Komentara: 5
Pregleda: 3949
Foto

Politehnička škola će držati obuke i izdavati sertifikate građevinskim radnicima bez formalnog obrazovanja

05.02.2021. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Zidari, armirači, tesari i rukovaoci građevinske mehanizacije koji nemaju završenu srednju stručnu školu, a poseduju odgovarajuća znanja i veštine stečene kroz životno i radno iskustvo, uskoro bi mogli da dobiju sertifikat kojim će im ove kompetencije biti priznate, budući da je u Politehničkoj školi u toku obuka kojom će ova obrazovna ustanova biti verifikovana da drži obuke zainteresovanim građevinskim radnicima, a potom im i izda sertifikat.
Politehnička škola će držati obuke i izdavati sertifikate građevinskim radnicima bez formalnog obrazovanja

Politehnička škola u Subotici jedna je od 22 srednje stručne škole u kojima se pilotira postupak priznavanja prethodnog učenja, odnosno mogućnost da se zidarima, armiračima, tesarima i rukovaocima građevinskom mehanizacijom prepoznaju, procene i priznaju znanja i veštine stečene kroz životno i radno iskustvo, te izda sertifikat, odnosno uverenje o stečenim kompetencijama. Pre toga, neophodno je da škola dobije verifikaciju, što je u toku.

- Dakle, ovde je reč o dva pravca, pri čemu se prvi tiče razvijanja programa obuke, a drugi priznavanja prethodnog učenja. Kada je reč o programima obuke, ovih dana u našoj školi razvijamo obuke za tesare, zidare, armirače i rukovaoce građevinskom mehanizacijom i kada ih završimo, uradićemo verifikaciju tih obuka i nakon toga odmah počinjemo sa obukama zainteresovanih građevinskih radnika - objašnjava Iso Planić, direktor Politehničke škole. - Osim toga, škola se verifikuje i za priznavanje prethodnog učenja. To znači da u brojnim građevinskim kompanijama u Subotici i okruženju radi izvestan broj ljudi koji nije završio odgovarajuću školu, ali kroz decenijsku praksu u realizaciji tog zanimanja ima odgovarajuća znanja i veštine. Njih treba prepoznati i priznati ukoliko tim znanjima i veštinama vladaju i izdati im odgovarajući sertifikat. Tako će privreda dobiti više kvalifikovanih radnika, a kompanije mogućnost da se na konkurs i javne nabavke javljaju sa odgovarajućom strukturom zaposlenih.

Politehnička škola će držati obuke i izdavati sertifikate građevinskim radnicima bez formalnog obrazovanjaOvu su samo četiri od ukupno devet obrazovnih profila, koliko je Ministarstvo prosvete izabralo za pilotiranje, a na osnovu analize potreba tržišta rada i nezaposlenih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Kako je istakao Gojko Banović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, potrebno je da programi obuka budu zasnovani na standardu kvalifikacije i prilagođeni odraslim polaznicima.

- Kada je Nacionalna služba za zapošljavanje izlistala strukturu naših radnika, prvi i frapantni podatak je bio da je starosna struktura građevinskih radnika preko 50 godina - kazao je Banović. - Zahvalni smo što je država shvatila da je jedna bitna karika u čitavom obrazovnom sistemu bila dosta dugo zanemarena, a to je obrazovanje odraslih. Svi smo svesni da je ideja da se naše obrazovanje završava onog trenutka kada završimo formalno obrazovanje zastarela, kao i da su se mnoga zanimanja praktično ugasila. Država je to prepoznala i potrebno je omogućiti prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju na neka druga zanimanja, kako bi se ovim ljudima koji poseduju određena znanja, a koja nisu priznata nikakvim sertifikatima, da do njih i dođu.

Politehnička škola će držati obuke i izdavati sertifikate građevinskim radnicima bez formalnog obrazovanjaPripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja u Politehničkoj školi sprovode se u okviru projekta "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija", za koji je Evropska unija donirala 1,38 miliona evra, pružajući na taj način podršku Ministarstvu prosvete da uredi sistem kvalifikacija, poveže kvalifikacije sa tržištem rada i da uspostavi sistem priznavanja prethodnog učenja, objasnio je Elido Bandelj, rukovodilac projekta.

- Odlučeno je da radimo na ukupno devet različitih područja rada i potrebno je da se razviju metodološki alati kako to da uradimo. Baš danas razvijamo metodološke alate za ova četiri zanimanja i kolege su morale da definišu određena znanja, veštine i stavove, da ih vežu u programske jedinice i za te programske jedinice tačno definišu one zadatke i produkte koje očekujemo od polaznika obuke - kazao je Bandelj.

Politehnička škola će držati obuke i izdavati sertifikate građevinskim radnicima bez formalnog obrazovanjaNakon što se predložena rešenja kroz pilotiranje provere u praksi, postupak priznavanja prethodnog učenja trebalo bi da postane procedura kroz koju će Politehnička škola u Subotici moći da proverava i potvrđuje znanja odraslih stečena kroz obuke ili radno iskustvo. Prema Zakonu kroz priznavanje prethodnog učenja, polaznici obuka moći će da steknu kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja. 

Izvor: Subotica.com
Obuka za izradu programa obuke zasnovanih na standardu kvalifikacije Obuka za izradu programa obuke zasnovanih na standardu kvalifikacije Obuka za izradu programa obuke zasnovanih na standardu kvalifikacije Obuka za izradu programa obuke zasnovanih na standardu kvalifikacije Obuka za izradu programa obuke zasnovanih na standardu kvalifikacije Obuka za izradu programa obuke zasnovanih na standardu kvalifikacije Obuka za izradu programa obuke zasnovanih na standardu kvalifikacije Obuka za izradu programa obuke zasnovanih na standardu kvalifikacije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3949

Povezana vest

Povezane teme

iso planić

politehnička škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.