• Pregleda: 3117

Potpisani ugovori o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda

U gradskom pres centru danas je svečano potpisan ugovor između JKP "Vodovod i kanalizacija" i preduzeća "Graditelj" iz Novog Sada koje je na javnom tenderu izabrano za izvođača radova izgradnji kolektora i magistralnog vodovoda. Radovi za kolektor 2 i magistralni vod se finansiraju iz kredita koji je Grad uzeo od banke u iznosu od 11 miliona evra, od čega će za ovaj deo biti utrošeno 5.1 milion evra, dok će se drugi deo koristiti za izgradnju fabrike vode 2. Kada je reč o kolektoru 7, on se finansira od donacija. Rok za otplatu kredita je 8 godina, počevši od 2016. godine.
Potpisani ugovori o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda

Za potrebe izgradnje kolektora i magistralnog voda lokalna samouprava zadužila se 11 miliona evra i ovo je samo jedan deo tog projekta. Početak radova se očekuje u nardnih nekoliko meseci, što će zahtevati dodatno strpljenje građana s obzirom da će na jednom delu teritorije grada, što uključuje i uži deo grada, ponovo pojaviti teška mehanizacija koja će za potrebe realizacije projekta morati ponovo da "rovari", a sve u cilju modernizacije i širenja kanalizacione mreže.

Mnoga domaćinstva će nakon završenih radova dobiti gradsku vodu, dok će veliki broj domaćinstava rešiti problem otpadnih voda i konačno se rešiti septičkih jama.

Po projektnoj dokumentaciji  izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda koštala je  6,6 miliona evra, a posao je dobila domaća firma "Graditelj" iz Novog Sada, što je po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija veoma značajno jer se time štedi s obzirom da bi strana firma morala uzimati podizvođače, što bi značajno povećalo troškove projekta.

- "Veoma sam pozitivno iznenađen da je posao na tenderu dobila firma iz Srbije, a ne neka od stranih kompanija koja bi kasnije angažovala domače podizvođače, nego je to domaća firma koja ima ozbiljno iskustvo i reference, a što je možda još i važnije posao su procenili za 5,1 milion evra, što nam donosi uštedu od 1,5 milion evra koji ćemo uložiti u neki drugi projekat" - izjavio je Maglai

Kolektorska mreža se gradi praktično posle 30 godina, biće duga preko pet kilometara, što bi trebalo da reši veliki broj problema vezanih za kanalisanje otpadnih voda i kanalizacione mreže. U okviru ovog projekta trebalo bi da budu raspisane javne nabavke za izgradnju fabrike vode 2 i još jednog voda vezanog za vodovodnu mrežu.

- "Sam projekat što se tiče kolektora 2 delomično je rekonstrukcija starog kolektora koji je izgrađen pre 115 godina za potrebe odvođenja atmosferskih voda, a poslednjih 30-40 godina mi ga koristimo za odvođenje otpadnih voda." izjavio je Čaba Šanta, zamenik direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" i dodao da bi centralni magistralni vodovod trebao pod manjim pritiskom da bolje sprovodi atmosferske padavine koje prouzrokuju probleme pogotovo tokom letnih meseci.

Kada je reč o kolektoru 7, koji predstavlja razvojni pravac ka MZ Željezničko naselje i Makova Sedmica, njegova izgradnja će biti na potezu od ulice Partizanskih baza do Jovana Mikića.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
mz/x Odgovori
Obratiti paznju na cement da bude valjan, nemoj posle da bude pa na to nismo racunali.
drp trejd Odgovori
samo muljajte nezna se sta ce biti skuplje
daca Odgovori
Opet ste uzeli kredit na teret građana, a nikoga niste pitali. Opet će 70 % para otići u privatne džepove kao i pare od predhodnog kredita. Da napravite 100 kolektora, nije vam dosta jer imate najveću septičku jamu na Balkanu. Ne muvajte nas više, zato ste danas i podigli cene vode, da mi odplatimo vaše hirove. 7 godina pravite projekat za regionalnu deponiju a deponija je i dalje u neposrednoj blizini Prozivke i 15000 stanovnika, sedite na nepotrebnim radnim mestima samo da uzmete donacije za ekologiju a ni komarce niste uništili, dosta vas je i vas i vaših muvanja. Sve bi vas trebalo na u rudnike na prinudni rad jer za drugo niste. Provlačite kojekakve spomenike o svetom trojstvu iz doba Jure, mangulice i ostali vašari su vam u centru-samo da podignete pare za zakup tezge... Prevršili ste svaku meru...neće ni vaša zora večno svanjivati, pašće i vama mrak i to ubrzo.
Cvarkovo Odgovori
Zaaro direktorica nije potpisala ugovor, da li neko zna?
ja Odgovori
Fantastican projekat za nas rad, koji bi resio ogromne probleme. I ponekad je za tako nesto veliko potrebno i uzeti kredit. Kamo srece da su ljudi koji su ovo 2011.godine zapoceli i dalje na svojim radnim mestima. Steta za sve nas, ali ja se i dalje nadam da ce se vratiti... G-din Maglai bi mogao manje da se kiti tuđim perijem i da vidimo da li će bar nešto uraditi samostalno, a ne samo da bere plodove koje je neko drugi zasadio...
slucajni citalac Odgovori
Ovaj tender je namesten u smislu odabira cevnog materijala , jer je uslovljena Hobasova proizvodnja /GRP/ koja je skuplja za30% od ostalih renomiranih sveskip prizvodjaca sa istim standardom i kvalitetom . Poznajuci GRP proizvodnju cevi, tvrdim da je ovo uradjeno ne zbog kvaliteta, vec su drugi razlozi po sredi. Zasto gradjani Srbije da placaju nesto 30% skuplje , a nije kvalitetnije. Zasto, procenite sami.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.