Komentara: 22
Pregleda: 9885
Foto

Slavko Večerin novi poglavar Subotičke biskupije

08.09.2020. u 14:34h > 15:11
Izvor: Subotica.com
Subotička biskupija dobila je novog poglavara. Biskup Ivan Penzeš predstavio je danas svog naslednika Alojzija Slavka Večerina, kojeg je imenovao Vatikan, uz blagoslov Pape Franje. Penzeš će voditi Subotičku biskupiju dok Večerin ne bude zaređen za biskupa i preuzme službu
Slavko Večerin novi poglavar Subotičke biskupije

Ivan Penzeš bio je na čelu Subotičke biskupije preko 30 godina, a nakon navršene 75 godine života bio je u obavezi da da ostavku na pastirsku službu - što je i učinio 2018. godine, ali je pristao da bude biskup dok se ne pronađe novo rešenje.

- Lično sam duboko zahvalan Svetom ocu i svim njegovim saradnicima koji su vodili postupak imenovanja, srećan sam što je upravo moj dugogodišnji saradnik imenovan mojim naslednikom. Njegov izbor na mesto biskupa vidim kao svojevrsno priznanje za mene, za sve ono oko čega sam se trudio, zajedno sa svim svećenicima, vernicima laicima - rekao je Penzeš. - Od danas sam penzionisani biskup, ali ću kao apostolski vršilac dužnosti nastaviti voditi Subotičku biskupiju dok monsinjor Večerin ne bude zaređen za biskupa i preuzme službu.

Slavko Večerin novi poglavar Subotičke biskupijeMonsinjor Slavko Večerin rođen je 6. juna 1957. godine u Subotici. Nakon osnovne škole završio je Gimnaziju u Subotici, pa je kao bogoslov Subotičke biskupije od 1976. do 1983. godine boravio na formaciji u Nadbiskupskoj bogosloviji u Zagrebu, i tamo je na Katoličkom bogoslovskom fakultetu studirao filozofiju i teologiju.

Večerin je bio sekretar Penzešu dvanaest godina, a zatim 15 godina njegov prvi pomoćnik.

- Danas stojim pred novim početkom, ali i pred novim izazovima kojih mi nije nedostajalo tokom mog svešteničkog života. Molim svetlost i mudrost i vođstvo Duha svetoga u ovoj novoj službi koja mi se poverava. Zahvalan sam onom koji mi je dao snage, Hristu Isusu, jer me smatrao vrednim poverenja kada je u Službu postavio mene, koji sam samo čovek, slab i grešan, potreban Božoj milosti, pomoći i utehe - to su reči Svetoga Pavla, apostola, zaštitnika naše Biskupije - obratio se monsinjor Večerin okupljenima. - Za mene samog, a verujem i mnoge druge, moje imenovanje je iznenađenje, ali ada god mi se dogodi nešto nenadano pokušam uvek pronaći logiku jer se od Boga ništa ne događa slučajno. Zahvaljujem se Svetoj stolici na ukazanom poverenju, na dan rođenja device Marije, zahvaljujem se i Ivanu Penzešu koji je preko 30 godina upravljao ovom Biskupijom.

Slavko Večerin novi poglavar Subotičke biskupije

Izvor: Subotica.com
Promocija novog poglavara Subotičke biskupije Promocija novog poglavara Subotičke biskupije Promocija novog poglavara Subotičke biskupije Promocija novog poglavara Subotičke biskupije Promocija novog poglavara Subotičke biskupije Promocija novog poglavara Subotičke biskupije Promocija novog poglavara Subotičke biskupije Promocija novog poglavara Subotičke biskupije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 9885

Povezane vesti

Povezane teme

katedrala svete tereze avilske

subotička biskupija

biskupi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.