Komentara: 9
Pregleda: 6461

Pomozimo Leoni Kovač

12.10.2021. u 15:29h
Izvor: Subotica.com
Pomozimo Leoni Kovač

Naša mala sugrađanka Leona Kovač rođena je pre 14 meseci, u 30. nedelji.  Iako je prevremeno rođena i uz brojne komplikacije, Leona je borac čija snaga i volja bi mnoge posramila. Bori se za svaki zalogaj, okret, udah, osmeh... Svojom odlučnošću da, uprkos svim bolestima koje tako mala nosi na svojim plećima, bude kao i druga deca, daje snagu svojim roditeljima da joj pruže najbolju medicinsku potporu. Kako njena mesečna nega košta oko 200.000 dinara, porodici Kovač je potrebna naša pomoć.

Naime, kao prevremeno rođena beba, zbog nerazvijenosti pluća odmah je prebačena u Dečiju bolnicu u Novom Sadu. Posle nekoliko dana, usled infekcije bolničkom bakterijom i nedostatka kiseonika u mozgu došlo je do komplikacija - sepse, meningitisa, masivnog krvarenja na mozgu, periventrikularne leukomalacije i hidrocefalusa. Imala je samo  dva meseca kada joj je ugrađen VP šant koji odvodi višak likvora. Zbog raznih komplikacija u bolnici je provela četiri i po meseca. Sa osam meseci Leona je dobila prvi epileptični napad i dijagnozu epilepsije koja dodatno usporava njen psihomotorni razvoj.

- Posle izlaska iz bolnice Leona je krenula na fizikalne tretmane i rehabilitaciju. Pomaka na bolje ima, ali to još nije dovoljno. Sve što druge bebe rade same, ona mora da uči.  Ona je naučila da sisa, da žvaće, da se smeje, okrene… - priča nam majka Aleksandra. – Ima vežbe u Novom Sadu tri nedelje po četiri sata dnevno.  Ta neurostimulacija je jako bitna da se intenzivno radi. Ona ovde, u subotičkoj bolnici ima prepisane vežbe jednom nedeljno po pola sata, što je jako malo. Tome nije kriva bolnica niti divna doktorka, jednostavno je tako, nema kapaciteta za više. Ona je neurorizično dete sa kojim se mora intenzivno raditi.

Pomozimo Leoni KovačUz to, sa Leonom radi logoped, defektolog, somatoped, a tu su za hipoterapija, kraniosakralna terapija, laboratorijske analize, lekovi, suplementi, vitamini, ortopedska pomagala… Uz sve to, treba obezbediti novac za putne troškove i smeštaj, jer većina stvari ne može da se uradi u našem gradu.

- Naša želja je da je što više osamostalimo. Trenutno troškovi njenog lečenja mesečno koštaju oko 200.000 dinara, i verujte,  bez obzira što oboje radimo, iscrpeli smo sve resurse. Zato nam je pomoć potrebna, jer će sve ovo još dugo da traje – iskreno će majka. – U Subotici nema sadržaja za pomoć deci sa kašnjenjem u razvoju, orjentisani smo na Novi Sad i Beograd, što je dodatni problem i trošak. Sve što smo radili je skupo, ali daje pomake na bolje. Oni jesu mali i idu polako, ali nama je to važno jer vidimo da postoji potencijal da se stanje popravi.

Bez obzira na sve sa čim se suočava, Leona je vesela i nasmejana devojčica koja svakim danom pokazuje koliko ima snage i volje.

- Jako se raduje drugoj deci, a najviše svojoj starijoj sestri. Toliko je srećna kad je vidi, da može ustala bi sa njom. Ta njena veselost i upornost svima nam daju snagu da istrajemo – kaže majka.

Pomozimo Leoni KovačDa bi Leona iz ove borbe izašla kao pobednik, potrebna joj je naša pomoć.

Pomozimo Leoni!

Slanjem SMS poruke - 1125 na broj 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske - human1125 na broj 455
Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216656-94
Uplatom na devizni račun: 160600000121708762 (IBAN: RS35160600000121708762, SWIFT/BIC: DBDBRSBG)
Uplatom platnim karticama putem servisa "E-doniraj"
Uplatom putem servisa "PayPal"
Skeniranjem donjeg NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji

Pomozimo Leoni Kovač

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6461

Povezane vesti

Povezane teme

Humanitarna akcija

humanitarna pomoć

humanitarni apel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.