Komentara: 4
Pregleda: 2822
Foto

Politehnička škola spremna za priznavanje neformalnog obrazovanja

14.04.2021. u 12:47h
Izvor: Subotica.com
Politehnička škola u našem gradu jedna je od 22 škole u Srbiji koje će biti uključene u proces priznavanja prethodnog učenja i neformalnog obrazovanja. Ovaj izuzetno važan korak u sistemu obrazovanja trebalo bi da počne već u maju, kao pilot projekat.
Politehnička škola spremna za priznavanje neformalnog obrazovanja

Subotička Politehnička škola daće priliku građevincima-armiračima, tesarima, zidarima i rukovaocima građevinskim mašinama da sertifikuju svoje znanje.

- U toku je radionica kojom se razvija metodologija za izradu programa obuka prema standardima kvalifikacija u Srbiji. U našoj sredini je veliko interesovanje, imamo stručni kadar i opremu i nadamo se da ćemo narednih meseci imati prve polaznike i prve ispite za izdavanje diploma za prethodno učenje - najavljuje Iso Planić, direktor Politehničke škole kojoj gravitiraju polaznici iz celog bačkog regiona.

Ovom procesu prethodile su pripreme, koje su obuhvatile razvoj pravilnika, pripremu procedura, programa, instrumenata za ocenjivanje i neophodnu dokumentaciju.

- Pravilnik o priznavanju prethodnog učenja donosi priznavanje stručnih kompetencija svih onih koji su vredno radili svoj posao, ali nisu imali određeni sertifikat, a time i bržu tranziciju ka svetu rada. Priznavanje prethodnog učenja predstavlja mogućnost da se prepoznaju, procene i priznaju znanja i veštine stečene kroz obuke, životno i radno iskustvo, i da se za tako priznata znanja dobije uverenje o stečenim kompetencijama - objasnila je dr Gabrijela Grujić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i skupu predočila sve regulative i organizaciona tela koja prate ovaj kompleksan proces. - Pilotiranje postupka priznavanje prethodnog učenja resorno Ministarstvo sprovodi uz podršku projekta „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji“.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 8 časova
Komentara: 4
Pregleda: 2822
Povezane teme
politehnička srednja škola iso planić politehnička škola
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.