Komentara: 21
Pregleda: 5756

Saopštenje GrO DS

28.05.2013. u 16:44h
Gradski odbor Srpske napredne stranke, u nameri da se dodvori verskim zajednicama u Subotici izdala je još jedno kontraverzno saopštenje.
Saopštenje GrO DS

U prvom stavu navode odluku o ustupanju na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini institucijama, crkvama i verskim zajednicama, donetu od strane Skupštine grada, a na kraju istog saopštenja se stavljaju u zaštitu imovine crkava i verskih zajednica, koja nikad i nije bila predmet navedene odluke.

Radi se o državnom poljoprivrednom zemljištu za koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije osporava pravo korišćenja od strane crkava i verskih zajednica, a koje je omogućeno spornom odlukom i insistira da isto bude predmet licitacije i jednakog prava svih poljoprivrednika na zakup svih površina u državnoj svojini.

Dakle, važeća odluka prema stavu nadležnog Ministarstva Vlade Srbije, a na šta ukazuje i Republičko javno pravobranilaštvo, nije u skladu sa važećim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, a nije tačno da bi njeno stavljanje van snage bilo nezakonito, kako to tvrde iz Gradskog odbora SNS.

Ukoliko je namera Gradskog odbora naprednjaka da se suprotstavi Vladi Srbije i njenom nadležnom Ministarstvu na čelu sa ministrom Goranom Kneževićem, koji je istovremeno i potpredsednik Srpske napredne stranke, onda su na pravom putu i u tome će imati podršku Gradskog odbora Demokratske stranke.

Demokratska stranka se zalaže za iznalaženje rešenja koje neće oštetiti crkve i verske zajednice, a prava adresa za rešenje nastalog problema nije subotička lokalna samouprava, nego Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade republike Srbije, a koju na ovom prostoru predstavlja načelnik Severnobačkog okruga, takođe član Srpske napredne stranke.

Republičko javno pravobranilaštvo je dužno da reaguje na svaku nezakonitost, štiteći zakone ove države, na čijem su čelu predvodnici Srpske napredne stranke i krajnje je neumesno omalovažavati ga poređenjem nadležnosti Javnog pravobranilaštva sa nadležnostima odborničke grupe u lokalnoj samoupravi.

Demokratska stranka poziva Gradski odbor Srpske napredne stranke da se pridruži naporima subotičke lokalne samouprave, kako bi nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srbije iznašli mogućnost da crkve i verske zajednice ne budu oštećene, uključujući i mogućnost izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i brže ostvarivanje prava na povrat oduzete imovine crkvama, verskim zajednicama i svim građanima koji to pravo traba da ostvare.

Informativna služba GrO DS Subotica

Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 5756

Povezane vesti

Povezane teme

DS Subotica

srpska napredna stranka

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.