• Pregleda: 13000

Predstavljena programska načela Pokreta za građansku Suboticu

U sedištu Mađarskog pokreta danas su predstavljena programska načela Izborne liste za lokalne izbore pod nazivom "Jene Maglai – pokret za građansku Suboticu", a nakon konferencije je nosilac liste odgovarao na pitanja novinara.
Predstavljena programska načela Pokreta za građansku Suboticu

Lista je proglašena pod brojem 8 i naziv je "Jene Maglai – pokret za građansku Suboticu". Kandidat za gradonačelnika je Jene Maglai jer kako je rečeno građani Subotice odmah treba da znaju ko je ta osoba koja preuzima odgovornost i stvara ekipu za budući period rukovođenja grada.

- "Mislimo da nijedna od dosadašnjih listi nije ozvaničila svog kandidata za gradonačelnika i da se to skriva od građana, a sa druge strane će naknadno postaviti neku osobu koja nije bila istaknuta kao neko ko može kvalitetno da vodi ovaj grad. Ovu listu je osnovala grupa građana, ovo nije lista neke političke pstranke i interesantno je što Subotica ponovo ima neku listu koju kandiduje grupa građana i mi smo kandidovali kompletnu listu, svih 67 kandidata za odbornike i prikupili smo 2.200 potpisa naših sugrađana kojima se zahvaljujem jer očigledno imamo ozbiljno podršku" - rekao je Jene Maglai, nosilac liste pod brojem 8. i kandidat za novi mandat gradonačelnika.

Maglai: Očekujem ozbiljne udare na Mađarski pokret: "Svestan sam da će ova lista biti na udaru. Nije jednostavno prihvatiti jednu ovakvu odgovornost, svestan sam da će biti mogućnosti za sukob i za napad od strane ozbiljnih političkih igrača ovde u Subotici" - rekao je Maglai

Lista "Pokret za građansku Suboticu" je kako je rečeno višenacionalna lista, na njoj se nalaze Srbi, Mađari, Hrvati i Bunjevci, što je čini pravom građanskom listom. Na ovoj listi nalaze se, između ostalih, Ljuben Hristov, Đorđija Aksentijević, Vjekoslav Ostrogonac, Josipa Ivanković, Đorđe Čović, kao i nekoliko istaknutih članova Mađarskog pokreta. Kompletnu listu pogledajte ovde.

- "Moram reći da smo odlučili na ovaj korak iz više razloga. Nesporno je da u poslednjih više decenija političke stranke u Subotici nisu bile na visini zadatka i ja to lično vidim u poslednje dve godine. Ne može se reći da je Subotica poslednje dve decenije napredovala i da je postala mesto za bolji život, već je iz Subotice otišle mnogo mladih ljudi, postala je grad koji se svrstava  u one koje nemaju perspektivu" - konstatovao je Maglai i dodao da Pokret za građansku Suboticu želi da stvori preduslove koji će stvoriti prosperitetnu Suboticu i razvijena prigradska naselja, Suboticu u kojoj se ostaje, živi i stvara.

Predstavljajući programska načela Maglai je rekao da je plan da se ozbiljno pozabavi iskorenjivanjem korupcije, stranačkog zapošljavanja, kao i stranačkih i nacio feuda.

- "Nažalost, to je prisutno i danas, političke stranke su često bile deo problema, a ne deo rešavanja tih problema koji su se ticali naše zajednice." - dodao je Maglai

PROGRAMSKA NAČELA

Kako se navodi u programskim načelima Pokreta za građansku Suboticu, ova grupa građana kroz svoje političko delovanje zalagaće se za jačanje ekonomske snage i razvijenosti lokalne samouprave, depolitizaciju, racionalizaciju i kontrolu troškova u javnom sektoru, zatim zaustavljanje odlaska mladih u inostranstvo, građansku solidarnost, podsticaje za građenje porodice, poboljšanje prava svih nacionalnih zajednica, jačanje rodne ravnopravnosti, zaštitu ljudskih prava, razvoj grada i zaštita životne sredine, jačanje komunalne infrastrukture, pogotovo u prigradskim mesnim zajednicama, kao i uređenje grada.

- "Ne bih detaljisao program, ali ukratko suština je da želimo da nastavimo rad za sve projekte čiji su temelji postavljeni. Ove dve godine smo dosta uradili u ovom gradu i one stvari koje su na pravom putu treba da se nastave i realizuju, recimo rešavanje problema Palićkog jezera i i biodiverziteta, realizacija Master plana. Dalje, ekonomsko jačanje grada, usmislu privredno – tehnoloških parkova, u smislu privođenja kompleksa Zorke nameni, napraviti ozbiljne reforme koji će stvoriti efikasniji rad lokalne samouprave i pružiti osnove za finansijsko jačanje naše lok sam i investicija u oblasti infrastrukture, veliki su problemi u ovom gradu, velika je problematika nagomilanih problema iz prethodnih problema." - izjavio je Maglai

Po rečima Maglaija da bi se ušlo u reforme mora se imati ozbiljna politička odlučnost, snaga, stručnost, odgovornosti ogroman rad će biti potreban da bi grad imao perspektivu.

- "Treba nastaviti one projekte koje smo počeli, kao što je izgradnja Narodnog pozorišta, završetak Sinagoge, završetak Regionalne deponije, moramo uraditi i završiti projekte vezane za javnu bezbednost i mnogo više toga pomoći sportu i izgradnje sportskih objekata." - kaže nosilac liste "Pokret za građansku Suboticu"

Ko bude vodio ovaj grad treba da bude odogovran, stručan, kvalitetan i to će doneti svoje rezultate, a Maglai smatra da za je za potreba tim odgovornih i stručnih ljudi.

- "Subotica je previše mala da bi je i dalje delili kao što se delila po nacionalnim i stranačakim šavovima. Za ove dve godine dok sam bio na mestu gradonačelniku mnogo šta je pokrenuto i ova vlast je imala rezultata, za naša imena se ne vezuju nikakve afere, ni za budžetska sredstva, ni za nekretnine. Mnoge stvari koje su decenijama stajale su pokrenute iz mrtve tačke i mnoge stvari us rešavane, i samnom kao gradonačelnikom je možda bilo problema, ali prvenstveno da nisam bio deo takvih kombinacija. Sa mnom nije bilo nikakvih kombinacija i to je ostavilo određenog traga. Možda me neki ne vole, ali mislim da me većina građana Subotice poštuje. Pružamo priliku svim našim sugrađnima koji žele da promene nešto u ovom gradu da se pokaže lista koju će moći da biraju na izborima."

PITANJA NOVINARA

Posle predstavljanja programskih načela građanske liste usledila su pitanja novinara na koje je Maglai odgovarao.

Rekli ste da Subotica nije napredovala, a na poslednjoj konferenciji kao gradonačelnik rekli ste da Subotica postaje grad za bolji život. Zar to nije kontradiktorno?

- Nije kontradiktorno, jer ako se nastavi ovaj posao  Subotica će imati perspektivu, ali ako se vratimo na burazersko rukovođenje gradom, da se prave partijski feudi i da se nameštaju radna mesta onda Su neće imati perspektivu. Subotica sada ima perspektivu ali se mora nastaviti ovim putem. Naš stav je da uz postojeće pol stranke na lokalu to teško realizovati.

Kakvu saradnju očekujete sa višim nivoima vlasti, pokrajinom i republikom?

- "Mislim da smo i ranije pokazali da imamo mogućnosti da sarađujemo korektno i sa pokr i rep. Bili smo kritikovani da neće biti saradnjae, ali imali smo odličnu saradnju i to se pokzalo na tome da smo aplicirali značajna sredstva. Ta komunikacija može i ubuduće da opstane, jer to je samo stvar ljudskog ponašanja i normalnog ophođenja prema ljudima koji su na višim nivoima."

Govorite o stručnim ljudima koji će se boriti za bolju Suboticu, ko su ti ljudi?

- "Ako dobijemo poverenje građana da i dalje rukovodim ovim gradom onda ćemo oformiti tim stručnih, a ne partijskih ljudi. Imamo ljude koje ćemo delegirati"

Ko su ti ljudi?

- "Znaće se kada bude pravo vreme"

Na koji način planirate da se borite protiv stranačkog zapošljavanja?

"Što se tiče mojih nadležnosti bili su zapošljavani samo stručni i kvalitetni ljudi, oni koji se nisu pokazali kao kvalitetni nisu opstali na radnim mestima."

Da li je bilo pritisaka da se zaposle stranački ljudi?

- "Ti pritisci su bili svakodnevni, nemojte misliti da se nešto promenilo od 2013. do sada."

Mađarski ministar inostranih poslova juče se u Subotici susreo sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara i pozvao mađarsku nacionalnu manjinu da glasa za SVM

- "Svaki građanin će se odlučiti za koju listu će da glasa, ali to je pogrešna postavka da se grad deli i dlaje po nacionalnim i partijskim feudima. Poslednjih 15 godina smo se bavili sami sobom i ko će kome da podmetne i da ga izgura, a ne razvojem grada i interesom zajednice"

Sa kim vidite sebe u koaliciji nakon izbora?

"Sa poštenim, korektnim, stručnim i odgovornim ljudima. Ne bih ništa da prejudiciram, špekulacije su preuranjene."

Izvor: Subotica.com

povezane teme

90
Robertm Odgovori
Oo vidi ti Borkove levice tj Đorđije i Čedine LDP Josipe. Zanimljivo, možda i dam glas čisto zbog ove dve cice.
Bogi Odgovori
Tim gubitnika,propalih politicara.Formirali Mozgalom,pa na prvoj konferenciji parola Jene Maglai na cirilici.Izgubljeni u vremenu i prostoru.Jos kada izadju u javnost slike doticne gospodjice sa Dacicem ,imace - 50 glasova.
luka Odgovori
Cim vidim aktere odmah su jasna i nacela. Sramota ih vidim nije...
Subotičanka Odgovori
Meni je prosto smešno kako iko može da "primi" Josipu u svoje "krugove". [*...*]Nikad ne bih glasala za ovu opciju, ali, Boga mi, ne bih ni za jednu drugu gde se Josipa pojavi.
SNS glasac Odgovori
ahahahahhahahhaa .... Jenciga ga ugasio sa Barbikom i Kenom na izborima, jedino nije jasno kako je mogao Darka Antelja ispustiti iz ove "dobitne" kombinacije ..... ahahahhaahahhaa

POBEDA JE NAŠA !!!!!
Lik Odgovori
ken i barbika i djokica uz jenciku, koji su to likovi
Neglasamjernemamzakoka Odgovori
Znači kod vas su se prilepili ovo dvoje.... e pa nek vam je sa srećom.... baš su vam referenca za kvalitet i sposobnost.....[*...*]
joooj Odgovori
vidi ti te likove koje niko nije hteo pa se udružili, ako će ovi da predstavljaju građane i pomognu nam onda smo nagrabusili jer ni sebi nisu mogli da pomognu a trenutni gradonačelnik ništa nije uradio za ovaj grad osim samopromocije
poznanik Odgovori
Hahahah....jeee, a na fotografiji...kad ono....

Postovani J, Vi ste gospodin, ali nemate m...

Ovi oko Vas su potrosni materijal, kao na mom radnom stolu...uz uvazavanje cike sa brcima koga ne poznajem. Heftalica, spajalica,drzac olovaka [*...*]...borac za hrvatsko pitanje sa oskudnim fondom reci zato sto je ranije govorio srpski, a sad neki novorijek...valjda jos uci...., ``sportista`` koji prstom nije mrdnuo sve vreme dok je ``na vlasti``sem sto se prepotentno svrckao po gradu sa ray ban glasses......

Pozdrav za Josipu.Od nje ce da bude nesto.Ima ono sto gospodin kandidat nema , mada je zensko.
Tesla Odgovori
Kakva ekipa... sve otpatci od Cede i Rasima... strasno!
crnjak Odgovori
Iskreno mi se svidela ideja o novom mađarskom pokretu u vidu ovoga šta su Tamaš Korhec i Varga Laslo uradili sa formiranjem Mađarskog Pokreta sa svežim ljudima da bi se oslobodili Pastora i njegove pudlice Bunforda i verujem da je velika većina građana koji imaju isti stav htela da podrži Korheca i njegove nove ljude putem glasanja za njih na predstojećim izborima ali ovo šta je sada Jeno Maglai uradio da je kraj sebe okupio ofucane kadrove subotičke politike u vidu Josipe, Vjekoslava, Čovića je nož u leđa Mađarskom Pokretu i IZDAJA interesa građana koji su hteli podržati Korheca i glasati za ljude Mađarskog Pokreta tako da je ovim idiotskim potezom Jeno izgubio VELIKI broj glasova a oni koji su svojim potpisom pružili podršku listi su PREVARENI !
daki Odgovori
Kad vidim ovu druzinu postaje sve jasnije da ce ih SVM samleti na izborima.
Mila Odgovori
Rekli ste da Subotica nije napredovala, a na poslednjoj konferenciji kao gradonačelnik rekli ste da Subotica postaje grad za bolji život, zar to nije kontradiktorno? STVARNO NIJE KONTRADIKTORNO, JOŠ POREZ ZA NAVODNJAVANJE I TO.JE" SUPER"
posmatrac Odgovori
ko ce za ove da glasa?!
Bela Odgovori
kako da nije tvrda stranacka linija kad je sve tvrda Hrvatska struja sa njim. ovo nije gradjanska opcija nikako
Ferenc iz Csantaver Odgovori
Hteo sam glasati za novu stranku mađara, i ja i svi iz moje porodice i šire familije i mnogo poznanika u Čantavir, ali kada smo videli ove slike svi se šlogirali i moramo piti bensedin jer smo teško razočarani i mislimo da sigurno nećemo glasati za Maglaija i ove ljude na slikama jer to nisu ti ljudi u koje smo mi verovali da će doneti bolju budućnost a sada na izbore nećemo izaći.
Danijel Odgovori
ali gradonacelnice, pricate o nestranackom zaposljavanju a evo ne slici imamo nekoliko njih koji se vuku na pozicijama kroz svoje politicke malverzacije i preletacine a iza sebe nemaju nikakave vidljivije rezultate, samo se narod sprda sa njima, od muke! znate na koga mislim??
Lajco s. Odgovori
Kako da čovek ne komentariše ovu vest.

Pomislili ste da Josipa više nema stranku koja bi je primila, e pa kad nema gde ona sebi napravi stranku. I to stranku preletaca i bivših partijskih funkcionera koji se bore za ostanak na vlasti po bilo koju cenu. Tako je Josipa od poprilično ekstremne nacionalističke orjentacije uspela da se preobuce u "gradjansku opciju" kako bi svoje montirano glasacko telo iz Kancelarije za mlade kanalisala u novu partiju. Nekada borac za ideju "Izjasni se HRabro" a danas gradjanski i demokratski predstavnik.
Sramota je samo što čitavu ovu predstavu plaćamo iz budžeta i to pod okriljem sadašnjeg gradonačelnika. Dno dna
city Odgovori
Svi sa slike su nam poznati, dokazali su se kao vredni, casni ljudi koji zele bolji zivot svih nas bez obzira na nacionalnu pripadnost!
Prof007 Odgovori
Pravi savez preletača Subotice. Komedija od liste. Posebno "veliki" aduti su Josipa i Vjeko.Sve sami biseri našeg grada na okupu !
anja Odgovori
Krajnje vreme je da Subotica bude slobodna i svoja, grad s kulturom, prosperitetan i pristojan. Gradjanska opcija je jedina ispravna. Suživot Mađara, Srba, Hrvata i Bunjevaca, naša je realnost, prošlost i budućnost. Svaka čast na stavljanju opšteg interesa iznad stranačkog. Za naš grad, za Suboticu!
samo za one 18+ Odgovori
hehe .... da ne bi dobio cenzuru onda sami zamislite kojim "argumentima svoga političkog rada" je Barbika zaslužila treće mesto na listi kod Jencike .....

http://www.subotica.rs/documents/pages/9996_mg_l.pdf
štaraditebre Odgovori
Pa šta bi sa mađarskom zorom, gospodine gradonačelniče?
Pere Odgovori
Subotička priča. Konačno. To je rešenje za naš grad. Pobeda!
Bane Odgovori
e konacno i ovom maglaiju da vidimo ledja samo je radio za tajkune
Tonka Odgovori
Nadam se da ćete nas vratiti našoj tradiciji i kulturi, da cemo ponovo ličiti na našu Subiticu, da nam deca nece više bežati u beli svet.

Srećno!
Cile Odgovori
Bravo!!!!Samo napred!!!!Subotica-Suboticanima!!!!
Goran Odgovori
Vidi ovo drustvo, potroseni Vjeko, preletac Josipa, Djordjica [*...*]
djordje Odgovori
Olaksavajuca okolnost na ovim izborima je da su se svi oni koji su se ogadili suboticanima svrstali u ovu stranku pa jh se lako resiti.
daki Odgovori
Vidi ovih nekoliko zadnjih komentara,tipa ovi su resenje za grad itd.Pitam se samo kakvo resenje,ovi nece dve koze na papiru sacuvati,a ne da vode grad,cast izuzecima na listi,ima ih nekoliko,ali u drugoj polovini liste.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.