Komentara: 2
Pregleda: 2739

Saradnja između Bijelog Polja i Subotice

19.10.2015. u 19:47h
Izvor: RTV City
Na poziv čelnika Bijelog Polja, a u organizaciji Regionalne privredne komore Subotica, delegacija privrednika iz regiona predvođena gradonačelnikom Maglai Jeneom, boravila je  krajem prošle nedelje u trodnevnoj poseti ovoj crnogorskoj opštini.
Saradnja između Bijelog Polja i Subotice

Predsednik Opštine Bijelo Polje,  Aleksandar Žurić i gradonačelnik Subotice, Jene Maglai razgovarali su o saradnji ova dva grada u oblastima privrede, komunalnih službi, sistema obrazovanja.

Žurić je istakao da Subotica i Bijelo Polje imaju dosta zajedničkih karakteristika - oba grada su svojevrsne severne kapije svojih država, na teritorijama oba grada nalaze se najfrekventniji granični prelazi Srbije i Crne Gore za promet roba i ljudi, multikonfesionalni su, sa izrazito dobrim međuljudskim odnosima, tradicijom i kulturom, povezani su  željezničkom prugom Bar-Budimpešta i svoje potencijale usmeravaju u pravcu poljoprivredne proizvodnje i dela industrije. Subotica, kao stari evropski grad, sa veoma jakom privredom i naprednim modelom biznis zona i tehnoloških parkova, dobar je primer koji može da se primeni na kapacitete i potencijale Bijelog Polja.

Saradnja između Bijelog Polja i Subotice

Strateški, Subotica ima interes da sarađuje sa lokalnim samoupravama u zemljama Evropske unije ali i u bivšim jugoslovenskim republikama, jer će one  imati sve veći značaj u procesu evropskih integracija, ne samo u smislu povezivanja i unapređenja rada javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova u sistemu obrazovanja, nego i u privrednim aspektima saradnje određenih subjekata, istakao je Maglai i napomenuo da Subotica u tom smislu intenzivno radi na uspostavljanju konkretne saradnje sa lokalnim samoupravama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Uzvratna poseta delegacije iz Bijelog Polja trebalo bi da usledi krajem ove ili početkom naredne godine, kada se, kako je rečeno,  očekuje i konkretizacija saradnje dva grada.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2739

Povezana vest

Povezane teme

Grad Subotica

bijelo polje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.