Komentara: 32
Pregleda: 9230
Foto

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

15.10.2020. u 18:29h
Izvor: Subotica.com
Ispred katedrale Svete Tereze Aviljske, u prisustvu zvaničnika Srbije i Hrvatske, danas je otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću. Podizanje spomenika iniciralo je Katoličko društvo „Ivan Antunović“ uz podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

Kao izaslanik predsednika republike Aleksandra Vučića, otkrivanju spomenika priustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je  govorio o istorijskom značaju biskupa Antunovića kao važnoj ličnosti svog vremena koja je ostavila dubok trag, a čiji će spomenik od danas biti jedno od trajnih obeležja grada Subotice.

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću- Njegov rad je uzor za buduće vreme. Biskup Antunović je bio ličnost koja je, poput mnogih drugih ličnosti iz zajedničke istorije Srba i Hrvata  u vremenu Austrougarske, stvarala  dela kojima se i danas moramo vraćati. Izazovi 21. veka su takvi da nas upućuju na zajedničko delovanje, na promišljeniji rad  i međusobno bolje razumevanje  Srba i Hrvata. Nadam se da će otkrivanje  spomenika, kao i sutrašnji događaj kada će Hrvatskom nacionalnom savetu biti predata rodna kuća bana Jelačića, označiti jednu vrstu puta prema uzorima koji su ostavili ljudi poput Ivana Antunovića, generala Stratimirovića, patrijarha Rajačića, bana Jelačića i mnogih drugih koji su radili na zajedničkim vrednostima, koje u vremenu pred nama moramo uzeti kao vrednosti vodilje – poručio je pokrajinski premijer Igor Mirović. 

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

Govoreći o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Mirović je podsetio da se stalno vode dijalozi sa predstavnicima Hrvata na nivou Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i nivoima  lokalnih samouprava.

- Naš cilj je da budemo krajnje konkretni i otvoreni. Takvi dijalozi su i vođeni, sa puno praktičnih stvari u domenu jezika, pisma, institucija, samobitnosti i uopšte prava hrvatske nacionalne manjine. Na manjinskim zajednicama je da kažu šta je potrebno da uradimo i ja sam uveren da je Republika Srbija spremna da zahteve razmotri i preduzme konkretne korake na poboljšanju položaja hrvatske manjine u Srbiji – istakao je Mirović. - Mnogo stvari je urađeno u proteklih godinu dana i to je put kojim moramo da idemo, kao što postoje i mnoge stvari u položaju Srba u Hrvatskoj koje dijalogom mogu da budu rešene. To je zajendički proces kome moramo prostupati brže i konkretnije i predstavlja neku vrstu misije u budućnosti.Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

NASTAVLJA SE GRADNJA HRVATSKE KUĆE U SUBOTICI - Vlada Republike Hrvatske dodelila je nešto više od 20 miliona dinara Hrvatskom nacionalnom veću (HNV) za nastavak projekta izgradnje Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje ove institucije koja zastupa prava i interese Hrvata u Srbiji. Više informacija u povezanoj vesti.

Po mišljenju Gordana Grlića Radmana, ministra spoljnih i ekonomskih odnosa Hrvatske, podizanje spomenika Ivanu Antunoviću, čije ime je ispisano na tri jezika, je paradigma suživota za koji se biskup zalagao.

- Po prvi put sam u Vojvodini i prelepoj Subotici koja je paradigma multikulturalnosti i multietničnosti. Ovaj spomenik je  dar gradu, ali i i istorijsko sećanje hrvatskoj zajednici u Srbiji da neguju svoje običaje, hrvatski nacionalni identitet jer značaj biskupa Antunovića, preporoditelja, nije bio samo za Hrvate nego za opštoi suživot i toleranciju u vreme Austrougarske – podsednio je ministar Grlić Radman. – Hrvatska može biti primer rešavanja pitanja položaja nacionalnih manjina. Srbi u Hrvatskoj imaju zagarantovana tri mesta u Saboru i izvršnoj vlasti, te je srpska stranka koalicioni partner u hrvatskoj Vladi. To je deo bilateralnog ugovora iz 2004. godine i verujem da će uskoro i pripadnici hrvatske nacionalne manjine biti tako prisutni na svim nivoima vlasti.

Za Hrvate u Vojvodini danas je veliki dan, koji su, kako kažu godinama čekali. 

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću- Ovo je veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji jer posle 30 godina hrvatska zajednica po prvi put  podiže samostalno jedan spomenik i to biskupu Ivanu Antunoviću, koji je bio velika istorijska ličnost za Hrvate u Srbiji – istakla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. - Drago nam je kada radost sa nama dele i Hrvatska i Srbija. Podizanjem ovog spomenika želimo da  delimo sve vrednosti koje je delio i sam biskup a to je da čuvamo  svoju tradiciju jezik i veru a isto tako  da negujemo vrednosti zajedništva.

Izvor: Subotica.com
Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 9230

Povezane vesti

Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.