Komentara: 12
Pregleda: 5089

Intervju: Radovi na zgradi Sinagoge u poslednje 2 godine

09.01.2014. u 16:25h
U 2014. godini obeležava se 70 godina od najvećeg egzodusa Jevreja Subotice. Poslednje dve godine traju radovi na rekonstrukciji subotičke Sinagoge, a tim povodom obavili smo razgovor sa Nenadom Ivaniševićem, predsednikom Upravnog odbora Fondacije "S.O.S. Sinagoga".
Intervju: Radovi na zgradi Sinagoge u poslednje 2 godine

Vašim dolaskom na čelu čini se da su stvari vezane za Sinagogu pokrenute sa mrtve tačke?

Sinagoga za mene ima ličnu vrednost, pre svega zato što je deo moje rodbine sa majčine strane stradao tokom II Svetskog rata kao pripadnici Jevrejskog naroda. Moja majka je svoj ceo život živela u Cara Lazara i to u neposrednoj blizini Sinagoge, te svaki put kada smo sa njom ili bakom prolazili pored divne zgrade Sinagoge pričala mi je priču o pokojnom dedi i braći koja su završila svoj život u koncentracionim logorima. Iz tog razloga sam sa zadovoljstvom prihvatio ponudu da se zabavim restauracijom Sinagoge formirao tim ljudi i zajedno sa gradonačelnikom Modestom Dulićem krenuo u akciju prikupljanja sredstava. Formirana je Skupštinska radna grupa koja je imala za cilj utvrdjivanje stvarnog stanja za neophodne radove na Sinagogi.

U toku 2012/2013 obezbeđena su značajna finansijskih sredstva za radove na Sinagogi?

To je isto tako rezultat ogromnog angažovanja celog tima tako, da je u julu 2013.god sklopljen sporazum sa Svetskim spomeničkim fondom iz Njujorka o donaciji u okviru koje je Fond obezbedio 70.000 dolara za renoviranje jugozapadne fasade (fasade koja gleda na zgradu Gimnazije) . Isto tako Grad je u budžetu 2013 godinu obezbedio 7 miliona dinara za istu namenu  a imali smo i podršku Ministarstva kulture Vlade  Republike Srbije.

Ono što je dalo novi sjaj Sinagogi je realizacija projekta ,,Diamond,, u okviru IPA programa prekogranične saradnje R. Madjarske – R. Srbija . Obezbedjen iznos od 100.000,00 Eura i radovi na rekonstrukciji severoistočne fasade su završeni u rekordnom roku.

Uspeli smo da aktiviramo i 5.000.000,00 dinara iz Nacionalnog investicionog plana te da u saradnji sa Vladom RS tražimo da se ta sredstva upotrebe za rešavanje problema kupole na Sinagogi. Ovih dana očekujemo pozitivan odgovor iz Vlade RS  na tu temu.

Intervju: Radovi na zgradi Sinagoge u poslednje 2 godine

Koji su planovi za 2014.godinu?

2014 god.je godina u kojoj ćemo obeležiti i nadam se velikim, delom ispraviti neke nepravde vezane za Sinagogu. To je godina u kojoj ovaj Grad a i država trebaju da pokažu humanost, solidarnost i sve one druge atribute koje su krasile ovaj Grad i tako što će učiniti sve da najveći deo radova na spoljnom uredjenju Sinagoge bude završen.

Raduje me vest da je Mađarska vlada odlučila da donira jedan značajan iznos sa ciljem da on bude uložen na početak unutrašnjeg uredjenja Sinagoge. Isto tako u budžetu Grada Subotice predvidjena su značajna sredstva koja bi trebala da imaju za cilj uredjenje vidljivih tj.frontalnih fasada Sinagoge. Mislim da bismo time na najbolji način sačuvali uspomenu na naše tragično stradale sugradjane i uspeli da obnovimo jedan veliki deo Sinagoge.

Intervju: Radovi na zgradi Sinagoge u poslednje 2 godine

U periodu od kraja 2012. do decembra 2013. godine, realizovano je nekoliko veoma važnih investicija na rekonstrukciji i revitalizaciji zgrade Subotičke Sinagoge?

Zajedno sa sredstvima koje obezbeđuje Grad u iznosu od 7.000.000,00 dinara, kao i Vlada AP Vojvodine, u iznosu od 1.800.000 dinara, biće usmerena na rekonstrukciju pomenute fasade. U prethodnom periodu je sproveden postupak odabira izvođača radova, a radovi će moći da počnu početkom naredne građevinske sezone i trajaće do avgusta 2014. godine.

Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge

Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge Početak radova na severoistočnom delu Sinagoge
Pogledaj ostale fotografije

Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat

Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 5089

Povezane vesti

Povezane teme

Nenad Ivanišević

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.