Komentara: 143
Pregleda: 17895
Video
Foto

Postavljen spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću

23.11.2021. u 17:44h > 19:20
Izvor: Subotica.com
Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću postavljen je danas ispred zgrade “Jadrana“. Postavljanje spomenika jednom od omiljenih srpskih vladara izazvalo je veliko interesovanje građana, a ceo posao je nadgledao i sam autor, akademski vajar Zoran Ivanović.
Postavljen spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću

Stojeću skulpturu Čika Pere, visoku 4.2 metra i tešku 1.3 tone,  izlila je Livnica "Kuzmanović" iz Smedereva. Pre toga, na platou ispred Sokolskog doma izgrađen je postament od aranđelovačkog granita visine 5.6 metara. Zbog kosine same ulice, bilo je potrebno pažljivo postavljanje same biste.

Vrednost radova je 21.4 milion dinara a finansiraju se iz budžeta Grada. Kako nezvanično saznajemo, spomenik Kralju oslobodiocu biće svečano otkriven 30. novembra (utorak).

Postavljen spomenik kralju Petru Prvom KarađorđevićuPostavljen spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću

Podsetimo, odluka o podizanju spomenika doneta je na Spasovdan prošle godine, kada je gradski parlament u jednom danu doneo jednoglasnu odluku da Subotica dobije tri nova monumenta.

Uz Čika Peru, već su postavljeni spomenici biskupu Ivanu Antunoviću kod Katedrale  i nekadašnjem gradonačelniku Karolju Birou u samom centru grada.

Kako je izgledalo postavljanje figure na postament pogledajte u foto izveštaju, kao i iz objektiva kamere na Sokolskom domu, u videu ispod.

Izvor: Subotica.com
Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 143
Pregleda: 17895

Povezane vesti

Povezane teme

spomenik kralju petru prvom

spomenik kralju petru prvom karađorđeviću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.