Komentara: 44
Pregleda: 15186

Smanjenje plata u javnom sektoru

12.10.2012. u 17:07h
Izvor: RTV Yueco
Sindikat komunalaca grada Subotica nije zadovoljan Zakonom o utvrđivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru, jer se po njihovim rečima on krši sa drugim zakonima i ide u korist samo onima čije su plate u ovim preduzećima i ovako velike, dok će radnicima srednjeg kadra, u zavisnosti od stručne spreme, plate biti smanjene od 20 do 40 odsto. U Subotičkim javnim i javnim komunalnim preduzećima ovim zakonom biće obuhvaćeno čak 80 odsto radnika. U Sindikatu najavljuju proteste.
Smanjenje plata u javnom sektoru

Zakon se odnosi na preduzeća koja se finansiraju iz budžeta, ili preduzeća čiji je osnivač AP ili Lokalna samouprava. On će se primenjivati na sve zaposlene koji obavljaju prateće i pomoćne tehničke poslove, a koji spadaju u 1. 2. 3. 4. i 5. grupu poslova, dok se na ostale grupe zakon neće odnositi. Radnicima koji spadaju u prvih 5 grupa, plate će biti smanjenje između 20 i 40 odsto. Ovim smanjenjem plate, mnogi od radnika će dobti platu koja je ispod minimalca, što zakonski nije dozvoljeno.

Povodom ovoga sindikalci su organizovali sastanak i doneli odluku da reaguju, putem 8 zahteva, među kojima su odlaganje i preispitivanje primene zakona od strane Skupštine Republike Srbije, zatim sastanak sa gradonačelnikom Grada Subotica, preispitivanje primene ovog zakona od strane sindikata i svih JP i JKP preduzeća, a kao jedna od poslednjih tačaka naveden je štrajk upozorenja nakon sednice njihovog odbora 18. oktobra.

Po istom zakonu osnivač preduzeća, da li je to AP i Lokalna samouprava, može da oceni rad preduzeća i ukoliko ustanovi da je preduzeće dobro poslovalo, u mogućnosti je da poveća plate do 30 odsto, ali samo vodećim strukturama. Po rečima ljudi iz sindikata, ovim zakonom oštećena je upravo ona struktura radnika, koja najmanje zarađuje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 44
Pregleda: 15186

Povezane vesti

Povezane teme

zarade u subotici

javna komunalna preduzeća

javna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.