Komentara: 13
Pregleda: 3901

Grad intenzivno radi na iznalaženju rešenja za nastavak pružanja usluge LPA

26.06.2021. u 11:00h
Izvor: subotica.rs
Grad intenzivno radi na iznalaženju rešenja za nastavak pružanja usluge LPA

Na inicijativu lokalne samouprave juče je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja iz oblasti socijalne zaštite, roditeljima i korisnicima usluga „Lični pratilac i personalni asistent“, kao i nekolicinom zaposlenih kod pružaoca usluge „Mobiliti MGB“ doo, sa kojim Grad ima zaključen ugovor o pružanju ovih usluga, kako bi se sagledali problemi nastali nakon što je u postupku poreske kontrole utvrđeno da pružalac usluge nije vršio obračun pripadajućeg PDV-a.

Iz navedenog razloga Poreska uprava pokrenula je postupak prinudne naplate blokadom računa vršioca usluge, koji zbog toga nije u mogućnosti da izmiri obaveze prema zaposlenima. Od strane Poreske uprave je doneto Rešenje kojim se uspostavlja založno pravo na potraživanjima „Mobiliti MGB“ doo i kojim se izričito zabranjuje Gradu Subotici da dospele obaveze plati po računu vršiocu usluge te se nalaže uplata na račun Poreske uprave.

Gradonačelnik, načelnica Gradske uprave i nadležni sekretarijati, rešeni da problem u kome se pružalac usluge našao ne ostave po strane nego krenu u njegovo rešavanje što pre, u otvorenom razgovoru upoznali su prisutne da su spremni da učine sve da, u skladu sa zakonskim mogućnostima, traže rešenje kako  jedna od najznačajnijih usluga u oblasti socijalne zaštite ne bi bila obustavljena. To bi, kako navode, dovelo u pitanje svakodnevno funkcionisanje ove osetljive kategorije stanovništva.

Gradonačelnik Stevan Bakić rekao je da je odmah upućen dopis pružaocu usluge da se izjasni da li će i nadalje nesmetano vršti uslugu predviđenu Ugovorom, jer će u suprotnom Grad Subotica biti prinuđen da raskine navedeni ugovor i krene u proceduru izbora drugog pružaoca za usluge lični pratilac i personalni asistenta.

- U odgovoru koji je stigao kaže se, između ostalog, da 'Mobiliti' ne može garantovati nesmetanu realizaciju ugovora o nabavci usluge, te ćemo biti prinuđeni da ugovor raskinemo - rekla je načelnica Gradske uprave, Marija Ušumović Davčik.

Prisutne je zanimalo da li postoji način da Grad pomogne u novonastaloj situaciji, dok se ne premosti „jaz" koji će nastupiti u postupku zakonske procedure oko izbora novog pružaoca usluge, a dogovor je da će se tražiti rešenje koje bi, u zakonskim okvirima, bilo prihvatljivo za obe strane.

Sumirajući nastalu situaciju, iz lokalne samouprave ističu da je prioritet da deca i odrasli, korisnici usluge, ne budu uskraćeni za neophodnu pomoć i vršenje usluge, i da u Uduženjima, roditeljima, korisnicima usluga i zaposlenima kao direktnim pružaocima usluga vide partnere u nameri da obezbede kvalitetnu uslugu, vaninstitucionalno najznačajniju u oblasti socijalne zaštite.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 3901

Povezane vesti

Povezane teme

lični pratilac

personalni asistent

lični pratioc

lični asistent

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.