Komentara: 10
Pregleda: 5052

Podolska goveda održavaju okolinu Palićkog jezera

19.01.2016. u 13:20h
Izvor: Subotica.com
Podolska goveda održavaju okolinu Palićkog jezera

Ukoliko šetajući obalom Palićkog jezera primetite nesvakidašnje rogate životinje, kako opušteno preživaju i šetaju, nemojte se začuditi i uplašiti da imate fatamorganu. To su novi stanovnici - podolska goveda, stara i ugrožena životnjska vrsta, koji su dobili „zadatak“ da pasu trsku i tako na prirodan način čuvaju i čiste jezersku obalu.

Trsku koja se iz jezera proširila na priobalje i teško se uklanja, umesto mehanizacije sada pasu vo i pet krava.

- Svake godine kosimo trsku, trošili smo mnogo energije i novca ali nismo postigli značajnije rezultate – objašeava Ferenc Marton, direktor javnog preduzeća „Palić Ludaš”, dodajući da  je za ovaj posao prošle godine potrošeno više od 470 hiljada dinara. - Od kolega iz Mađarske i Austrije videli smo da se trska suzbija i da se ovakve vlažne livade održavaju uz pomoć velikih preživara.

Podolska goveda održavaju okolinu Palićkog jezera

Podolska goveda su uzeta u zakup od privatnog lica za 200 hiljada dinara godišnje, a putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine dobijeno je 400 hiljada dinara, od kojih je ograđena je močvarna livada na kojoj se nalaze, napravljen „električni pastir” i podignut drveni zaklon gde rogati gosti mogu da se sklone.

- Goveda su se u ove svrhe koristila do 30ih godina prošlog veka, ali ih je onda zamenila mehanizacija – dodaje Marton. - Životinje nisu zahtevne i potpuno su prilagođene ovdašnjim uslovima života na otvorenom, a ishrana zelenom, mladom trskom za njih je pravi užitak. 

Podolska goveda održavaju okolinu Palićkog jezera

Prema procenama stručnjaka, jedno goveče može da „održava” oko 1.5 hektara terena, i već do proleća bi trebalo da se vidi njihov učinak na 4.5 hektara močvarnog zemljišta koje je sada obraslo trskom. Ukoliko rezultati budu očekivani, goveda će se preseliti i na druge delove jezerske obale.

- Želimo dugo održivi sistem, ali i obogatimo turistički sadržaj, jer se nalaze na delu gde je predviđena turistička staza, te će posetioci Palića moći će da ih vide i nauče nešto o njima – zaključuje Marton.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 5052

Povezana vest

Povezane teme

podolska goveda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.