Komentara: 117
Pregleda: 17862
Foto

Spomenik kralju Petru Prvom do kraja novembra, biće visok 10 metara

16.09.2021. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
U godini kada se obeležava vek od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića, u našem gradu, ispred zgrade "Jadrana" biće podignut spomenik jednom od omiljenih srpskih vladara. U toku je izlivanje temelja.
Spomenik kralju Petru Prvom do kraja novembra, biće visok 10 metara

U pitanju je stojeća skulptura, koja će gledati na Korzo i Gradsku kuću. Postament će biti 5,6 metara, a sama skulptura 4,2 metra. Autor spomenika čuvenom "čika Peri" je Zoran Ivanović, koji je autor spomenika u Novom Sadu.

- Vođeno je računa da se spomenik uklopi u prostor, tako da su ove dimenzije od strane stručnjaka ocenjene kao idealne. Na osnovu "zlatnog preseka", utvrđeno je da je to najbolja lokacija - objasnila je Zagorka Panić, menadžerka Grada.

Spomenik kralju Petru Prvom do kraja novembra, biće visok 10 metaraVrednost radova je 21,4 miliona dinara, a finansiraju se iz gradskog budžeta. Rok za završetak radova, koje nadzire Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, jeste kraj godine.

Kako nezvanično saznajemo, ukoliko bude sve teklo po planu, trebalo bi da bude otkriven 25. novembra, na dan kada proslavljamo održanje Velike narodne skupštine u Novom Sadu, kada su Srem, Banat i Bačka prisajedinjeni Kraljevini Srbiji.

U toku je izlivanje temelja za postavljanje postamenta.

Spomenik kralju Petru Prvom do kraja novembra, biće visok 10 metara

Izvor: Subotica.com
Polaganje temelja za spomenik Kralju Petru Polaganje temelja za spomenik Kralju Petru Polaganje temelja za spomenik Kralju Petru Polaganje temelja za spomenik Kralju Petru Polaganje temelja za spomenik Kralju Petru Polaganje temelja za spomenik Kralju Petru Polaganje temelja za spomenik Kralju Petru Polaganje temelja za spomenik Kralju Petru
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 117
Pregleda: 17862

Povezane vesti

Povezane teme

spomenik kralju petru prvom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.