Komentara: 56
Pregleda: 9035

Savet roditelja u Subotici traži da se, u najboljem interesu učenika, nastava odvija u školskim klupama

08.01.2022. u 19:16h
Izvor: Subotica.com
Lokalni savet roditelja (LSR) u Subotici uputio je danas Školskoj upravi Sombor i Ministarstvu prosvete protestno pismo u vezi najavljenog onlajn modela nastave za srednjoškolce koji će stupiti na snagu od ponedeljka, 10. januara, usled pogoršanja epidemiološke situacije.
Savet roditelja u Subotici traži da se, u najboljem interesu učenika, nastava odvija u školskim klupama

U obraćanju LSR Subotica navodi se da je "nakon čitanja poslednjeg saopštenja tzv. "Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola", teško odupreti se utisku da prosvetne vlasti naše zemlje potcenjuju i drže za sasvim neinteligentne osobe spremne da se saglase sa svakom njihovom odlukom navedenom u saopštenju koje je srednjim školama dostavljeno danas, na praznik, ma koliko sadržaj tog saopštenja vređao zdrav razum."

- Nakon odluke da se nastava bez opravdanog razloga prekine od 8. do 10. novembra 2021. godine, te danas saopštene odluke da u ponedeljak sve srednje škole na teritoriji Vojvodine polugodište započinju po "onlajn" modelu, mišljenja smo da je krajnje vreme da reaguju roditelji dece koju sistematski, vrlo pažljivo, sa efektima kojima se ni u najboljim prognozama niste nadali, upropaštavate - započinje obraćanje naslovljeno Školskoj upravi Sombor i Ministarstvu prosvete.

U dopisu se navode delovi saopštenja u kojima se ističe da se "EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA SVAKODNEVNO PRATI I DA SE NA OSNOVU INDIKATORA I PODATAKA DONOSE ODLUKE, A NA BAZI DVA ELEMENTA KOJA SU PRIORITETNA – OSTVARIVANjA PRAVA NA OBRAZOVANjE, ODNOSNO KONTINUITETA I KVALITETA VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA".

- Na osnovu ovoga sledi floskula o „važnosti osiguranja bezbednog okruženja u kome će se nastavni proces odvijati, a u interesu očuvanja zdravlja učenika i zaposlenih u školama“ - komentarišu u LSR. - U nastavku se navodi kako je Tim za škole MPNTR pratio aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji, ali i kretanje epidemije u drugim evropskim zemljama (???), te da su primetili nagli skok broja obolelih u prvoj nedelji januara 2022. Dalje se kaže da je u „očekivano predstojećem talasu epidemije“ (???) imperativ da se ublaže njegove negativne posledice na opterećenost kapaciteta zdravstvenog sistema, a posebno se naglašava činjenica da je „obuhvat vakcinacijom u našoj zemlji značajno manji u odnosu na ostale evropske zemlje“ (koje, uzgred rečeno, ovih dana, uprkos visokom procentu imunizovanog stanovništva, beleže rekordne brojeve novozaraženih).

Savet roditelja u Subotici traži da se, u najboljem interesu učenika, nastava odvija u školskim klupama

U nastavku drugi deo dopisa Lokalnog saveta roditelja u Subotici, koji prenosimo integralno:

U nizu ispraznih rečenica u saopštenju Tima za škole, navodi se i da je primećeno da je uz omikron varijantu virusa korona, u opticaju i virus gripa (gle čuda, u sred zime, kad` mu vreme nije), a da je okupljanje ljudi na masovnim novogodišnjim proslavama na otvorenom i u ugostiteljskim objektima, te u banjama i na skijalištima, sigurno doprinelo skoku broja novozaraženih u našoj zemlji.

I, šta ćemo – kako ćemo? Da zaobiđemo razgovor o tome ko je za šta kriv i ima li opravdanja svemu što se radi u ovoj zemlji, prosvetne vlasti, sasvim zanemarujući u septembru 2021. proklamovani sistem „semafora“ u donošenju odluke o načinu odvijanja nastave u zavisnosti od broja zaraženih po lokalnim samoupravama, kao i bez preciznih podataka o broju zaraženih učenika (raspust je u toku), odlučile su mudro: prekinućemo nastavu, šta bi drugo moglo biti primerenije ... I odjednom više nije prioritetno pravo naše dece na obrazovanje, niti obezbeđivanje kvaliteta nastavnog procesa, nego je važno uskladiti sliku ovdašnju sa onom evropskom. Beograd, Niš i Novi Sad se spremaju da veselo dočekaju Novu godinu i po Julijanskom kalendaru , trgovi i restorani još nisu sasvim počišćeni nakon ludog i nezaboravnog novogodišnjeg dočeka pre šest dana, ali su prosvetne vlasti, na prečac i vrlo promptno, donele odluku da škole moraju biti zatvorene, a đaci gurnuti uz računare, da budu još više asocijalni, da što manje znaju, da se što manje kreću, razgovaraju, razmenjuju ideje i poneku emociju, da im što više atrofiraju i mišići, i moždane vijuge. Transhumanom društvu ili feudalnoj tehnokratiji su takvi jedino i potrebni.

Savet roditelja u Subotici traži da se, u najboljem interesu učenika, nastava odvija u školskim klupama

Zdravi i čili, i sami svesni koliko su izgubili u prethodne dve godine, čak su i srednjoškolci sa zgražavanjem primili vest o prelasku na „onlajn“ nastavu od ponedeljka 10. januara. Jedan je učenik ovdašnje srednje stručne škole kratko prokomentarisao ovu vest žargonskim jezikom „JADNO, BRATE“ ...

Jadno, da, jadno ...

Roditelji Subotice, a uvereni smo da su sličnog mišljenja i roditelji u svim gradovima naše zemlje, odlučno se protive ovakvom poigravanju sa obrazovanjem naše dece i daljem urušavanju školskog sistema u Srbiji, te zahtevaju da se omogući NORMALNO ODVIJANjE NASTAVE U SVIM ŠKOLAMA, NA SVIM OBRAZOVNIM NIVOIMA, od osnovnih škola, preko srednjeg obrazovanja, do univerziteta.

Lokalni savet roditelja u Subotici, stoga, traži da Tim za škole preinači svoju odluku i u najboljem interesu učenika omogući normalno odvijanje nastave, dakle neposredno, u učionicama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 56
Pregleda: 9035

Povezana vest

Povezane teme

lokalni savet roditelja subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.