Komentara: 45
Pregleda: 12122

Lavina nezadovoljstva u javnim preduzećima zbog Zakona o maksimalnim zaradama

18.10.2012. u 18:03h
Izvor: Radio Subotica
Danas je u Novom Sadu održana sednica Odbora za komunalno-stambenu privredu i urbanizam Privredne komore Vojvodine gde je analiziran nedavno usvojeni Zakon o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru koji je izazvao lavinu nezadovoljstva u javnim i javno-komunalnim preduzećima u Vojvodini.
Lavina nezadovoljstva u javnim preduzećima zbog Zakona o maksimalnim zaradama

Sastanku su prisustvovali i predstavnici subotičkih javnih preduzeća koji su imali prilike da postave pitanja predstavnicima Ministarstva finansija i Uprave za trezor Republike Srbije.

Zajednički je stav poslodavaca, zaposlenih i Sindikata je da je Zakon neprimenjiv i štetan jer zapravo smanjuje plate radnicima sa najnižim primanjima, iako je u skupštinskoj raspravi najavljivan kao propis koji će ograničiti plate rukovodilaca.

Zakon bi doveo poslodavce u položaj da svesno krše Zakon o radu i propise o minimalnoj zaradi, što javna preduzeća dovodi u stanje pravne nesigurnosti, proizveo bi sudske postupke i doneo višemilionske kazne preduzećima. Takođe je praktično nemoguće uskladiti sva opšta akta i potpisati anekse ugovora o radu do 28. oktobra, kako je to Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru predviđeno.

Kako Radio Subotica saznaje, predstavnici subotičkih javnih i javno-komunalnih preduzeća u početkom naredne nedelje trebalo bi da se sastanu sa gradonačelnikom Modestom Dulićem, gde će biti formulisani zajednički stavovi u vezi Zakona koji će biti prosleđeni Vladi i Skupštini Srbije.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 45
Pregleda: 12122

Povezane vesti

Povezane teme

zarade u subotici

javna komunalna preduzeća

javna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.