komentara: 21
Pregleda: 4354

Bivšim radnicima "Solida" povezan radni staž

22.12.2023. u 12:56h
Izvor: Subotica.com
Nakon što su im u septembru 2020. godine isplaćene zaostale zarade, bivšim radnicima "Solida" povezan je i radni staž za pet godina tokom kojih im nisu uplaćivani doprinosi, rečeno je iz Saveza samostalnih sindikata grada Subotice. Sindikat je pozvao bivše radnike koji su samostalno uplaćivali staž da se jave kako bi im pomogli oko povrata uplaćenih sredstava.
Bivšim radnicima "Solida" povezan radni staž

Radni staž nije bio povezan onima koji su bili zaposleni u "Solidu" od 2015. do 2019. godine, odnosno do proglašenja stečaja. Zahvaljujući angažovanju Saveza samostalnih sidikata grada Subotice ovim ljudima će radni staž biti povezan.

Bivšim radnicima "Solida" povezan radni stažProšle nedelje dobili smo informaciju da je novac koji smo tražili od Trezora uplaćen i da će svim radnicima biti uplaćeni doprinosi. U toku je unos M4 obrasca u bazu podataka aktivnih osiguranika matične evidencije Fonda PIO - objašnjava Ištvan Huđi, predsednik SSSS i dodaje da je sindikat u ovom procesu imao ulogu koordinatora - Koordinirali smo između stečajnog upravnika, Poreske uprave i Fonda PIO i moram da istaknem da je saradnja sa svima bila na izuzetno visokom nivou. Epilog je da je Vlada Srbije dala saglasnost da se iz republičkog budžeta uplate doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kapetan poslednji napušta brod koji tone - pravilo je od davnina, a time se rukovodila i Ildika Huđi koja je u "Solidu" ostala sve do stečaja, pa je njena rupa u stažu ogromna, čak pet godina.

Bivšim radnicima "Solida" povezan radni staž- Tamo sam radila od 1989. godine, a od 1995. sam bila na mestu poslovođe šivaćih radionica. Bila sam ponosna na "Solid"! Sve smo ostavili u toj fabrici, a oni su nama mnogo uskratili - veli Ildika i dodaje da se radnici, zbog straha od otkaza, nikada nisu obratili nadležnima za pomoć - Otprilike smo znali šta se u firmi dešava, ali smo se plašili da ćemo ostati bez kore hleba pa se nikome nismo žalili. Nebrojano puta je dolazila inspekcija za rad, bilo je mnogo neprijavljenih radnika i oni su morali da se sakrivaju kada čuju da će doći inspektori. Plate su nam godinama isplaćivane u koverti bez ikakvog dokaznog papira. U to vreme su se dobijale markice za zdravstvenu knjižicu, ali većina radnika ih nije imala. Markice su izdejstvovali samo oni koji su imali ozbijnije zdravstvene probleme pa su često išli na lekarske preglede. Ostali su se u slučaju prehlade lečili privatno. Prijavljivali su nas i odjavljivali svaki mesec, imamo gomilu papira o raskidu ugovora pa onda ponovo o zasnivanju radnog odnosa.

Iako sindikat u ovoj firmi nije delovao od 2015. godine, zato što je, po rečima Huđija, rukovodstvo "Solida" smatralo da za tim nema potrebe, nakon što su se 2019. godine obratili Savezu samostalnih sindikata Subotice, radnici su dobili neophodnu podršku i pomoć što je rezultiralo prvo isplatom zaostalih zarada, a potom i povezivanjem radnog staža.

Podsećam da smo se obratili Fondu solidarnosti koji je prihvatio zahtev za isplatu zaostalih zarada i svih 143 ljudi koji su nam se javili su dobili novac na žiro račun. Potom smo krenuli u proces povezivanja radnog staža koji je uspešno okončan - zaključuje Huđi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 21
Pregleda: 4354

Povezane vesti

Povezane teme

ištvan huđi

savez samostalnih sindikata subotice

fabrika solid

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.