• Pregleda: 7635

Renoviran stambeni prostor slonice Marte

Renoviran stambeni prostor slonice Marte

Objekat zvan Slonara, jedan je od najstarijih u zoološkom vrtu Palić. U njemu živi slonica Marta. Kako je objekat bio neadekvatan za držanje slona i nije ispunjavao standarde kojem teže u ZOO vrtu započeta je njegova rekonstrukcija. Zahvaljujući namenskim sredstvima budžeta Grada Subotice iz 2011. započeta je rekonstrukcija unutrašnjeg prostora, dok je slonica provodila vreme u spoljnoj volijeri. Napravljen je novi grejni sistem, vodovodne instalacije, novi pod sa slivnikom i velika klizna vrata.

Nakon završetka unutrašnjih radova slonica je puštena u kućicu da ne smeta majstorima koji su započeli rekonstrukciju spoljašnje volijere, i nije se mogla videti jedno vreme. Za to vreme izgrađen je vodopad sa jezercetom, nova hranilica, koridor i utvrđeno drvo. Sve izgrađeno je dodatno ojačano kako slonica svojom snagom ne bi uništila napravljeno. 

"Nakon urađenih radova vrata su otvorena i slonicu je puštena napolje. Nakon nekoliko sati razgledanja kroz dovratak i njuškanja Marta je hrabro iskoračila u stari prostor sa novim izgledom i prihvatila promene bolje nego što smo svi očekivali. Njuškala je drvo, češkala se, grickala grane. Ispipala je ceo vodopad, ušla u jezerce i pravila mehuriće sa surlom. Slike govore i same da li je plan oplemenjivanja prostora uspeo" - kaže Mirjana Apalapović, kordinator ZOO vrta Palić

Osim Grada Subotice, u finansiranju rekonstrukcije učestvovali su i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Zoološki vrt Palić sa sopstvenim sredstvima. Do kraja 2012. Biće završena i rekonstrukcija objekta za smeštaj mrkog medveda.

Izvor: Zoološki vrt Palić

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.