Komentara: 21
Pregleda: 9821

Pomoć migrantima u Subotici

16.08.2015. u 17:43h
Izvor: RTS
U Subotici, gde je poslednja stanica migrantima pred ulazak u EU, lokalna samouprava u saradnji sa Vladom i Crvenim Krstom, obezbeđuje hranu, vodu i lekarsku pomoć. Bezbednosna situacija je normalna i nema nikakvih incidenata, javlja reporter RTS. Ekipa Crvenog krsta iz Subotice svakodnevno deli stotinak paketa pomoći.
Pomoć migrantima u Subotici

Milimir Vujadinović, gradski šef radne grupe za migracije, kaže da ova situacija nije ništa novo za lokalnu samoupravu i da je situacija samo kulminirala u poslednjih šest meseci.

"Pored onoga što smo radili prethodnih godina (još od 2014. otvorili prihvatilište za decu migrante, gde je do današnjeg dana prošlo nekih 80 mališana), grad je otvorio i posebnu budžetsku liniju za prevoz ovih lica u sigurnost azilnih centara u unutrašnjosti Srbije", kaže Vujadinović.

Dodaje da se to radilo i prošle zime kada je na stotine migranata zbrinuto i smešteno u centre za azil širom zemlje, ali ističe da oni ne žele da odlaze u prihvatne centre već je njihov cilj Mađarska. Kako kaže, ono što grad može u ovom momentu da pruži tim ljudima jeste pomoć u hrani i piću, kao i zbrinjavanje majki sa decom.

Pomoć migrantima u Subotici

"Naravno, ukoliko Vlada Srbije i ministarstvo smatraju da na ovim prostorima treba otvoriti nekakvo prihvatilište, mi smo pripremili bunar iz kojeg bi išlo napajanje tog centra", rekao je Vujadinović i dodao da je obezbeđena tekuća voda, tri česme koje oni koriste. Ističe da će lokalna samouprava, u saradnji sa Vladom Srbije, brinuti o ovim ljudima u pokušaju da se izbegne humanitarna katastrofa i sačuvaju ljudski životi.

Procenjuje se da je tokom noći u Suboticu došlo još oko 200 migranata, iz Sirije, Iraka, Pakistana, Bangladeša. Oni će tu ostati verovatno dan-dva, nakon čega će nastaviti put ka Zapadnoj Evropi.

Pomoć migrantima u Subotici

Fotografija (15. avgust 2015.) - Migranti izlaze iz voza na stanici "Aleksandrovo - predgrađe"

Inače, mađarska policija je u protekla 24 sata privela 1.600 migranata duž mađarsko-srpske granice, policijske kapetanije Županija Čongrad i Bačkiškun.

Najveću grupu od 128 migranta, policija je otkrila kod pograničnog mesta Ašothalom, gde je u blizini zelenog graničnog pojasa zatečeno 65 Pakistanaca, 56 Avganistanaca i sedam državljana Bangladeša.

Oni nisu mogli da dokažu legalan boravak u Mađarskoj i predati su u nadleženost Imigracione službe.

Izvor: RTS

Migranti napuštaju voz (železnička stanica Aleksandrovo)

Migranti napuštaju voz (železnička stanica Aleksandrovo) Migranti napuštaju voz (železnička stanica Aleksandrovo) Migranti napuštaju voz (železnička stanica Aleksandrovo) Migranti napuštaju voz (železnička stanica Aleksandrovo) Migranti napuštaju voz (železnička stanica Aleksandrovo) Migranti napuštaju voz (železnička stanica Aleksandrovo) Migranti napuštaju voz (železnička stanica Aleksandrovo) Migranti napuštaju voz (železnička stanica Aleksandrovo)
Pogledaj ostale fotografije

Obilazak migranata u staroj ciglani

Obilazak migranata u staroj ciglani Obilazak migranata u staroj ciglani Obilazak migranata u staroj ciglani Obilazak migranata u staroj ciglani Obilazak migranata u staroj ciglani Obilazak migranata u staroj ciglani Obilazak migranata u staroj ciglani Obilazak migranata u staroj ciglani
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 9821

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

azilanti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.