Komentara: 17
Pregleda: 4898

GrO SNS: Poništavanje odredbe je nezakonito i neosnovano

27.05.2013. u 17:46h
Saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke povodom zahteva za skidanje 13. tačke sa dnevnog reda sednice Skupštine grada, zakazane za 30.maj 2013. godine prenosimo u celosti.
GrO SNS: Poništavanje odredbe je nezakonito i neosnovano

SNS GO Subotica ovim putem u celosti podržava apel iz javnog saopštenja Srpske pravoslavne crkve-eparhije bačke-crkvene opštine subotičke, Rimokatoličke crkve-biskupije subotičke i Evangelističke crkve, koje su se usprotivile donošenju odluke kojom se stavlja van snage odluka o dodeljivanju na korišćenje obradivog poljoprivrednog zemljišta, crkvama i drugim verskim zajednicama, donetom od strane Skupštine Grada na dan 17.07.2007. godine.

Ovo prvenstveno imajući u vidu činjenicu, da bi eventualno donošenje ovakve odluke od strane Skupštine Grada na sednici zakazanoj za 30.05.2013. godine, predstavljalo očigledno nezakonito postupanje.

Naime, odluka Skupštine Grada od 17.07.2007. godine, čiji se poništaj sada predlaže, po svojoj pravnoj prirodi predstavlja pojedinačni upravni akt javnopravnog karaktera, čiju zakonitost nije moguće naknadno ispitivati, čak ni od strane Ustavnog suda Republike Srbije, jer isti za to nije nadležan, u smislu čl. 167 stav 1 tačka 3 Ustava Republike Srbije, a inicijativa Javnog pravobranilaštva-odeljenja u Subotici je u tom smislu u celosti nezakonita, pre svega imajući u vidu odredbe iz čl. 50 stav 1 Zakona o ustavnom sudu.

Prema činjenici da Javno pravobranilaštvo-odeljenje u Subotici, nije ovlašćeni predlagač dnevnog reda Skupštine Grada, jer kao što je opšte poznato, nema svoju odborničku grupu, jasno je da je dopis upućen predsednici Skupštine Grada 07.03.2013. godine, kojim se nalaže poništavanje odluke od 17.07.2007. godine, u celosti neosnovan.

Sa iznetog se postavlja pitanje praktičnog domašaja odluke, kojom se stavlja van snage odluka Skupštine Grada od 17.07.2007. godine, jer je u međuvremenu izvršno odeljenje Osnovnog suda u Subotici donelo rešenje o određivanju privremene mere, kojim je Ministarstvu poljoprivrede i Gradu Subotici zabranjeno raspisivanje javnog oglasa i izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, koje je crkvama i drugim verskim zajednicama dodeljeno po odluci od 17.07.2007. godine, pa to zemljište, pa čak i da se donese odluka o njegovom oduzimanju od crkava i verskih zajednica, nadalje, ono ne može biti predmetom zakonitog raspolaganja, do pravosnažnog okončanja parničnih postupaka koji se vode pred Osnovnim sudom u Subotici, u vezi sa pravom korišćenja nad ovim zemljištem.

Kako više ne postoji pravno sredstvo, kojim se odluka Skupštine Grada od 17.07.2007. godine može pobijati, to GO SNS Subotica putem svoje odborničke grupe u Skupštini Grada predlaže da ranija odluka koja je doneta 17.07.2007. godine, ostane na snazi do okončanja postupka restitucije imovine crkvama i verskim zajednicama.

SNS će se i ubuduće najoštrije protiviti svakom nasrtaju na imovinu crkava i verskih zajednica, kao i nasrtajima na njihova  zakonom zagarantovana prava, štiteći prava građana, a pogotovo vernika, bez obzira na njihovu konfesionu pripadnost.

Podsećanja radi, na kraju dodajemo, da je Evropa tekovina Hrišćanske civilizacije, te da je svaki atak na prava i imovinu crkava i verskih zajednica, suštinski suprotan temeljnim vrednostima na kojima ovo društvo počiva.

Predlagačima ovako skandalozne odluke ostavljamo na savest, ako je uopšte imaju, da svom biračkom telu, u kom ima vernika sve tri konfesije, daju konačno obrazloženje o pravim motivima za predlaganje jedne ovakve odluke.

Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 4898

Povezane vesti

Povezane teme

sns

srpska napredna stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.