Komentara: 24
Pregleda: 129267

Uginula 41-godišnja slonica Marta

11.10.2016. u 16:18h
Izvor: Subotica.com
Tužna vest odjeknula je danas Zoološkim vrtom na Paliću – veliku životinjsku porodicu juče je napustila slonica Marta. Slonica je uginula u 41. godini a pretpostavlja se da ju je izdalo srce.
Uginula 41-godišnja slonica Marta

Indijska slonica  Marta je rođena u Indiji 2. aprila 1975. godine, a na Palić je došla 31. jula 1980. godine. Od prvog dana Marta je bila „prva dama“ palićkog Zoo vrta i jedan od njegovih simbola. Mališani su je posebno voleli i hrlili su joj da je hrane ili pomaze po surli. Odgovarala im je prijateljski, klimajući glavom u znak zahvalnosti na svaki dobijeni „gugi“.

Uginula 41-godišnja slonica Marta

Kada bi mališani malo preterali, ona bi se samo odmakla i prošetala polako po prostranom domu. Ali samo za kratko. Razdragani najmlađi posetioci Zoo vrta bili su deo njenog života. Izuzetno druželjubiva dozvoljavala im je i da joj pomognu u tuširanju pri visokim letnjim temperaturama. O njoj su brinuli timaritelji, koji su je čak naučili da podigne nogu na postolje, kako bi joj stopala namazali kremom.

Kako kažu u Zoo vrtu, Marta je juče oko 16 časova samo legla i više se nije probudila.

- Samo je legla, što je za slonove jako kritično jer ostavlja trajne posledice na pluća i srce. Uzalud smo na sve načine pokušavali da je podignemo, svi smo došli da pomognemo timariteljima, da joj damo snagu da ustane. Ostala je da nepomočno leži i veterinar je oko 20 časova proglasio smrt – kažu u Zoo vrtu na Paliću. - Još uvek nismo dobili zvaničan izveštaj vetarinara, ali pretpostavljamo da je u pitanju srce. Njena smrt je veliki gubitak za ustanovu.

Uginula 41-godišnja slonica Marta

Marta je i pre pet godina slično legla, uspela je da se povrati, ali je tada najverovatnije došlo do trajnog oštećenja pluća i srca. Uginula je u 41. godini, što je ljudskih oko 70 godina. Deo njenih posmrtnih ostataka će biti sačuvani u  Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, dok će ostalo morati da se transportuje, u skladu sa procedurom, u kafileriju u Somboru.

Uginula 41-godišnja slonica Marta

Izvor: Subotica.com
Subotnje popodne u Zoološkom vrtu na Paliću Subotnje popodne u Zoološkom vrtu na Paliću Subotnje popodne u Zoološkom vrtu na Paliću Subotnje popodne u Zoološkom vrtu na Paliću Subotnje popodne u Zoološkom vrtu na Paliću Subotnje popodne u Zoološkom vrtu na Paliću Subotnje popodne u Zoološkom vrtu na Paliću Subotnje popodne u Zoološkom vrtu na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 129267

Povezana vest

Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoo vrt palic slonica

slonica marta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.