Komentara: 6
Pregleda: 5935

Postavljena spomen ploča starijem vodniku Nenadu Bašić Palkoviću

17.08.2020. u 11:15h
Izvor: Subotica.com
U somborskom Prvom centru za obuku (Aerodromu) otkrivena je spomen ploča u znak sećanja na starijeg vodnika I klase Nenada Bašića Palkovića iz Bajmoka, koji je pre dva i po meseca preminuo od korone.
Postavljena spomen ploča starijem vodniku Nenadu Bašić Palkoviću
Foto: Noveapatinskenovine.rs

Spomen u znak sećanja na prerano preminulog starešinu, otkrivena je na njegov rođendan 13.avgusta, u prisustvu njegove porodice i kolega.

- Da je bilo sreće, danas bi slavili tvojih tek navršenih 47 godina, dragi naš Nenade. Umesto slavlja otkrićemo spomen ploču, tebi u slavu i čast. Da uspomena na tebe u ovom Centru živi i kad nas ne bude bilo. Hvala ti za sve godine koje smo podelili - rekao je kapetan Borislav Jegarčev, komandir čete u kojoj je Bašić službovao, a prenosi portal Noveapatinskenovine.rs.

Spomen ploču otkrio je stariji vodnik I klase Vukojica Peruničić, koji je sa pokojnim Bašićem godinama delio kancelariju. Ispred spomen ploče vence su položili članovi porodice i delegacija Prvog centra za obuku, koju je predvodio potpukovnik Dejan Hrkalović.

Postavljena spomen ploča starijem vodniku Nenadu Bašić Palkoviću

Supruga i sin Nenada Bašića Palkovića

Za Nenadovu porodicu ovo je bio dirljiv trenutak, pun bola zbog njegovog preranog odlaska, ali i ponosa zbog njegove veličine.

- Polaskani smo zbog ovog gesta Nenadovih kolega. To samo govori kakav je on bio čovek, koliko je bio predan poslu i voljen od svih – kaže suruga Zorica. – Bilo nam je jako teško, ali istovremeno i drago što će se na ovaj način sačuvati uspomena na njega, što neće biti zaboravljen.

Stariji vodnik Nenad Bašić Palković rođen je 13. avgusta 1973. godine. U Prvi centar za obuku došao 2006. godine, na dužnost komandira odeljenja u 1. četi za obuku. Godinu dana kasnije postavljen je na dužnost četnog starešine u 3. četi za obuku. Posle dve godineprebačen je na dužnost rukovaoca u komandnoj četi. Zbog bolesti, 2014. godine je premešen na dužnost upravnika strelišta. Nenad je najveći deo svog života proveo u uniformi. Posle završene vojne škole bio je starešina kasarni u Subotici i Bačkoj Topoli, karaule u Bajmoku, sada u Somboru. Nije bilo rata od početka devedesetih da on nije bio na braniku otadžbine, za šta je pet puta odlikovan.

Postavljena spomen ploča starijem vodniku Nenadu Bašić Palkoviću Bio je i veliki ljubitelj knjževnosti, a ponekad je i pisao poeziju.. Upravo deo jedne njegove pesme, koja  nosi naziv  „Posle smrti“ ispisan je na otkrivenoj, spomen ploči:

„Nemojte trošit’ ruže ubave
kiteći njima moj večiti dom!
Recite samo, dosta je živeo,
bio je veran narodu svom!“
 
Podsetimo, posle zadataka koje je ovaj stariji vodnik prve klase radio sa svojim vojnicima iz kasarne u Somboru, visoka temperatura se javila 31. marta. Terapija nije dala rezultate, pa je već 7. aprila potvrđeno da je zaražen virusom korona i hitno je poslat u Klinički centar Vojvodine. Tamo se nalazio u indukovanoj komi, na respiratoru.  I pored lavovske borbe, bitku sa koronom izgubio je 4.maja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5935

Povezana vest

Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.