Komentara: 14
Pregleda: 4168

Pre godinu dana Subotica je bila prvi grad u Srbiji u kojem je registrovan korona virus

06.03.2021. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Danas obeležavamo godinu dana od prvog registrovanog slučaja kovid-19 zaraze u Srbiji, koji je sticajem okolnosti bio zabeležen u našem gradu. Ovaj period za nama obeležićemo serijom tekstova posvećenim najvažnijim gradskim ustanovama, hitnim službama i onim ljudima koji su proteklih godinu dana bili izuzetan faktor u organizaciji i delovanju u oblasti njihovog rada.
Pre godinu dana Subotica je bila prvi grad u Srbiji u kojem je registrovan korona virus

Iako smo slučajeva zaraze virusom kovid-19 imali u našem okruženju i već su se uveliko preduzimale preventivne mere, pre svega, na granici sa našim severnim susedom, bilo je samo pitanje dana kada će se pojaviti i kod nas, u Srbiji.

Bilo je to rano, šestomartovsko jutro i svakako nije slutilo da će biti tako uzbudljiv dan i da će čitava Srbija pažnju usmeriti prema severu Bačke. Prvi potvrđeni slučaj u Republici, tada 43-godišnji I.Đ. bio je udarna vest u svim medijima u Srbiji. Korona je i zvanično, nepozvana, ušla na našu teritoriju, a subotička bolnica bila je ta koja je takav slučaj trebalo da zbrine, pomogne pacijentu, a ujedno učiniti sve da se zaraza što više izoluje. Iako smo tada svi, pa i oni koji su se školovali za to, imali nedovoljno informacija, lekari su u tom trenutku dali sve od sebe da odgovorno postupe, ali sama pojava takve zaraze o kojoj smo slušali prvo na tlu daleke Kine, a zatim i na teritoriji mnogo bliže Italije, nije mogla da ne izazove blagu paniku, u najmanju ruku zabrinutost, kada je korona stigla u Srbiju.

ŠTA KAŽU BROJKE? - Za godinu dana u našem gradu je od virusa kovid-19 oboleo 6.731 Subotičanin, dok je preminulo 143 naših sugrađana čija se smrt može dovesti u vezu sa ovom infekcijom, podaci su Zavoda za javno zdravlje Subotica.
Nakon godinu dana borbe, epidemiološka situacija kovid-19 u našem gradu se ne poboljšava, već je se ocenjuje kao vanredna sa tendencijom pogoršanja. Po rečima epidemiologa dr Nebojše Bohuckog, u poslednjih desetak dana broj novoobolelih raste, a u poslednja 24 sata je registrovano 55 novih slučajeva zaraze u Subotici, dok broj aktivno obolelih sugrađana na današnji dan iznosi 626.

Bio je to dug dan za Suboticu i Srbiju. Šta se dešavalo tog dana i narednih, kada smo se oporavljali od "šoka", svako je doživeo na svoj način.

Koliko smo kao država, kao sistem, bili spremni i da li smo se do sada dobro nosili sa epidemijom, šta je moglo da se uradi drugačije i bolje, to svakako nije na nama (mediju) da ocenjujemo, ali znamo samo da je iza nas godinu dana izuzetnog teškog perioda, u kojem smo učili, razočaravali se i bili ponosni. Borba sa nevidljivim neprijateljem i dalje traje, a nadležni uporno ponavljaju da od nas zavisi kako će se dalje razvijati.

Želja svakog od nas je da ima prave informacije, da bude u središtu zbivanja, a opet sa bezbedne distance. Mediji su imali značajnu ulogu u informisanju i dezinformisanju javnosti, društvene mreže su po pravilu sve to začinjavale. U moru neretko kontradiktornih informacija, građani su bivali sve više zbunjeni, poverenje u javnu reč se izgubilo. Teorije su u ovih proteklih godinu dana, čini se, najviše došle do izražaja.

Osvrnućemo se kratko na naš medijski rad. Od tog "prvog dana", do danas, napisali smo oko 400 objava koje su bile najdirektnije vezane za epidemiološku situaciju, mere koje su se praktično na nekoliko dana menjale, aktivnosti koje su se sprovodile na dnevnom nivou. Izveštavali smo tokom vanrednog stanja, brinući uvek da su informacije ne samo brze i precizne, nego i apsolutno tačne. Naša redakcija radila je bukvalno ceo dan, sedam dana u nedelji, bez obzira na praznike, bez obzira u kom sastavu radila. Putem sajta i drugih kanala komunikacije, svakodnevno smo izveštavali o najvažnijim promenama i dešavanjima u vezi sa epidemijom korona virusa, sa akcentom na lokalnu sredinu.

Važno je istaći da je, pogotovo u prvih nekoliko meseci, bilo izuzetno teško doći do zvaničnih informacija, a javnost ih je očekivala. Otuda je i gnev mnogih bio usmeren i prema medijima, koji iz ugla prosečnog građanina, nisu ispunjavali svoju svrhu. Teško je tada bilo pomiriti potrebe i mogućnosti. Ovo svakako nije poziv za opravdanje, samo molba za razumevanje.

POČINJEMO SERIJAL REPORTAŽA

Tačno godinu dana od prvog registrovanog slučaja kovid-19 zaraze u Srbiji, započinjemo serijal tokom kojeg ćemo u narednim danima svakodnevno objaviti po jednu reportažu koju smo napisali nakon razgovora sa najvažnijim gradskim ustanovama, hitnim službama i onim ljudima koji su proteklih godinu dana bili izuzetan faktor u organizaciji i delovanju u oblasti njihovog rada.

Prva reportaža koja kreće danas je iz Opšte bolnice Subotica, ustanove koja je prva bila na udaru tokom početka korona krize. Razgovarali smo sa lekarima i drugim medicinskim osobljem kako su oni proživeli ovaj period - kroz šta su prošli, kako su se organizovali, šta su naučili, kako rade danas i kakve poruke šalju sugrađanima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 4168

Povezana vest

Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.