Komentara: 37
Pregleda: 10889

Raste interesovanje turista za Suboticu i Palić

12.07.2019. u 14:29h
Izvor: Subotica.com
Za prvih pet meseci, u Subotici i na Paliću ostvareno je više od 56 hiljada noćenja, što je na nivou destinacije povećanje od 6,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Iz Turističke organizacije grada Subotice očekuju da će se do kraja godine taj procenat povećati, te preći brojku od 150 hiljada noćenja, koliko je ostvareno u 2018. godini.
Raste interesovanje turista za Suboticu i Palić

Dok sugrađani najradije letuju na grčkom primorju, Suboticu i Palić najčešće posećuju turisti iz susedne Mađarske i Hrvatske, gosti iz Nemačke i Poljske, dok su u prvih pet i posetioci iz Kine, čija je poseta u poslednjih nekoliko godina u porastu. Prema rečima Aleksandra Medakovića, direktora Turističke organizacije grada Subotice, najviše ih privlači arhitektura secesije kojom obiluje naša destinacija, ali i bogata gastronomska ponuda i vina sa peska.

- Zanimljivo je da nas je Turistička organizacija Srbije uvrstila i na mapu studijskih novinarskih poseta, zajedno sa Beogradom i Novim Sadom, zahvaljujući čemu je ove godine realizovano 16 takvih poseta. Poslednja u nizu bila je poseta novinara Kanala 6 kineske televizije sa nacionalnom frekvencijom, pre toga smo imali dve grupe od po sedam i deset novinara kineskog poznatog gastronomskog časopisa i televizije, zatim posetu rumunske nacionalne televizije, italijanskog Vouga i radio stanice, blogerki iz Slovenije, što je svakako uticalo na vidljivost naše destinacije - kaže Medaković.

Raste interesovanje turista za Suboticu i Palić

Pre nešto manje od mesec dana, Grad Subotica je dobio status prve kategorije turističkog mesta po rešenju Komisije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, što će, kako objašnjava naš sagovornik, umnogome doprineti boljem pozicioniranju našeg grada na turističkoj mapi Srbije i regiona.

- To znači poboljšanje i na polju investicija i ulaganja u turizam. Bićemo prepoznati od strane kako ministarstava, tako i pokrajinskih sekretarijata, kod kojih ćemo kao turističko mesto prve kategorije moći da konkurišemo za veća sredstva. Takođe, ovo znači i veći prihod od turizma za lokalnu samoupravu, u smislu nešto veće boravišne takse. Međutim, tu se priča ne završava, jer će nakon tri godine, Ministarstvo uraditi reviziju kategorizacije, te ćemo raditi na tome da poboljšamo rezultate i na polju turističkog prometa - objašnjava direktor Turističke organizacije.

Raste interesovanje turista za Suboticu i Palić

U cilju poboljšanja turističke ponude i produžavanja boravka posetilaca u našem gradu, Turistička organizacija je u saradnji sa lokalnim licenciranim vodičima pokrenula novi turistički proizvod u vidu besplatnih pešačkih tura, koje se održavaju svake srede od 10, i subote od 13 časova. Do sada je realizovano četiri ture koje su bile popunjene, a već naredne subote prijavljeno je 40 posetilaca iz Novog Sada.

- Nismo očekivali da će na samom početku biti ovako veliko interesovanje, a upravo to je potvrda da je Subotici nedostajao ovakav turistički proizvod. Svaka tura traje oko sat i po vremena i to je period koji turisti kvalitetno potroše na obilazak grada, imaju ispunjen dan aktivnostima i sasvim je izvesno da ćemo ture organizovati u kontinuitetu do kraja godine, a nema razloga da se ne prenesu i u narednu godinu. Imamo dobru saradnju sa našim turističkim vodičima koji su jedna čekali da se ovako nešto organizuje, a ukoliko bude bilo potrebe, pravićemo i nove ture obilazaka nekih drugih objekata ne samo u centru, već i u drugim delovima grada - poručuje Medaković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 10889

Povezane vesti

Povezane teme

turistička organizacija subotica

letnja sezona

aleksandar medaković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.