Komentara: 4
Pregleda: 2726

Godinu dana korona virusa u Subotici - Štab za vanredne situacije godinu dana brine o stanju u gradu

09.03.2021. u 14:00h > 10.03.2021. u 10:39h
Izvor: Subotica.com
Serijal "Godinu dana korona virusa u Subotici" završavamo Štabom za vanredne situacije koji je koordinisao, a koordiniše i danas, rad službi u vanrednom stanju, odnosno vanrednoj situaciji koja je još uvek na snazi.
Godinu dana korona virusa u Subotici - Štab za vanredne situacije godinu dana brine o stanju u gradu

Čim je pre godinu dana u celoj našoj zemlji proglašeno vanredno stanje, Štab za vanredne situacije Grada Subotice je preduzeo sve potrebne mere u saradnji sa stručno operativnim timom za borbu protiv korona virusa, koji je formiran na prvoj redovnoj sednici Štaba održanoj 30. januara 2020. godine.

Od marta prošle godine Štab je imao 19 sednica i izdao je isto toliko naredbi, a i danas aktivno prati stanje na terenu, jer je epidemiološka situacija u našem gradu i dalje vanredna.

Štab za vanredne situacije, inače postavlja i razrešava Skupština grada, a čine ga komandant štaba - gradonačelnik, njegov zamenik - zamenik gradonačelnika ili član Gradskog veća, načelnik - načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Subotici pri MUP-u i još 20 članova.

U telu koje je donosi važne odluke za funkcionisanje grada su pomoćnik gradonačelnika za oblast informisanja i poslova kabineta, član Gradskog veća zadužen za privredu, sekretari Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj i Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica, načelnik Odeljenja policije u Policijskoj upravi Subotica, sekretar gradske organizacije Crvenog krsta, šef Sekcije za infrastrukturu čvora Subotica, šef Odseka za upravljanje rizicima i civilnu zaštitu u Odeljenju za vanredne situacije pri Sektoru za vanredne situacije MUP-a, kao i načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica.

Godinu dana korona virusa u Subotici - Štab za vanredne situacije godinu dana brine o stanju u gradu

U Štabu se nalaze i direktori DTD VDP - "Severna Bačka", Doma zdravlja, Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje, "Elektrodistribucije Subotica", JKP "Vodovod i kanalizacija", JKP "Čistoća i zelenilo", JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Veterinarskog specijalističkog instituta Subotica i predsednik Vatrogasnog saveza Grada Subotice.

- Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice je održao 19 vanrednih sednica i isto toliko doneo naredbi o preduzimanju preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. U skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Vlade RS, Gradski štab je 26. novembra prošle godine doneo Zaključak kojim se predlaže gradonačelniku Grada Subotice da proglasi vanrednu situaciju na teritoriji grada Subotice - podseća Slobodan Banjanin, izvršilac na poslovima planiranje, odbrane i vanrednih situacija.

Godinu dana korona virusa u Subotici - Štab za vanredne situacije godinu dana brine o stanju u graduNajviše naredbi odnosilo se na radno vreme ugostiteljskih i sportskih objekata, javnih i kulturnih ustanova, kao i broj ljudi koji mogu da budu prisutni.

- Po pitanju prekoračenja radnog vremena izdata su 193 prekršajna naloga i 17 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka - ističe Tibor Fazekaš, sekretar Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove. - Na osnovu brojčanih pokazatelja odnosa izvršenog nadzora i uočenih i sankcionisanih nepravilnosti, stiče se generalni utisak odgovornog ponašanja Subotičana tokom dosadašnjeg toka epidemije.

U toku trajanja vanrednog stanja na celoj teritoriji Grada vršila se redovna dezinfekcija javnih površina. Ukupno je u devet tretmana tretirano oko 5,5 miliona kvadratnih metara javnih površina. U skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije, kao i dopisima nadležnog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata, tretirane su javne površine ispred zdravstvenih ustanova, gerontoloških domova, i delova svih 19 naselja na teritoriji Grada Subotice sa najvećom frekvencijom stanovništva (šetališta, platoi, pešačke staze, autobuske stanice i sl.).  

Godinu dana korona virusa u Subotici - Štab za vanredne situacije godinu dana brine o stanju u gradu

- Navedenim tretmanima su koordinisali predstavnici Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove i Službe za komunalne poslove. Takođe, JKP "Čistoća i zelenilo" je u periodu april-maj i avgust-septembar vršilo pranje kolovoza i trotoara dezinfekcionim sredstvima dva puta nedeljno - predočava Goran Išpanović, šef Službe za komunalne poslove.

U proteklih godinu dana, preko Poslovnog inkubatora Subotica, obezbeđena su i podeljena zaštitna sredstva i oprema, i to 58.000 litara dezinfekcionih sredstava, 27.000 zaštitnih maski, kao i 17.500 pari zaštitnih rukavica.

Godinu dana korona virusa u Subotici - Štab za vanredne situacije godinu dana brine o stanju u gradu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 2726

Povezane vesti

Povezane teme

gradski štab za vandredne situacije Subotica

štab za vanredne situacije

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.