Komentara: 34
Pregleda: 10412

Modest Dulić : Hleb, kruv i kruh simbol nove nade

12.08.2012. u 21:17h
Izvor: SuMedija
Svečani i najatraktivniji program „Dužijance“, svetkovine bačkih kosača koja se u Subotici organizuje 102. put, održan je danas na Gradskom trgu.
Modest Dulić : Hleb, kruv i kruh simbol nove nade

U čast žetelaca i novog roda žita gosti i učesnici su u povorci prošli kroz grad, a najlepši risarski par, bandaš Marko Križan i bandašica Snežana Nović, uručili su gradonačelniku Modestu Duliću hleb od novog žita.

Nakon blagoslova i ispraćaja bandaša i bandašice iz crkve Svetog Roka, u Katedrali Svete Terezije Avilske održana je svečana misa koju su predvodili varaždinski biskup Josip Mrzljak i biskup subotički Ivan Penzeš. Svečanost na trgu je počela povorkom na čelu sa barjaktarom „Dužijance“.

Predstavljene su folklorne grupe iz Vojvodine, Mađarske i Hrvatske, u kojima su bili mališani, mladi, ali i iskusni risari i folkloraši.

Domaćini i gosti su imali priliku da vide veliku krunu i vlat žita, a u okićenim karucama pristigli su bandaši i bandašice iz okolnih naselja i pratioci najlepših risara.

- Album 1: Dužijanca 2012 - Centralna svečanost, nedelja (152 fotografije)
- Album 2: Dužijanca 2012 - Centralna svečanost, nedelja (175 fotografija)
- Album 3: Dužijanca 2012 - Povorka, nedelja (125 fotografija)
-
Album 4: Skupština risara i nastup folklornih ansambala (116 fotografija) 
- Album 5: Izbor pratilaca bandaša i bandašice (63 fotografije)

Dužijanca 2012

- Mali je broj manifestacija u našoj zemlje koje mogu da se pohvale dugom tradicijom kao što je ima naša „Dužijanca“. Ona je etnološko blago, bogatstvo koje čuvamo i prenosimo na mlade. Vredni risari su mukotrpnim radom skinuli novi rod koji će biti naša hrana narednih godinu dana. Nije za utehu, ali je žito jedna od retkih kultura koja je ostala neupropašćena sušom.

Teško je slaviti kada su poljoprivrednici u teškom položaju, ali tradicija i vera nas uče da se zahvaljujemo da bi sledeća godina bila bolja. Zato je ovaj hleb, kruv i kruh simobl nove nade i veru u bolju sutrašnjicu – rekao je gradonačelnik Modest Dulić primajući od bandašice hleb.

Dužijanca 2012 - Subotica

Ovogodišnju manifestaciju organizovao je Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“. „Dužijanca 2012“ počela je 25. aprila blagoslovom žita na salašu Martina Gabrića u Gornjem Verušiću, usledilo je preskakanje vatre na Svetog Ivana Cvitnjaka, „Dužijanca malenih“, izložbe, konjičke trke, takmičenje aranžera izloga, književno veče, tamburaško veče i drugi susreti.

Dužijanca

Do kraja avgusta završetak programa manifestacije vrednih risara obeležiće Međunarodna likovna kolonija „Bunarić“ i Bunarićko proštenje na Svetištu Majke Božje.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 10412

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

Modest Dulić

dužijanca 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.