Komentara: 21
Pregleda: 8720

Pomoć migrantima u Subotici

16.08.2015. u 15:43h
Izvor: RTS
U Subotici, gde je poslednja stanica migrantima pred ulazak u EU, lokalna samouprava u saradnji sa Vladom i Crvenim Krstom, obezbeđuje hranu, vodu i lekarsku pomoć. Bezbednosna situacija je normalna i nema nikakvih incidenata, javlja reporter RTS. Ekipa Crvenog krsta iz Subotice svakodnevno deli stotinak paketa pomoći.
Pomoć migrantima u Subotici

Milimir Vujadinović, gradski šef radne grupe za migracije, kaže da ova situacija nije ništa novo za lokalnu samoupravu i da je situacija samo kulminirala u poslednjih šest meseci.

"Pored onoga što smo radili prethodnih godina (još od 2014. otvorili prihvatilište za decu migrante, gde je do današnjeg dana prošlo nekih 80 mališana), grad je otvorio i posebnu budžetsku liniju za prevoz ovih lica u sigurnost azilnih centara u unutrašnjosti Srbije", kaže Vujadinović.

Dodaje da se to radilo i prošle zime kada je na stotine migranata zbrinuto i smešteno u centre za azil širom zemlje, ali ističe da oni ne žele da odlaze u prihvatne centre već je njihov cilj Mađarska. Kako kaže, ono što grad može u ovom momentu da pruži tim ljudima jeste pomoć u hrani i piću, kao i zbrinjavanje majki sa decom.

"Naravno, ukoliko Vlada Srbije i ministarstvo smatraju da na ovim prostorima treba otvoriti nekakvo prihvatilište, mi smo pripremili bunar iz kojeg bi išlo napajanje tog centra", rekao je Vujadinović i dodao da je obezbeđena tekuća voda, tri česme koje oni koriste. Ističe da će lokalna samouprava, u saradnji sa Vladom Srbije, brinuti o ovim ljudima u pokušaju da se izbegne humanitarna katastrofa i sačuvaju ljudski životi.

Procenjuje se da je tokom noći u Suboticu došlo još oko 200 migranata, iz Sirije, Iraka, Pakistana, Bangladeša. Oni će tu ostati verovatno dan-dva, nakon čega će nastaviti put ka Zapadnoj Evropi.

Fotografija (15. avgust 2015.) - Migranti izlaze iz voza na stanici "Aleksandrovo - predgrađe"

Inače, mađarska policija je u protekla 24 sata privela 1.600 migranata duž mađarsko-srpske granice, policijske kapetanije Županija Čongrad i Bačkiškun.

Najveću grupu od 128 migranta, policija je otkrila kod pograničnog mesta Ašothalom, gde je u blizini zelenog graničnog pojasa zatečeno 65 Pakistanaca, 56 Avganistanaca i sedam državljana Bangladeša.

Oni nisu mogli da dokažu legalan boravak u Mađarskoj i predati su u nadleženost Imigracione službe.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 8720
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
migranti azilanti
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.