Komentara: 3
Pregleda: 3897
Foto

Ređenje novog subotičkog biskupa Slavka Večerina u subotu u Katedrali

10.11.2020. u 14:31h > 11.11.2020. u 13:29h
Izvor: Subotica.com
Ređenje novog subotičkog biskupa Slavka Večerina u subotu u Katedrali

U subotu u Katedrali Svete Terezije Aviljske održaće se proslava biskupskog ređenja novog subotičkog biskupa monsinjora Slavka Večerina. Svečani crkveni čin počeće u 11 časova.

- Veče uoči svečanog liturgijskog čina, u petak u 19 časova, u Katedrali biće svečana večernja molitva. U katoličkoj crkvi običaj je da se pozivaju biskupi iz okruženja, što je znak zajedništva u katoličko crkvi. To smo i učinili, ali mnogi biskupi nisu u mogućnosti da dođu zbog pandemije, te očekujemo desetak gostiju biskupa – najavio je Mirko Štefković, sekretar Biskupije. - Glavni zareditelj biće zrenjaninski biskup monsinjor Ladislav Nemet a suzareditelji Penzeš Janoš, pencionisani subotički biskup, i Đura Džudžar iz Ruskog Krstura. Biskupsko ređenje je veoma značajno za život jedne lokalne crkve, a biskup samim činom postaje član Apostolskog zbora, ili kako to mi u crkvi zovemo „Apostolsko nasleđe“.

Ređenje novog subotičkog biskupa Slavka Večerina u subotu u KatedraliSama liturgija će biti svečana, posle čitanja Jevanđelja biće Himna Duhu svetome, a potom će se čitati litanije Svih svetih a za to vreme kandidat se prostre na zemlju ispred oltara, što je čin potpunog predavanja Bogu. Potom dolazi polaganje ruku na glavu ređenika, a onda ide molitva ređenika što je srž liturgije. Tu je i još nekoliko obreda kao što su pomazanje glave ređenika, predaja Evangelistara, potom se biskupu stavlja prsten na ruku i mitra na glavu, a na kraju dobija biskupski štap i postaj pastir mesne crkve.Posle svega ovoga on seda za katedru.

- Ceo događaj će trajati najmanje dva i po sata, a uživo će ga prenositi Panon televizija I RTV Vojvodine. Zbog ove situacije, molimo vernike da događaj prate od svojih kuća jer zbog epidemiološke situacije nismo u mogućnosti da ljudima osiguramo bezbedan ulazak u crkvu. U crkvi će biti samo biskupi, sveštenici i časne sestre, nažalost, vernici neće moći da budu sa nama i zato ih molimo za razumevanje i molitvenu potporu – poručio je Štefković.

Ređenje novog subotičkog biskupa Slavka Večerina u subotu u Katedrali

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije povodom svečanosti zaređivanja novog biskupa Konferencija za medije povodom svečanosti zaređivanja novog biskupa Konferencija za medije povodom svečanosti zaređivanja novog biskupa Konferencija za medije povodom svečanosti zaređivanja novog biskupa Konferencija za medije povodom svečanosti zaređivanja novog biskupa Konferencija za medije povodom svečanosti zaređivanja novog biskupa Konferencija za medije povodom svečanosti zaređivanja novog biskupa Konferencija za medije povodom svečanosti zaređivanja novog biskupa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3897

Povezane vesti

Povezane teme

mirko štefković

subotička biskupija

biskupi

biskup slavko večerin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.