Komentara: 9
Pregleda: 2278
Foto

Predsednik PKS razgovarao sa privrednicima iz regiona

11.04.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež i potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković sastali su se danas u Regionalnoj privrednoj komori sa predstavnicima 40-tak firmi iz regiona, kako bi razgovarali o mogućnostima za unapređenje privrednog ambijenta.
Predsednik PKS razgovarao sa privrednicima iz regiona

Siva ekonomija, visoki porezi i doprinosi i dalje su glavni problemi sa kojima se suočavaju privrednici u regionu, zaključak je sastanka.

- Naš posao je da čujemo šta je privrednicima potrebno i da na tome svaki dan radimo, isporučimo rezultate i sa njihovim leđa skinemo obaveze kojima ne bi trebali da se bave, nego da se posvete sklapanju ugovora i posla - kaže Marko Čadež, koji je u sklopu posete Subotici obišao i „Budućnost“ i ATB Sever- Posebno zadovoljstvo je bilo videti u ATB Severu ljude koji fantastično rade, posebno zadovoljstvo je bilo čuti da će već posle Uskrsa u ovoj kompaniji biti zaposleno deset inženjera  i da je plan grupacije da Subotica i ovaj region dobiju nove proizvodne pogone, što znači da je Volong grupacija prepoznala ovo mesto sa  potencijalom za veliki razvoj.

Ističući da u privrednom smislu Severnobački region može da bude primer ostalim regionima, jer jedini ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković je skrenuo pažnju i na narastajući problem nedostatka kvalitetne radne snage.

- Ovo je jedini region gde postoji suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, što nije zanemarljiva stvar. Ono što je problem koji se evidentno primećuje jeste što polako dolazi do gubitka radne snage zbog migracija ka Evropskoj uniji i neadekvatnog obrazovnog sistema. Privrednici su iskazali bojazan da već u narednim godinama radna snaga neće moći da na adekvatan način odgovori poslovnim procesima. Isti problem se javlja i kod visoko kvalifikovane radne snage i u tom smislu, Regionalna privredna komora i privreda Subotice sarađuju sa Fakultetom  tehničkih nauka iz Novog Sada a i sa celokupnom univrerzitetskom javnošću.  Uz našu podršku i podršku Privredne komore mislim da ćemo uspeti da pronađeno adekvatne modele i podstaknemo što više ljudi da se usavrše, prekvalifikuju i dokvalifikuju i da ih uključimo u radne procese u ovim kompanijama. Takođe, potrebno je da se sistemom dualnog obrazaovanja ili uključivanjem studenata  u toku školovanja u proizvodne procese i kroz moguće mere stipendiranja zadrži što veći broj visoko kvalifikovane radne snage u ovim kompanijama - kaže Đoković, koji je privrednicima predstavio podsticajne mere Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, planirane za ovu godinu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 2278
Povezana vest
Povezane teme
privredna komora regionalna privredna komora privredna komora srbije marko čadež
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.