Komentara: 7
Pregleda: 12286

Podolska goveda dobila prinove

06.05.2016. u 16:43h
Izvor: TV Subotica
Podolska goveda  su krajem prošle godine stigla na zaštićeno stanište Malog pojila na Paliću sa jednim zadatkom – da popasu trsku i vrate močvarni ekosistem u ravnotežu. Pet ženki i jedan mužjak  toliko se dobro osećaju u svom novom okruženju, da su nedavno dobili prinove.
Podolska goveda dobila prinove

Mladunčad podolskih goveda – dve devojčice i jedan dečak stari mesec dana i dve nedelje, došli su na svet bez pomoći veterinara , a već posle nekoliko dana  trčali su za roditeljima. Kada smo stigli, nismo mogli da ih vidimo, jer ih majke sakriju kada idu na ispašu, kažu nam čuvari zaštićenog područja. Međutim, uskoro su ogladneli pa je naša kamera uspela da ih snimi.

Šest podolskih goveda nastanjeno je na ovoj lokaciji kako bi očistili lokalitet od trske, kojom se inače hrane, kako bi se na sasvim prirodan način uspostavio održivi razvoj ovog staništa. Njihova tri mladunčeta ostaće sa svojim roditeljima do polne zrelosti.

Podolska goveda dobila prinove

Podolci su autohtona i domaća rasa, međutim, zbog sve veće industrijalizacije u jednom momentu su se našli na ivici opstanka, pa su danas zaštićeni u Srbiji. U JP „Palić – Ludaš“ planiraju nabavku još podolskih goveda, ali i vodenih bivola, sa namerom da se očiste i druga zaštićena područja koja je napala invazivna trska.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 12286

Povezana vest

Povezane teme

podolska goveda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.