Komentara: 6
Pregleda: 3796
Foto

Potpisani ugovori o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda

24.09.2014. u 16:03h
Izvor: Subotica.com
U gradskom pres centru danas je svečano potpisan ugovor između JKP "Vodovod i kanalizacija" i preduzeća "Graditelj" iz Novog Sada koje je na javnom tenderu izabrano za izvođača radova izgradnji kolektora i magistralnog vodovoda. Radovi za kolektor 2 i magistralni vod se finansiraju iz kredita koji je Grad uzeo od banke u iznosu od 11 miliona evra, od čega će za ovaj deo biti utrošeno 5.1 milion evra, dok će se drugi deo koristiti za izgradnju fabrike vode 2. Kada je reč o kolektoru 7, on se finansira od donacija. Rok za otplatu kredita je 8 godina, počevši od 2016. godine.
Potpisani ugovori o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda

Za potrebe izgradnje kolektora i magistralnog voda lokalna samouprava zadužila se 11 miliona evra i ovo je samo jedan deo tog projekta. Početak radova se očekuje u nardnih nekoliko meseci, što će zahtevati dodatno strpljenje građana s obzirom da će na jednom delu teritorije grada, što uključuje i uži deo grada, ponovo pojaviti teška mehanizacija koja će za potrebe realizacije projekta morati ponovo da "rovari", a sve u cilju modernizacije i širenja kanalizacione mreže.

Mnoga domaćinstva će nakon završenih radova dobiti gradsku vodu, dok će veliki broj domaćinstava rešiti problem otpadnih voda i konačno se rešiti septičkih jama.

Po projektnoj dokumentaciji  izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda koštala je  6,6 miliona evra, a posao je dobila domaća firma "Graditelj" iz Novog Sada, što je po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija veoma značajno jer se time štedi s obzirom da bi strana firma morala uzimati podizvođače, što bi značajno povećalo troškove projekta.

- "Veoma sam pozitivno iznenađen da je posao na tenderu dobila firma iz Srbije, a ne neka od stranih kompanija koja bi kasnije angažovala domače podizvođače, nego je to domaća firma koja ima ozbiljno iskustvo i reference, a što je možda još i važnije posao su procenili za 5,1 milion evra, što nam donosi uštedu od 1,5 milion evra koji ćemo uložiti u neki drugi projekat" - izjavio je Maglai

Potpisani ugovori o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda

Kolektorska mreža se gradi praktično posle 30 godina, biće duga preko pet kilometara, što bi trebalo da reši veliki broj problema vezanih za kanalisanje otpadnih voda i kanalizacione mreže. U okviru ovog projekta trebalo bi da budu raspisane javne nabavke za izgradnju fabrike vode 2 i još jednog voda vezanog za vodovodnu mrežu.

- "Sam projekat što se tiče kolektora 2 delomično je rekonstrukcija starog kolektora koji je izgrađen pre 115 godina za potrebe odvođenja atmosferskih voda, a poslednjih 30-40 godina mi ga koristimo za odvođenje otpadnih voda." izjavio je Čaba Šanta, zamenik direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" i dodao da bi centralni magistralni vodovod trebao pod manjim pritiskom da bolje sprovodi atmosferske padavine koje prouzrokuju probleme pogotovo tokom letnih meseci.

Kada je reč o kolektoru 7, koji predstavlja razvojni pravac ka MZ Željezničko naselje i Makova Sedmica, njegova izgradnja će biti na potezu od ulice Partizanskih baza do Jovana Mikića.

Potpisani ugovori o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje ugovora o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda Potpisivanje ugovora o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda Potpisivanje ugovora o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda Potpisivanje ugovora o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda Potpisivanje ugovora o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda Potpisivanje ugovora o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda Potpisivanje ugovora o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda Potpisivanje ugovora o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3796

Povezane vesti

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

jene maglai

uvođenje kanalizacije i vodovoda

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

gradnja kanalizacione mreže

izgradnja kolektora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.