Komentara: 90
Pregleda: 14549
Foto

Predstavljena programska načela Pokreta za građansku Suboticu

06.04.2016. u 15:06h > 16:40
Izvor: Subotica.com
U sedištu Mađarskog pokreta danas su predstavljena programska načela Izborne liste za lokalne izbore pod nazivom "Jene Maglai – pokret za građansku Suboticu", a nakon konferencije je nosilac liste odgovarao na pitanja novinara.
Predstavljena programska načela Pokreta za građansku Suboticu

Lista je proglašena pod brojem 8 i naziv je "Jene Maglai – pokret za građansku Suboticu". Kandidat za gradonačelnika je Jene Maglai jer kako je rečeno građani Subotice odmah treba da znaju ko je ta osoba koja preuzima odgovornost i stvara ekipu za budući period rukovođenja grada.

- "Mislimo da nijedna od dosadašnjih listi nije ozvaničila svog kandidata za gradonačelnika i da se to skriva od građana, a sa druge strane će naknadno postaviti neku osobu koja nije bila istaknuta kao neko ko može kvalitetno da vodi ovaj grad. Ovu listu je osnovala grupa građana, ovo nije lista neke političke pstranke i interesantno je što Subotica ponovo ima neku listu koju kandiduje grupa građana i mi smo kandidovali kompletnu listu, svih 67 kandidata za odbornike i prikupili smo 2.200 potpisa naših sugrađana kojima se zahvaljujem jer očigledno imamo ozbiljno podršku" - rekao je Jene Maglai, nosilac liste pod brojem 8. i kandidat za novi mandat gradonačelnika.

Maglai: Očekujem ozbiljne udare na Mađarski pokret: "Svestan sam da će ova lista biti na udaru. Nije jednostavno prihvatiti jednu ovakvu odgovornost, svestan sam da će biti mogućnosti za sukob i za napad od strane ozbiljnih političkih igrača ovde u Subotici" - rekao je Maglai

Lista "Pokret za građansku Suboticu" je kako je rečeno višenacionalna lista, na njoj se nalaze Srbi, Mađari, Hrvati i Bunjevci, što je čini pravom građanskom listom. Na ovoj listi nalaze se, između ostalih, Ljuben Hristov, Đorđija Aksentijević, Vjekoslav Ostrogonac, Josipa Ivanković, Đorđe Čović, kao i nekoliko istaknutih članova Mađarskog pokreta. Kompletnu listu pogledajte ovde.

- "Moram reći da smo odlučili na ovaj korak iz više razloga. Nesporno je da u poslednjih više decenija političke stranke u Subotici nisu bile na visini zadatka i ja to lično vidim u poslednje dve godine. Ne može se reći da je Subotica poslednje dve decenije napredovala i da je postala mesto za bolji život, već je iz Subotice otišle mnogo mladih ljudi, postala je grad koji se svrstava  u one koje nemaju perspektivu" - konstatovao je Maglai i dodao da Pokret za građansku Suboticu želi da stvori preduslove koji će stvoriti prosperitetnu Suboticu i razvijena prigradska naselja, Suboticu u kojoj se ostaje, živi i stvara.

Predstavljena programska načela Pokreta za građansku Suboticu

Predstavljajući programska načela Maglai je rekao da je plan da se ozbiljno pozabavi iskorenjivanjem korupcije, stranačkog zapošljavanja, kao i stranačkih i nacio feuda.

- "Nažalost, to je prisutno i danas, političke stranke su često bile deo problema, a ne deo rešavanja tih problema koji su se ticali naše zajednice." - dodao je Maglai

PROGRAMSKA NAČELA

Kako se navodi u programskim načelima Pokreta za građansku Suboticu, ova grupa građana kroz svoje političko delovanje zalagaće se za jačanje ekonomske snage i razvijenosti lokalne samouprave, depolitizaciju, racionalizaciju i kontrolu troškova u javnom sektoru, zatim zaustavljanje odlaska mladih u inostranstvo, građansku solidarnost, podsticaje za građenje porodice, poboljšanje prava svih nacionalnih zajednica, jačanje rodne ravnopravnosti, zaštitu ljudskih prava, razvoj grada i zaštita životne sredine, jačanje komunalne infrastrukture, pogotovo u prigradskim mesnim zajednicama, kao i uređenje grada.

- "Ne bih detaljisao program, ali ukratko suština je da želimo da nastavimo rad za sve projekte čiji su temelji postavljeni. Ove dve godine smo dosta uradili u ovom gradu i one stvari koje su na pravom putu treba da se nastave i realizuju, recimo rešavanje problema Palićkog jezera i i biodiverziteta, realizacija Master plana. Dalje, ekonomsko jačanje grada, usmislu privredno – tehnoloških parkova, u smislu privođenja kompleksa Zorke nameni, napraviti ozbiljne reforme koji će stvoriti efikasniji rad lokalne samouprave i pružiti osnove za finansijsko jačanje naše lok sam i investicija u oblasti infrastrukture, veliki su problemi u ovom gradu, velika je problematika nagomilanih problema iz prethodnih problema." - izjavio je Maglai

Po rečima Maglaija da bi se ušlo u reforme mora se imati ozbiljna politička odlučnost, snaga, stručnost, odgovornosti ogroman rad će biti potreban da bi grad imao perspektivu.

- "Treba nastaviti one projekte koje smo počeli, kao što je izgradnja Narodnog pozorišta, završetak Sinagoge, završetak Regionalne deponije, moramo uraditi i završiti projekte vezane za javnu bezbednost i mnogo više toga pomoći sportu i izgradnje sportskih objekata." - kaže nosilac liste "Pokret za građansku Suboticu"

Predstavljena programska načela Pokreta za građansku Suboticu

Ko bude vodio ovaj grad treba da bude odogovran, stručan, kvalitetan i to će doneti svoje rezultate, a Maglai smatra da za je za potreba tim odgovornih i stručnih ljudi.

- "Subotica je previše mala da bi je i dalje delili kao što se delila po nacionalnim i stranačakim šavovima. Za ove dve godine dok sam bio na mestu gradonačelniku mnogo šta je pokrenuto i ova vlast je imala rezultata, za naša imena se ne vezuju nikakve afere, ni za budžetska sredstva, ni za nekretnine. Mnoge stvari koje su decenijama stajale su pokrenute iz mrtve tačke i mnoge stvari us rešavane, i samnom kao gradonačelnikom je možda bilo problema, ali prvenstveno da nisam bio deo takvih kombinacija. Sa mnom nije bilo nikakvih kombinacija i to je ostavilo određenog traga. Možda me neki ne vole, ali mislim da me većina građana Subotice poštuje. Pružamo priliku svim našim sugrađnima koji žele da promene nešto u ovom gradu da se pokaže lista koju će moći da biraju na izborima."

PITANJA NOVINARA

Posle predstavljanja programskih načela građanske liste usledila su pitanja novinara na koje je Maglai odgovarao.

Rekli ste da Subotica nije napredovala, a na poslednjoj konferenciji kao gradonačelnik rekli ste da Subotica postaje grad za bolji život. Zar to nije kontradiktorno?

- Nije kontradiktorno, jer ako se nastavi ovaj posao  Subotica će imati perspektivu, ali ako se vratimo na burazersko rukovođenje gradom, da se prave partijski feudi i da se nameštaju radna mesta onda Su neće imati perspektivu. Subotica sada ima perspektivu ali se mora nastaviti ovim putem. Naš stav je da uz postojeće pol stranke na lokalu to teško realizovati.

Kakvu saradnju očekujete sa višim nivoima vlasti, pokrajinom i republikom?

- "Mislim da smo i ranije pokazali da imamo mogućnosti da sarađujemo korektno i sa pokr i rep. Bili smo kritikovani da neće biti saradnjae, ali imali smo odličnu saradnju i to se pokzalo na tome da smo aplicirali značajna sredstva. Ta komunikacija može i ubuduće da opstane, jer to je samo stvar ljudskog ponašanja i normalnog ophođenja prema ljudima koji su na višim nivoima."

Govorite o stručnim ljudima koji će se boriti za bolju Suboticu, ko su ti ljudi?

- "Ako dobijemo poverenje građana da i dalje rukovodim ovim gradom onda ćemo oformiti tim stručnih, a ne partijskih ljudi. Imamo ljude koje ćemo delegirati"

Ko su ti ljudi?

- "Znaće se kada bude pravo vreme"

Predstavljena programska načela Pokreta za građansku Suboticu

Na koji način planirate da se borite protiv stranačkog zapošljavanja?

"Što se tiče mojih nadležnosti bili su zapošljavani samo stručni i kvalitetni ljudi, oni koji se nisu pokazali kao kvalitetni nisu opstali na radnim mestima."

Da li je bilo pritisaka da se zaposle stranački ljudi?

- "Ti pritisci su bili svakodnevni, nemojte misliti da se nešto promenilo od 2013. do sada."

Mađarski ministar inostranih poslova juče se u Subotici susreo sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara i pozvao mađarsku nacionalnu manjinu da glasa za SVM

- "Svaki građanin će se odlučiti za koju listu će da glasa, ali to je pogrešna postavka da se grad deli i dlaje po nacionalnim i partijskim feudima. Poslednjih 15 godina smo se bavili sami sobom i ko će kome da podmetne i da ga izgura, a ne razvojem grada i interesom zajednice"

Sa kim vidite sebe u koaliciji nakon izbora?

"Sa poštenim, korektnim, stručnim i odgovornim ljudima. Ne bih ništa da prejudiciram, špekulacije su preuranjene."

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje programskih načela izborne liste Jenő Maglai - Pokret za građansku Suboticu Predstavljanje programskih načela izborne liste Jenő Maglai - Pokret za građansku Suboticu Predstavljanje programskih načela izborne liste Jenő Maglai - Pokret za građansku Suboticu Predstavljanje programskih načela izborne liste Jenő Maglai - Pokret za građansku Suboticu Predstavljanje programskih načela izborne liste Jenő Maglai - Pokret za građansku Suboticu Predstavljanje programskih načela izborne liste Jenő Maglai - Pokret za građansku Suboticu Predstavljanje programskih načela izborne liste Jenő Maglai - Pokret za građansku Suboticu Predstavljanje programskih načela izborne liste Jenő Maglai - Pokret za građansku Suboticu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 1 nedelju
Komentara: 90
Pregleda: 14549

Povezane vesti

Povezane teme

Izbori u Subotici

jene maglai

lokalni izbori subotica

lokalni izbori u subotici

josipa ivanković

vjekoslav ostrogonac

ljuben hristov

lokalni izbori 2016

izbori 2016

izbori za skupštinu grada

pokret za građansku suboticu

đorđija aksentijević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.