Komentara: 40
Pregleda: 9165
Foto

Protest ličnih pratilaca i personalnih asistenata

28.06.2021. u 16:01h
Izvor: Subotica.com
Protest ličnih pratilaca i personalnih asistenata

Lični pratioci i personalni asistenti angažovani u somborskoj firmi „Mobility MBG“, njih oko 30, protestovalo je danas ispred Gradske kuće jer im plate nisu isplaćene od aprila. Kako je firma putem koje su angažovani u blokadi od 43 miliona dinara, zbog retroaktivne naplate PDV-a, veliko je pitanje kako će problem 54 zaposlena lica biti rešen.

- Firma je, po rečima direktora, dobila izmišljeni poreski dug od više od 360 hiljada evra, zbog čega je blokirana i ne može da vrši isplatu pratilaca - objašnjava Miloš Beronja, zaposlen kao lični pratilac dece. - Bilo je reči da će Grad preuzeti obaveze, isplatili su nam aprilsku platu i sada smo obavešteni da Grad to ne može da uradi, da je su dobili zabranu od Poreske uprave da nam isplate plate i da to ne mogu da urade. Većina je potpisala raskid ugovora o radu, a ima i nas koji smo produžili ugovore jer radimo u vrtiću. Ne znamo šta da radimo.

Protest ličnih pratilaca i personalnih asistenata

Rešenje je, po mišljenju mnogih, u tome da se „preskoči posrednik između njih i Grada“.

- Osim zarada za maj i jun, neće nam biti plaćen ni godišnji za dva meseca. Problem može da se reši, a deci smo potrebni. Grad ima novac, zato treba da se nađe trajna solucija, dostojanstvena i prikladna. Subotica ima ugled i nema potrebe da zaobilazi prava radnika - ističe Mirjana Filipović. - Neka nas redovno zaposle, a umesto da potpisujemo aneks ugovora svakog meseca, kada su raspusti i godišnji odmori prekidaju nam se sva prava, i na zdravstveno osiguranje i prekida staž. Potrebni smo deci i njihovim porodicama.

Protest ličnih pratilaca i personalnih asistenata

Svetlana Knežević, jedna od oštećenih pratilaca, kaže da je u Gradskoj upravi održan sastanak posle kog je rečeno da „nemaju rešenje za isplate, da će otkazati agenciji saradnju i angažovati drugu“.

- To ne garantuje da ćemo biti primljeni u septembru na posao. Samim tim, roditelji koji imaju decu sa posebnim potrebama su ugroženi i sa nama stavljeni u neizvesnu situaciju - ističe Knežević.

Protest ličnih pratilaca i personalnih asistenataLjudi su se našli u pat poziciji, ne znaju šta im je činiti, osećaju se prevareno i prepušteni sami sebi. Postoje slučajevi da je dvoje članova porodice zaposleno u „Mobilitiju“.

- Toliko se trudim i ne želim da budem socijalni problem. Odlučio sam da radim, opravdao sam ukazano poverenje, a sada sam prepušten sam sebi, kao i kolege - kaže Stanoje Vladisavljević. - Somborci su znali sigurno za problem, ali su ćutali, poslodavac je mogao otvoreno da ih upozori.

Protest ličnih pratilaca i personalnih asistenata

Izvor: Subotica.com
Protest ličnih i personalnih asistenata Protest ličnih i personalnih asistenata Protest ličnih i personalnih asistenata Protest ličnih i personalnih asistenata Protest ličnih i personalnih asistenata Protest ličnih i personalnih asistenata Protest ličnih i personalnih asistenata Protest ličnih i personalnih asistenata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 40
Pregleda: 9165

Povezane vesti

Povezane teme

lični pratilac

lični asistent

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.