Komentara: 9
Pregleda: 3160
Foto

Predsednik PKS razgovarao sa privrednicima iz regiona

11.04.2017. u 18:33h
Izvor: Subotica.com
Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež i potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković sastali su se danas u Regionalnoj privrednoj komori sa predstavnicima 40-tak firmi iz regiona, kako bi razgovarali o mogućnostima za unapređenje privrednog ambijenta.
Predsednik PKS razgovarao sa privrednicima iz regiona

Siva ekonomija, visoki porezi i doprinosi i dalje su glavni problemi sa kojima se suočavaju privrednici u regionu, zaključak je sastanka.

- Naš posao je da čujemo šta je privrednicima potrebno i da na tome svaki dan radimo, isporučimo rezultate i sa njihovim leđa skinemo obaveze kojima ne bi trebali da se bave, nego da se posvete sklapanju ugovora i posla - kaže Marko Čadež, koji je u sklopu posete Subotici obišao i „Budućnost“ i ATB Sever- Posebno zadovoljstvo je bilo videti u ATB Severu ljude koji fantastično rade, posebno zadovoljstvo je bilo čuti da će već posle Uskrsa u ovoj kompaniji biti zaposleno deset inženjera  i da je plan grupacije da Subotica i ovaj region dobiju nove proizvodne pogone, što znači da je Volong grupacija prepoznala ovo mesto sa  potencijalom za veliki razvoj.

Predsednik PKS razgovarao sa privrednicima iz regiona

Ističući da u privrednom smislu Severnobački region može da bude primer ostalim regionima, jer jedini ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković je skrenuo pažnju i na narastajući problem nedostatka kvalitetne radne snage.

- Ovo je jedini region gde postoji suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, što nije zanemarljiva stvar. Ono što je problem koji se evidentno primećuje jeste što polako dolazi do gubitka radne snage zbog migracija ka Evropskoj uniji i neadekvatnog obrazovnog sistema. Privrednici su iskazali bojazan da već u narednim godinama radna snaga neće moći da na adekvatan način odgovori poslovnim procesima. Isti problem se javlja i kod visoko kvalifikovane radne snage i u tom smislu, Regionalna privredna komora i privreda Subotice sarađuju sa Fakultetom  tehničkih nauka iz Novog Sada a i sa celokupnom univrerzitetskom javnošću.  Uz našu podršku i podršku Privredne komore mislim da ćemo uspeti da pronađeno adekvatne modele i podstaknemo što više ljudi da se usavrše, prekvalifikuju i dokvalifikuju i da ih uključimo u radne procese u ovim kompanijama. Takođe, potrebno je da se sistemom dualnog obrazaovanja ili uključivanjem studenata  u toku školovanja u proizvodne procese i kroz moguće mere stipendiranja zadrži što veći broj visoko kvalifikovane radne snage u ovim kompanijama - kaže Đoković, koji je privrednicima predstavio podsticajne mere Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, planirane za ovu godinu.

Predsednik PKS razgovarao sa privrednicima iz regiona

Izvor: Subotica.com
Razgovor sa predstavnicima privrednih društava Razgovor sa predstavnicima privrednih društava Razgovor sa predstavnicima privrednih društava Razgovor sa predstavnicima privrednih društava Razgovor sa predstavnicima privrednih društava Razgovor sa predstavnicima privrednih društava Razgovor sa predstavnicima privrednih društava Razgovor sa predstavnicima privrednih društava
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 nedelju
Komentara: 9
Pregleda: 3160

Povezana vest

Povezane teme

privredna komora

regionalna privredna komora

privredna komora srbije

marko čadež

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.