• Pregleda: 9643

ATB Sever planira preseljenje dela proizvodnje iz Austrije i Nemačke u Srbiju

ATB planira preseljenje dela proizvodnje iz Austrije i Nemačke u Srbiju i najavljuje nova zapošljavanje.
ATB Sever planira preseljenje dela proizvodnje iz Austrije i Nemačke u Srbiju

Odmah nakon praznika subotički ATB Sever, kako je najavljeno, zaposliće deset inženjera, a namera ove kompanije je da postane centar za razvoj i istraživanje cele ATB grupacije. U planu kineskog vlasnika su i nove investicije – da deo proizvodnog programa iz Austrije i Nemačke preseli u Srbiju, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS) prilikom posete Subotici.

Predsednik PKS razgovarao je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica sa predstavnicima 50 kompanija o prevazilaženju prepreka u poslovanju, koji se tiču sive ekonomije, povraćaja PDV-a, rokova za izmirenje obaveza, nedostatka kvalifikovane radne snage, problema sa kojima se suočavaju transportna preduzeća.

- Privredna komora Srbije podržaće subotičke kompanije, kao što je ATB Sever, da realizuju svoje razvojne i investicione planove i savladaju izazove na koje nailaze u poslovanju - rekao je predsednik PKS-a Marko Čadež.

ATB Sever Subotica, proizvođač elektromotora i generatora, deo je ATB grupe koja pripada šangajskom Wolongu, poznatijem kao Simens na Istoku, koji u Srbiji u tri fabrike u Subotici i Boru (ATB Sever, Motoren Werke i ATB Fod) zapošljava oko 800 ljudi, ima 500 dobavljača i planira da poveća broj zaposlenih i proširi poslovanje.

Fabriku Sever 2005. godine je kupio austrijski koncern A-tek koji je subotičku fabriku elektromotora pripojio ATB grupi. Nakon bankrotstva A-teka, udeo u ATB grupaciji otkupio je 2011. godine šangajski Wolong.

Izvor: eKapija

povezane teme

8
AlwaysUltra Odgovori
Nisu ludi da ne dodju. Ovde ce za isti posao da placaju radnike 5x manje nego u Nemackoj i Austriji uz ocekivanje iste produktivnosti. Uz to ce vlada premijer-predsednika Avnuha i da im podmaze dzepove subvencijama.
Mora se razmontirati ovaj robovlasnicki sistem izvlacenja ogromnog profita iz Srbije na grbacama radnika - koji jos uvek ne smeju da strajkuju kao njihove kolege u zapadnim zemljama.
To je jedan od stubova zahteva gradjanskog bunta koji se ovih dana valja ulicama velikih gradova nasih ...
Ivan
Komentar (obavezno)Normalno da ne smeju da strajkuju kad u Srbiji nema pravih nezavisnih sindikata.Sindikalni poverenici sede u firmama i primaju platu od poslodavaca od kojih treba da stite radnike.Nema tu ni "s" od sindikata...
X
Sto napadate njih? Ne morate raditi.Stoji da dolaze zbog manjih plata, ali sta drugo VI mozete nuditi njima? Strucnost,lojalnost? Vama ni 2.000 evra ne bi bio dosta, jer ,alo, u Norveskoj radnici rade za 2.500. Sa istom snagom mogli bi da se presele u Afriku jer su oni jos jeftiniji a mozda su i bolji i zeljni rada. Sta Srbija moze da ponudi strancima? Nista. Zasto bi Vas placali vise?
AlwaysUltra
Znam ali ti su ''sindikati'' takodje nesto protiv cega se treba boriti i poslati ih na smetliste istorije.
Sem ako danasnji radnici nisu zadovoljni ovakvim stanjem u kojem nakon rada u halama kod kuce od svojih plata mogu samo da vegetiraju (sa sve uvelijim izgledom) - ima ih dovoljno da se sakupe , organizuju i krenu u akciju. Ako oni nece - ko ce ??
AlwaysUltra
X

Treba razmontirati rezim koji omogucava eksploataciju siromasne radnicke klase Srbije od strane zapadnih kolonizatora. Avnuhov rezim ima podrsku spolja ne zbog miroljubive titoisticke politike nego upravo radi omogucavanja stranom kapitalu da ovde uz 5-6x manja ulaganja zgrce ogroman profit , a radnicima ostavlja da plate racune i kupuju splacine kod Matijevica.
Zato nam mladi odlaze i u Norvesku. Da vama ponude platu izmedju 350-400 evra i 2,500 evra - vi biste izabrali ono prvo , jel tako ?? Vi biste i dzabe radili , negde mi se cini. I za sendvic ...
Sladjana Ivkovic
@X Govori u svoje ime!
sekvestor Odgovori
Naravno da će preseliti jer u Austriji i Nemačkoj za mesec dana isplate u Srbiji platu radniku za celu godinu . Nekadašnji radnici Severa neisplaćene umanjenje zarade mogu samo sanjati a ne i dočekati.
saša
Za neisplaćene zarade radnici Severa neka se zahvale sindikalnim vođama i advokatu. Oni koji su na vreme pokrenuli sporove svoje pare su dobili.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.