Komentara: 113
Pregleda: 9941

SBB: Dužijanca već odavno nije gradska manifestacija

05.08.2013. u 14:38h
Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
U nastavku prenosimo u celosti otvoreno pismo predsednika Saveza bačkih Bunjevaca Mirka Bajića i Branka Pokornića predsednika Saveta Bunjevačke nacionalne manjine namenjenom Gradonačelniku, a u vezi proslave manifestacije "Dužijanca 2013".
SBB: Dužijanca već odavno nije gradska manifestacija

Zahvaljujemo na pozivu za prisustvo na centralnoj manifestaciji "Dužijanca 2013" i sa žaljenjem Vas obaveštavamo da nismo u mogućnosti da prihvatimo Vaš poziv.

Iako se "Dužijanca" proklamuje kao gradska manifestacija, činjenica je da se već više godina ova manifestacija realizuje kao "hrvatsko-crkvena" manifestacija, sa jasnim nacionalnim obeležjima, pri čemu se otvoreno negira pravo na samobitnost bunjevačke nacionalne zajednice. Žalosno je da se to događa pod patronatom i uz blagonaklonost gradske uprave Subotice, koja se pritom diči multikulturalnošću i evropskim nivoom tolerancije i suživota.

Poznato je da je "Dan Dužijance" Zakonom priznat praznik bunjevačke nacionalne zajednice, kao što je "Dan Bana Jelačića" praznik hrvatske zajednice u Srbiji. Zahtevamo od Vas kao Gradonačelnika i od Skupštine grada Subotice, da se ubuduće ne toleriše i ne podstiče ovakav vid nepoštovanja prava i dalju asimilaciju bunjevačke nacionalne manjine u Subotici.

Nemamo ništa protiv, kao što smo to i ranije isticali, da se "Dužijanca" kao manifestacija posvećena obeležavanju završetka žetve, obeležava u formi gradske turističke manifestacije u kojoj će učestvovati predstavnici svih nacionalnih zajednica, odnosno koja će biti organizovana u ime svih građana Subotice, kao gradska manifestacija u pravom smislu te reči.

// Kraj saopštenja

SBB: Dužijanca već odavno nije gradska manifestacija

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)

Dužijanca 2012 - Povorka

Dužijanca 2012 - Povorka Dužijanca 2012 - Povorka Dužijanca 2012 - Povorka Dužijanca 2012 - Povorka Dužijanca 2012 - Povorka Dužijanca 2012 - Povorka Dužijanca 2012 - Povorka Dužijanca 2012 - Povorka
Pogledaj ostale fotografije

Dužijanca 2012 - centralna svečanost

Dužijanca 2012 - centralna svečanost Dužijanca 2012 - centralna svečanost Dužijanca 2012 - centralna svečanost Dužijanca 2012 - centralna svečanost Dužijanca 2012 - centralna svečanost Dužijanca 2012 - centralna svečanost Dužijanca 2012 - centralna svečanost Dužijanca 2012 - centralna svečanost
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 113
Pregleda: 9941

Povezane vesti

Povezane teme

dužijanca

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

sbb

branko pokornić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.