Komentara: 12
Pregleda: 6480

Šestoro protivgradnih strelaca dobilo otkaze

27.08.2013. u 17:04h
Izvor: RTV
Zbog neadekvatnog odnosa prema obavezama u protivgradnoj zaštiti, šestoro strelaca sa područja Subotice dobilo je otkaze, a na njihova mesta postavljeni su novi strelci.
Šestoro protivgradnih strelaca dobilo otkaze

"Nakon velikog nevremena koje je sredinom maja pogodilo Čantavir, videli smo da od 23 stanice radi svega desetak, dok su ostale zapuštene, neorganizovane ili na njih ne izlaze strelci. Njih šestoro je nakon toga dobilo otkaz i imenovani su drugi strelci", rekao je Tanjugu član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac.

Subotička lokalna samouprava zatražila je tada od nadležnih utvrđivanje zbog čega pojedine protivgradne stanice, iako su imale dovoljno raketa i plaćeno ljudstvo, nisu delovale.

Tom prilikom naneta je ogromna šteta na usevima, ali i pojedinim objektima na područjima naselja Čantavir, Višnjevac i Novi Žednik, a upravo u tim naseljima izostala je protivgradna odbrana.

Ostrogonac je naveo da se u ovom momentu na svakoj protivgradnoj stanici na području Subotice nalaze po četiri rakete, s tim da i dalje tri stanice nisu u funkciji.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava nabavila je početkom godine 70 protivgradnih raketa, a deo raketa obezbeđen je i preko pokrajinskih i republičkih organa.

"U ovom trenutku raspoređene su po četiri rakete na svakoj stanici. Međutim, tri stanice još nisu u funkciji - Čantavir, Palić i Tavankut", rekao je Ostrogonac.

Dodatni problem u protivgradnoj zaštiti u Subotici predstavlja pogranični pojas s Mađarskom, gde je zbog granice zabranjeno dejstvovanje.

Zbog toga je u prošloj godini potpisan sporazum o zajedničkoj pograničnoj protivgradnoj zaštiti, a trenutno je izgradnja sistema u Mađarskoj.

Prvo zajedničko dejstvovanje Ostrogonac očekuje u narednoj godini.

Nakon grada koji je u maju zahvatio nekoliko mesnih zajednica u Subotici, nanevši ogromne štete poljoprivrednicima na usevima, ali i na objektima, slične situacije se ne očekuju u ovom periodu godine.

Kako je rečeno u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica, dolaskom septembra dolazi i do pada temperatura, a na osnovu toga i iskustva iz prethodnih godina, ne očekuje se pojava grada.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 6480

Povezane vesti

Povezane teme

protivgradna odbrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.