• Pregleda: 4064

Sijarto: Odnosi Mađarske i Srbije na istorijskom maksimumu

Sijarto: Odnosi Mađarske i Srbije na istorijskom maksimumu

Mađarska će uvek podržavati sve napore koja Srbija ulaže u procesu evrointegracija i nećemo dozvoliti da neka institucija iz Brisela taj postupak blokira – poručio je danas u Subotici Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova u Vladi Mađarske, posle sastanka sa Ištvanom Pastorom, liderom Saveza vojvođanskih Mađara.

- Stalno ponavljamo da su odnosi Mađarske i Srbije na istorijskom maksimumu, to je lako reći, ali je do toga bilo prilično teško doći. Do takvog odnosa Vlada Srbije i Mađarske ne bi došlo da nije bilo Saveza vojvođanskih Mađara, koji je najbolja spona dve države – istakao je Sijarto. - Za Mađarsku je od velikog interesa da predstavnici Mađari u Vojvodini imaju jedinstven stav i budu deo republičke i pokrajinske vlasti.

Sijarto je dodao da će Mađarska nastaviti da finansijski pomaže svoje sunarodnike, pohvalio ponovno zasedanje Mešovite mađuvladine komisije i najavio otvaranje novog graničnog prelaza.

Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinskog parlamenta i lider Savza vojvođanskih Mađara, naglasio je da zahvaljujući dobrim odnosima dve zemlje mogu da odgovore izazovima koji se unapred ne mogu predvideti.

- Dobri odnosi su posebno važni za Mađare u Vojvodini, a podrška koju Vlada Mađarske pruža za primer je i u regionalnom i u evropskom smislu – dodao je Pastor. - Naša ambicija je da sačuvamo političku snagu u ovim turbulentnim vremenima i da posle predstojećih izbora sarađujemo sa onima koji su spremni da sačuvaju položaj Mađara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

22
pista Odgovori
Za Mađarsku je od velikog interesa da predstavnici Mađara u Vojvodini imaju jedinstven stav i budu deo republičke i pokrajinske vlasti. / kaze Sijarto.... da li to znaci da zvanicna Budimpesta javno i otvoreno pomaze u kampanji Savez Vucicevih Madjara.... ili je mislio i na ostale organizacije, stranke sa madjarskim nacionalnim predznakom?
zvonko Odgovori
Ovaj Sijarto toliko hvali Srbiju da mu još samo fali da položi venac na spomenik "Njihovoj vernosti".
kix Odgovori
Bravo "pista". Svaka cast za komentar.
Srbin Odgovori
Moj glas i glas moje kako sire tako i uze porodice dobija Savez Vojvodjanskih Madjara ! Ipak su mi dali madjarski pasos. HVALA VIKTORE !!
JAPAJA Odgovori
Dolaze izbori i ono što treba dobro zapamtiti jeste odnos parijskih kadrova u javnim preduzećima prema građjanima Subotice. Svojim ponašanjem su pokazali da im nije stalo do građana nego do brutalne vladavine sa naglasenim akcentom na bestialno , neljudsko otimanje na svakom koraku. Kad to kažem mislim na SPS i na njihovog kadra "tu uđe ovamo izađe" Derve Ahmetovića otimačinom kod obračuna utroška toplotne energije i Valerija Tot Godo, postavljene u subotičkom Vodovodu ispred SVM koja je bahato i osiono rešila da "pomogne" građane Subotice tako što je popust od 5% ukinula pomeranjem datuma sa poslednjeg dana u mesecu na 20-ti u mesecu. Kažem s razlogom bahato , bezosećajno jer to nije čak ni 25-ti u mesecu kad penzioneri dobijaju svoje penzije nego jos 5 dana pre kako bi namerno što više napakostila penzionerima I građanima grada. Bitno je da ona mora celu svoju platu dobiti do 5-tog u mesecu. Dok EPS pomera baš zbog penzija do 28-mog u mesecu gospođa kojoj je plata nekoliko puta veća od primanja pernzionera rešila da pokaže svu svoju moć I moć SVM. Zato kod glasanja pamet u glavu i kaznimo te bahate i osione predstavnike partija pre svega SPS I SVM.
ka Odgovori
Sijarto i ostali mađarski političari u zadnje vreme kod davanja izjave posebno paze na izraz svi mađari u Vojvodini. Takvu izjavu dao Nemet Žolt, Sili Katalin, međutim ni precizno formulisanje ne dolazi do shvatanja Pastora. Pozvani političari dolaze, po Pastru za potporu izborne kampanje SVM, međutim istina nije to.
Srdjan Odgovori
Ono što se mora priznati je da je, od kad je na čelu SVMa Pastor, znatno popravljen odnos između dve države. Čini mi se da je ovo jedini primer od manjinskih stranaka u Srbiji, jer svi ostali prave neke tenzije. Ovo nam ide u prilog pogotovo što je Mađarska važna članica EU.
Nevena Odgovori
Dok nas Hrvati blokiraju bar neko da nas brani. Bravo!
suboticanka Odgovori
Konačno da neka članica EU stane na stranu naše zemlje....već mi je dosadilo da samo slušam kako će blokirati naš ulazak...
Leo Odgovori
Glupo je što ova deca iz kancelarije za mlade po zadatku zovu SVM Vučićevi Mađari. Sad je već i dosadno. Bolje da svako pomogne koliko može za našu zemlju. Ovo je dobar primer i treba podržati.
Zoran Odgovori
Veliki napori su ulagani i sa jedne i sa druge strane da bi odnos izmedju Madjarske i Srbije dostigao ovaj nivo i svakako ne treba zanemariti činjenicu da je ogroman uticaj za dostizanje ovog nivoa odnosa imao SMV
Mila Odgovori
Dobri odnosi su posebno važni za obe države, podrška koju Vlada Mađarske pruža za primer je i u regionalnom i u evropskom smislu a SVM je uvek bila spona između dve zemlje. Znaći uvek a ne samo sad.
pistika Odgovori
odnosi su odlicni sve smo sirijce prebacili u Madjarsku iz naseg dvorista pa neka Madjari imaju o cemu da razmisljaju,a i ovdasnji madjari se medju sobom svadjaju i da napomenem da nema saradnje izmedju vlade srbije i ostalih predstavnika madjara sem sa SVM .Toliko o saradnji.
srbenda iz backe topole Odgovori
..@..neko rece ..Savez Vucicevih madjara???.Ko su ti madjari ..a.. ko su oni drugi.??Ja sam uvek mislio da su madjari jedni .. (kad ono podela na neke ... ove ili on... STA LI SE TO DESAVA KOD MOJIH KOMSIJA??
radikal Odgovori
Kancelarija za mlade da se pripazi šta radi i čime se bavi.[*...*]
safet Odgovori
madjar sam i glasacu za vucica iskreno ne zanima me ko sta prica sam odlucujem a ne neko drugi da mi puni glavu
anonimussu Odgovori
Kakvi su ti dobri odnosi ako priznajete Kosovo nezavisnoj drzavi?
panonski čamac Odgovori
@safet
Odluči šta si, pa onda glasaj za velikog vođu.
korak napred Odgovori
G Pastor je cvrsta spona izmedju nas i Madjara!
UDARNIK Odgovori
Da je ovo normalna država on bi bio proteran, pošto se meša u izborni proces u drugoj državi. Samo IDIOT može na konvenciji jedne političke stranke u susednoj državi da izjavi. " Da sam Mađar u Srbiji glasao bih za SVM a da sam Srbin u Srbiji glasao bih za SNS-u. Tako nešto je ovaj IDIOT izjavio na konvenciji SNS-e u Pančevu.
boa Odgovori
"suboticanka"

Hrvati bi da blokiraju a i sami imaju još nerešene granične sporove sa Slovenijom, i Bosnom, pa sa srpskom nacionalnom manjinom i državnom granicom , Jevreji ne dolaze na obeležavanje Jasenovca zbog ogromnog talasa fašizma, nacizma, anitisemitizma, sude se sa Mađarima za Inu, sa Crnom Gorom oko prevlake, sa Italijom oko radio Tv signala u inače italijanskoj Istri...znači sa svim državama sa kojima se graniče imaju problem.
Oko sokolovo Odgovori
"Odnosi Mađarske i Srbije na istorijskom maksimumu" naravno na štetu Srbije kao i uvek. Hvala "velikim" Srbima koji nas vode.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.