Komentara: 67
Pregleda: 12087

Dužijanca 2013

26.06.2013. u 19:17h
Izvor: SuMedija
Organizacioni odbor Dužijance 2013 utvrdio je program cele manifestacije, koja će trajati četiri meseca, do Bunarićkog proštenja 24. i 25. avgusta, a program uključuje brojne događaje i manifestacije. Po programu ovogodišnje Dužijance planira se oko dvadesetak manifestacija, a održane su već dve, Blagoslov žita i Priskakanje vatre na sv. Ivana Cvitnjaka.
Dužijanca 2013

Sledeća manifestacija je Dužijanca malenih u Maloj Bosni i Folklorno veče na Gradskom trgu u 20 sati sa gostima iz Mađarske, Hrvatske, čitave Vojvodine i lokalni KUD-ovi, zatim predstavljanje malog bandaša (Marko Bašić Palković) i male bandašice (Nina Crnković) koje će se održati u subotu 6. jula. U nedelju 7.jula, nastavlja se Dužijanca malenih i sveta misa u katedrali sv. Terezije Avilske i Povorka i predaja kruha gradonačelniku u Velikoj većnici gradske kuće, dok će se tradicionalno takmičenje risara održati 13. jula na salašu Albe Stipića u Maloj Bosni od ranih jutarnjih sati. Prijave za takmičenje najlepšeg izloga Dužijance su u toku, očekuje se izlaganje, kao i prošle godine najmanje deset izloga. Žiri će ocenjivati i uručiti vredne nagrade na književnoj večeri u četvrtak 8. avgusta u svečanoj dvorani HKC"Bunjevačko kolo".

- Moj cilj je da zadržimo istinske vrednosti Dužijance. Kroz svoj razvoj, tokom sto godina održavanja, zadržala je duhovno-religioznu dimenziju, karakter turističke manifestacije, folklorne sadržaje i sve ostale sadržaje koji upotpunjuju Dužijancu. Naravno, ne možemo se vratiti u godine kada je kulturni i etnografski sadržaj Dužijance bio daleko bogatiji nego danas, ali pokušavamo da zadržimo duh koji je bio prisutan sve ove godine održavanja. Veoma je teško danas mlade ljude animirati, a znamo da je i sam amaterizam u dosta teškom položaju. U svakom slučaju, za animaciju mladih potrebno je daleko više truda i ulaganja vremena,a Dužijanca malenih je upravo način da ih upoznamo sa tradicijom, da ona sraste sa njima i da kada odrastu budu daleko svesniji svoje kulture i korena, kaže Marinko Piuković, predsednik organizacionog odbora Dužijance

Ove godine biće predstavljen i novi sadržaj, znanstveni kolokvijum "Dužijanca u očima etnologa", u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji će biti priređen u četvrtak, 11.jula u Velikoj većnici Gradske kuće. Centralna ili središnja proslava Dužijance će se održati u nedelju, 11. avgusta, koja će se pored mnoštva manjih sadržaja, završiti Bandašicinim kolom na Gradskom trgu, gde će nastupiti svi subotički tamburaški orkestri.

Tradicionalno, organizator ovogodišnje Dužijance je HKC"Bunjevačko kolo". Sredstva obezbeđena od strane grada su milion i 300 hiljada dinara, a sredstva dobijena od strane Pokrajine su 600 hiljada dinara. Sva ostala neophodna sredstva biće prikupljana sa raznih konkursa koji su trenutno aktivni, a očekuju se i razna sponzorstva drugih donatora.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 67
Pregleda: 12087

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

dan dužijance

dužijanca 2013

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.