Komentara: 3
Pregleda: 4801

Predstava "Par cipela" subotičkog Dečjeg pozorišta najbolja na 13. "Zvezdarištu"

29.11.2016. u 15:41h
Izvor: Subotica.com
Predstava "Par cipela" subotičkog Dečjeg pozorišta najbolja na 13. "Zvezdarištu"

Na 13. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu, subotičko Dečje pozorište sa predstavom „Par cipela“ u režiji Valov Todora, osvojilo je četiri vredne nagrade među kojima je i nagrada Grand prix za najbolju predstavu.

Pored nagrade za najbolju predstavu, dodeljene su i nagrade za najbolju režiju Todoru Valovu i glumcima Dečjeg pozorišta Subotica Jasmini Praliji, Kalo Beli i Greguš Zalanu.

Predstava „Par cipela“ trenutno je jedna od najnagrađivanijih i najgledanijih predstava Dečjeg pozorišta Subotica i po mišljenju stručnog žirija ovogodišnjeg Zvezdarišta koji su činili Milan Nešković, pozorišni reditelj, Vaja Dujović, glumica, i Jelena Paligorić, dramaturg, je predstava koja odskače miljama daleko, kako po kvalitetu, tako i po izvedbi.

Dečji pozorišni festival “POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE” je regionalni takmičarski festival koji predstavlja najbolja scenska ostvarenja u pozorišnoj produkciji za decu na području Srbije i zemalja u okruženju. U ovogodišnjoj selekciji Festivala beogradska publika imala je priliku da vidi presek domaće produkcije predstava za decu i predstave iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Italije i Kine.

Zvanične odluke žirija Festivala Pozorište Zvezdarište:

Nagradu za najbolju glumicu festivala Pozorište Zvezdarište, žiri dodeljuje Jasmini Praliji, za ulogu u predstavi „Par cipela“ u produkciji Dečjeg pozorišta iz Subotice. Jasmina Pralija, izuzetno raskošnim glumačkim talentom, na scenu iznosi briljantnu intrepretaciju, prepunu najsitnijih ukrasa i detalja. Njena glumačka sredstva su savremena i životna. Jasmina Pralija koristi širok dijapazon citata na različite vrste dečjeg pozorišta u svojoj glumi, i to radi na najvišem umetničkom nivou.

Predstava "Par cipela" subotičkog Dečjeg pozorišta najbolja na 13. "Zvezdarištu"

Nagradu za najboljeg glumca festivala, žiri dodeljuje ravnopravno glumcima Kalo Beli i Greguš Zalanu, za uloge u predstavi „Par cipela“. Ova odluka, kao i sve ostale, doneta je jednoglasno. Ova dva glumca na scenu iznose autentičnu energiju i disciplinu, sa sobom nose neverovatnu moć i iznad svega njihova je umetnička interpretacija na najvišem nivou. Glumci predstave „Par cipela“ igraju kao jedan, njihov je tim neverovatno uigran, i oni rade jedni drugima u korist. U njihovoj intepretaciji nema šmire, potcenjivanja publike. Ima discipline, jasne glumačke kreacije i iznad svega neverovatno poštenog odnosa prema publici i poslu koji obavljaju.

Nagradu za režiju žiri festivala Pozorište Zvezdarište dodeljuje Todoru Valovu za režiju predstave „Par cipela“ Dečjeg pozorišta Subotica. Todor Valov, kao autor ove izuzetne predstave, u oblast pozorišta za decu i mlade donosi novu energiju, izrazitu inovativnost i savremena rediteljska sredstva. On kombinuje promišljanja o različitim žanrovima. Njegova predstava diše, ona je poletna, emotivna i umetnički dovedena do perfekcije.

Predstava "Par cipela" subotičkog Dečjeg pozorišta najbolja na 13. "Zvezdarištu"

Grand prix festivala Pozorište Zvezdarište, žiri festivala jednoglasno i uz duboki naklon dodeljuje predstavi „Par cipela“.

„Par cipela“ umetnički je najmoćnija predstava ovogodišnjeg festivala. Ona odskače miljama daleko, kako po kvalitetu, tako po izvedbi. Njena najveća snaga zapravo leži u tome da je vrlo često umreženo mišljenje za dobru predstavu potrebno mnogo novca. „Par cipela“ nam govori da je, uz skromna sredstva i more mašte, moguće napraviti jednu visoko kvalitetno umetničko delo, koje je prepuno ljubavi, empatije i emocija. „Par cipela“ uliva nadu da je pozorište za decu i mlade na dobrom putu, da su inovacije na planu dramaturgije i režije, i glumačkih sredstava, moguće. „Par cipela“ je svima nama zadao zadatak kako jedna predstava za decu mora da izgleda, kao ozbiljna i umetnički visoko kvalitetna predstava, kako na etičkom, tako i na estetičkom nivou.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 4801

Povezana vest

Povezane teme

Subotičko Dečje pozorište

dečje pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.